Gebouw en omgeving

De werkgroep Gebouw en Omgeving wil bijdragen aan de bescherming en instandhouding van het gebouwde erfgoed in Haarlem. Denk daarbij aan de architectuur van beeldbepalende gebouwen, van buurten en straten, industrieel erfgoed en waterstaatkundige werken (sluizen, gemalen, en molens), historische verbindingen in stad en landschap, monumentale bomenlanen, parken, begraafplaatsen, militair- en herdenkingserfgoed.

Uitgangspunt
Haarlem is een stad in ontwikkeling. De werkgroep richt zich op behoud in ontwikkeling. Daarbij wordt functiewisseling van het erfgoed niet uitgesloten. Vernieuwing en verandering horen bij de stad. Het gaat er om het gebouwde erfgoed zorgvuldig te behouden in een dynamische stad met groeiplannen binnen haar stadsgrenzen. Behoud van erfgoed draagt bij aan het verhogen van de ruimtelijke kwaliteit en de kwaliteit van de leefomgeving. Het gebouwde erfgoed geeft identiteit aan onze stad.

Activiteiten
De werkgroep bevordert de kennis van en de bewustwording over het gebouwde erfgoed, informeert en adviseert het bestuur van de vereniging en werkt samen met andere partijen. Dat zijn eigenaren en gebruikers, ontwikkelaars, andere belangengroepen rond gebouwd erfgoed en niet in de laatste plaats de gemeente Haarlem. De werkgroep probeert enerzijds het gemeentelijke beleid te beïnvloeden en heeft anderzijds ook een waakhondfunctie. Zo nodig worden er zienswijzen ingediend.

De werkgroep houdt zich o.a. bezig met:

  • Meedenken over toetsingskaders van de gemeente (denk aan toetsingskader hoogbouw, verstedelijkingsstudie, bestemmingsplannen, gebiedsvisies, enz.)

  • Herbestemming van leegstaande en leegkomende monumentale gebouwen  (o.a. koepelgevangenis en kerken).

  • Behoud van erfgoed, ook buiten het beschermd stadsgezicht (denk aan wederopbouwarchitectuur).

Meer informatie:    Leden GenO     Fotoalbums

Archief Gebouw en Omgeving

Zoekt u iets specifieks?
Weet dan dat er ook nog tal van interessante publicaties te vinden zijn in ons internet-archief.

Gebruik de knop om naar onze uitgebreide bibliotheek te navigeren.

Nu echt de laatste keer om Het Joods Gemeentegebouw te bezoeken vóór restauratie én het verzetsverhaal te horen in het Rosenstock- Huessy Huis

bij Radio HAARLEM105

Komt er dan toch leven in het plan om boerderij Noord-Akendam in Haarlem-Noord te renoveren? Wijkplatform Leefbaar Vondelkwartier is gestart met een crowdfundingsactie

Kom naar de Costeravond met colleges, spel en DrukLAB in het Noord-Hollands Archief

Schrijver Wim van Hooff over zijn nieuwste boek

Stel, je hebt een vraag over het verleden. Waar begin je dan met je zoektocht naar een antwoord? Zoeken op de website van een archief werkt anders dan Google.

Om het oudste en grootste nog werkende schepradstoomgemaal ter wereld de komende decennia in stand te houden, krijgt Stoomgemaal Halfweg een grote onderhoudsbeurt.

Deze expositie is van 7 maart t/m 9 juni 2024 te zien in fotogalerie De Gang (Grote Houtstraat 43) in Haarlem.

Het eerste resultaat is al zichtbaar bij Zijlstraat 43!

De rechtbank heeft de bezwaren tegen de aanwijzing als gemeentelijk monument van het voormalige postkantoor aan de Binnenweg 160 te Heemstede ongegrond verklaard

Feestelijke afsluiting van de tentoonstelling ‘Blik op Haarlem - zand, water, vest, stad’ in het ABC

Documentaireserie NPO2 over het leven van de 17e-eeuwse piraat Jan Janszoon oftewel Mourad Raïs

Tentoonstelling in Verwey museum Haarlem 19 januari – 20 mei 2024

Kom 31 januari meer te weten over de historie van de Nieuwe Groenmarkt!

Welke architectonische en stedenbouwkundige kansen en bedreigingen zijn er? Is optoppen een slimmere manier om woningen toe te voegen dan hoger bouwen op nieuwe ontwikkellocaties?

Zondag 4 februari veranderen huiskamers tijdelijk in buurttheaters. Lokale podiumkunstenaars tonen hun talenten in knusse huiskamers verspreid over 24 gemeenten, ook in Haarlem en Bloemendaal!

De gemeente Haarlem wilt zorgvuldig omgaan met erfgoed, voor nu en voor de toekomst

Het Historisch Café van maandagavond 29 januari heeft als thema ‘architect van Loghem en Tuinwijk Zuid’

De linde staat symbool voor het kerkenproject Buurtbakens in Haarlem. Zeven kerken in Haarlem en Spaarndam willen naast hun kerntaken een bredere maatschappelijke functie bekleden voor de wijk

Het ‘Cuypersjaar’ begint op 20 januari in Josephs belangrijkste werk, de kathedraal van Haarlem

Haarlem ‘Bierstad’ de tweede aflevering in de serie podcasts gemaakt door de Historische Vereniging Haerlem

Werk Kees Verwey gecombineerd met dat van vier hedendaagse kunstenaars

Als u nog een oude jaargang van het Haerlem Jaarboek mist, kunt u uw slag slaan.

De gemeente Haarlem en kerkeigenaren werken samen om kerken een nieuwe betekenisvolle toekomst te geven. Er wordt gestreefd om kerken een nieuwe (neven)functie te geven én maatschappelijke organisaties een centrale plek in de wijken.

Haarlem ‘Spoorstad’, de eerste in een nieuwe serie podcasts gemaakt door de Historische Vereniging Haerlem

Op 23 november heeft de stad Haarlem sinds 778 jaar stadsrechten. Dat wordt traditiegetrouw met een stukje taart en een mooie bijeenkomst bij het Noord-Hollands Archief gevierd!

Bespreking van het boek Fout Volk van Jan-Jaap van den Berg en Jan de Roos

Nog te zien: Tot 10 december een expositie in de Adelbertuskerk, Rijkstraatweg 28 en in de gangen van Schoterhof, Plesmanplein 10 een doorlopende expositie.

Symposium met speciale aandacht voor het Sint-Elisabeth’s Gasthuis, het Dol-, Pest-  en Leprooshuis en het Sint Jacobs Godshuis.

Haarlems Sieraad Collectief in Verwey Museum Haarlem

Ontvang nu de gratis gids voor het duurzaam maken van uw monumentale woning!

Wie weet meer over Johannes Weber?

Schenk ons uw oude boeken die te maken hebben met de geschiedenis van Haarlem

Grootste stoommachine ter wereld krijgt renovatie

Het is niet elke dag dat een Bogtman 'ontdekt' wordt. En dat aan een Amsterdamse gracht!

Eeuwenoude poort van Haarlem even zichtbaar, maar nu weer verstopt

Opmerkelijke techniek om verborgen luchtlekken en spleten in kerken op te sporen

Op zaterdag 7 oktober 2023 vindt het Geschiedenis Festival voor de achtste keer plaats in Haarlem

Op zaterdag 9 september heeft wethouder van Cultuur, Marja Ruigrok, de prijsuitreiking verricht voor het Monument van het Jaar 2023 in de gemeente Haarlemmermeer.

We zijn nog niet JARIG, maar wel in 2026 en dan worden we 125!

Gemeente stopt bouw bij klooster Alverna (Aerdenhout) wegens risico voor rijksmonument

Voor zover bekend is van Cornelis van Haarlem (1562-1638) slechts één keukenstuk bewaard gebleven. Mede dankzij steun van de Vereniging Rembrandt is het Frans Hals Museum voortaan de trotse eigenaar van dit schilderij

Over de herziene uitgave van het naslagwerk "De gevelstenen van Amsterdam", geschreven door Onno Broers

Alles over de Amsterdamse School. Ontdek architectuur, ambacht en volkshuisvesting

Het bestuur van de Coornhert Stichting Haarlem nodigt u graag uit voor de feestelijke presentatie van het dagboek in het stadhuis.

Tentoonstelling over Haarlemse gemeente architecten, 1920 tot circa 1990

Volgeboekt. Feestelijke presentatie van het Jaarboek in het Verwey Museum Haarlem, Groot Heiligland 47.

Gevelsteen herinnert aan Kattenbakcentrale: ‘Hij geeft wat jeu aan de straat’

De openstelling op 4 mei van twee bijzondere monumenten van Stadsherstel Amsterdam bracht veel geïnteresseerden op de been.

De provincie Noord-Holland wil dat al haar panden in 2030 energieneutraal zijn. Sinds kort is de ‘dokterswoning’ bij het provinciehuis aardgasvrij.

Oorlog en bezetting: in Nederland lijkt het lang geleden, maar het is niet ver weg. Belangrijk dus om de herinnering tastbaar te houden: wat is oorlog, wat doet het met mensen? Hoe kan het dat je opeens tegenover je buren, collega’s of vrienden staat? Voor welke morele keuzes kom je te staan?

Het Joodse Gemeentegebouw, ooit landelijk bekend, kunt u vóór de restauratie bekijken. Stadsherstel vertelt over de opknapplannen en de geschiedenis van het Joodse leven in Haarlem.

Thé Tjong-Khing: 90 jaar jong en Khingspiratie – 7 april tot en met 10 september 2023

Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed sluit raamovereenkomst met opdrachtnemers voor de begeleiding en advisering van eigenaren bij het verduurzamen van hun monument.

De Weimarrepubliek (1918-1933) was de eerste democratie op Duitse bodem. Maar het experiment faalde: in 1933 kwam Hitler aan de macht en ontstond de nazidictatuur. Toch was de Weimarrepubliek veel meer dan alleen een voorspel tot het Derde Rijk.

Lezing Patrick Dassen bij de Sociëteit Vereeniging

 

Irene Moors vertelt over Haarlem-Schalkwijk. Als jong meisje was zij met haar gezin één van de eerste bewoners van Meerwijk. De presentatrice bewaart goede herinneringen aan haar jeugdjaren op o.a. De Laurensschool, Dom Helder Camaracollege, het Schalkererf, Speeltuin Vereniging de Ring en de Stuif-Stuif.

Vrijdag 24 februari interviewt Marcel Duyvestijn in de Pletterij René van Stipriaan (De Zwijger) en burgemeester Jos Wienen over Willem van Oranje. Dit is de eerste talkshow over boeken: Met het Boek op Tafel.

"Doe het niet, zeiden mijn ouders".
Eigenwijs, koppig en vooral doorzetten. Dé ingrediënten die volgens René van der Wijden (62) nodig zijn om een kleine hoekwinkel tot een succes te maken. 

Boek van Charlotte Bogaert over de voormalige Ambachtsschool en MTS aan de Verspronckweg. Sinds 2010 volgt Charlotte Bogaert dit pand. Zij fotografeerde er toen het Sterrencollege (VMBO) daar nog huisde, tijdens de bewoning voor leegstandsbeheer, en gedurende de gehele verbouwing.

De Historische Vereniging Haerlem heeft met diepe droefheid kennis genomen van het overlijden van ons erelid Jaap Temminck

Vrijwilligers van de Ruïne van Brederode hebben bijna €13.000 opgehaald via crowdfunding om een rechtszaak tegen de eigen beheerstichting te voeren. De donatie-actie is een voorlopig hoogtepunt in een langlopend conflict over een de bekendste monumenten van Nederland.

De duurzaamheidsdiscussie maakt het hebben van een monument, of wonen in een beschermd stads- of dorpsgezicht, op dit moment eerder moeilijker dan makkelijker.

Voor leden van de Historische Vereniging Haerlem

Het muzikale trio Bijlsma²Hooglugt neemt afscheid van het Historisch Café. Daarom presenteren ze op 15 december een herinneringsboek over de 50 eerste edities.

Haarlem is een stad vol historie. Ook onder onze voeten is deze historie te vinden. Archeologische resten zijn de tastbare overblijfselen van het vroegere, alledaagse leven in Haarlem. In de tentoonstelling ‘Haarlemmerhout, alledaagse voorwerpen uit Haarlemse bodem’ gaat alle aandacht uit naar een bijzondere vondstcategorie: hout.

Verschillende kerkbesturen en gemeente Haarlem werken samen zodat kerken meer van waarde kunnen zijn voor de buurt.

Kom op 23 november 's ochtends taart eten in het Noord-Hollands Archief en doe 's avonds mee aan de Haarlem pubquiz!

De afgelopen periode is door Stadsherstel hard gewerkt aan Wilhelminaplein 12 in de oude kern van Heemstede. In de 17e eeuw was hier herberg ‘Het Dubbeld Ancker’ gevestigd, maar in de volksmond staat het ook bekend als 'de Winkel van Sientje'. Stadsherstel nodigt u uit om het resultaat te komen bekijken.

Velsen staat sinds de jaren ’40 bekend als een plek waar Romeinse forten hebben gestaan. Al lange tijd doen archeologen er onderzoek. Eerder dit jaar verscheen de eindrapportage van het onderzoek bij Velsen 2. Naar aanleiding van deze publicatie organiseert archeologiemuseum Huis van Hilde een lezingenreeks waarin vier verschillende sprekers hun visie geven op de aanwezigheid van de Romeinen in Velsen.

Een rondwandeling met Jonge Muggen in Haarlem

November is de Maand van het digitaal erfgoed. Ontdek wat Nederlandse organisaties doen op het gebied van digitaal erfgoed. De hele maand presenteren zij vakontwikkelingen op locatie en online.

Menig Haarlemmer kent Tesselschade alleen van de handwerkwinkel aan de Grote Houtstraat. De winkel, met ouderwets ijzeren uithangbord boven de onopvallende etalage, is al bijna even oud als de vereniging zelf.

Oktober is de Maand van de Geschiedenis, het grootste geschiedenisevenement van Nederland. Samen met talloze musea, bibliotheken, boekhandels, archieven en andere culturele instellingen organiseert de Maand meer dan vijfhonderd activiteiten door het hele land.

Tentoonstelling in Museum Haarlem van 24 september 2022 tot 20 maart 2023.

Dit najaar presenteert het Frans Hals Museum de tentoonstelling Nieuwkomers, over Vlaamse kunstenaars die tussen 1580 en 1630 de kunst in Haarlem tot bloei brachten. De tentoonstelling is van 30 september 2022 tot en met 8 januari 2023 te zien in het Frans Hals Museum in Haarlem.

Dit najaar staat Teylers Museum in het teken van het werk van David Hockney, een van de bekendste en meest geliefde kunstenaars van dit moment. In de tentoonstelling Hockney’s Eye (23 september 2022 tot en met 29 januari 2023) zijn werken van Hockney te zien in directe dialoog met tekeningen, schilderijen en natuurwetenschappelijke objecten.

Mary Admiraal + Astrid Keijser + Rob Daniëls + Trude Hol + Arnold Janssen
Peter Brunsmann + Francisca Janssen + Coby Kluitman + Afke Spaargaren
Willemien Spook + Mark Thatcher + Otie van Vloten + Ellen Wolff

College verleent bouwvergunning voor dakopbouw Brinkmannpassage

Ze willen wel, maar mogen niet. Op veel plekken wordt verduurzaming, bijvoorbeeld door zonnepanelen op het dak, niet toegestaan. Er is dan sprake van een beschermd stads- of dorpsgezicht.

Huis Barnaart is een vroeg negentiende-eeuws stadspaleis aan de Nieuwe Gracht in Haarlem.

 

Hendrick de Keyser, de landelijk werkende monumentenorganisatie, wordt de nieuwe eigenaar van het bekende ‘Pannekoekenhuisje’, een voor Bloemendaal beeldbepalend gebouwtje.

Het zal in Haarlem niemand zijn ontgaan: dit jaar geven we uitgebreid aandacht aan het feit dat Dirck Volckertszoon Coornhert 500 jaar geleden werd geboren.
Nu, halverwege het jaar, is het goed om eens op een rij te zetten wat er in dit verband is gebeurd en wat er nog staat te gebeuren.

Over de uitreiking van het Haerlem Jaarboek, de Algemene Ledenvergadering van 29 juni j.l. en meer

‘Kruipend door nauwe gangen vol met zand duurt het niet lang voor je omgeven bent door absolute duisternis. Metersdiep onder de grond hoor je slechts de echo van je eigen ademhaling, de buitenwereld is stil. Het signaal van je telefoon is weggevallen. Je schijnt met een zaklamp in het duister, waar sinds de oorlog geen licht meer is geweest.’

Misdaad en straf in een Hollandse stad
Haarlem, 1673-1811

Expositie toont Van Loghems ontwikkeling van een traditioneel architect naar een pleitbezorger van het Nieuwe Bouwen.

Hello I'm local

Rondleiding door het vernieuwde Boutique hostel 'Hello I'm local' en door de historische buurt. Schrijf u snel in want vol = vol.

Het Jaarboek ligt op dit moment bij de drukker en zal binnenkort worden verspreid onder de leden. Het is weer een goed gevulde editie geworden. Vanwege een artikel over cricket zal het Jaarboek worden gepresenteerd bij Rood en Wit. Het eerste exemplaar zal worden overhandigd aan Erik van Muiswinkel, erelid van deze Haarlemse cricketclub. 

In deze tentoonstelling laat het Cultuur Historische museum Ter Aar de vondsten zien van de vroegere vuilnisbelt van Haarlem, gestort tussen 1929 en 1944 op de rietlanden tussen de Ringvaart en de Grietpolder in Leimuiden. Een overzicht van bijzondere vondsten van Haarlemse melkinrichtingen, bierbrouwerijen en persoonlijke spullen van de Haarlemmers.

Het museum is geopend op woensdag, zaterdag en zondag van 14:00 tot 16:00 uur.

 

Teruggevonden raamreclame bij kaaswinkel verrast 84-jarige maker Frits Damave

Maarten van Oeffel, eigenaar van de kaaswinkel is blij met de vondst die verborgen zat achter een oud, volledig afgeplakt raam dat aan vervanging toe was. ,,De glaszetters renden naar binnen toen ze de illustratie ontdekten’’, aldus Van Oeffel. ,,Alsof ze een Rembrandt hadden gevonden!’’

Met 15 rijksmonumenten en prachtig aangelegde tuinen en bossen, is ook het onbekende deel van Landgoed Keukenhof het bezoeken meer dan waard

Haar energie, liefde en betrokkenheid waren een inspiratiebron voor ons allen.

De Coornhert Stichting Haarlem en de Historische Vereniging Haarlem roepen alle Haarlemse vrouwen op vrijdag 15 april om 13.00 uur naar de Grote Markt te komen, om gezamenlijk de tentoonstelling 'Kenau: Hollandse heldin' te openen. Plaats: Hoofdwacht (Grote Markt, hoek Smedestraat)

Gratis voor leden HVH

Leden van de Vereniging Haerlem worden uitgenodigd dit congres (incl. lunch) gratis bij te wonen.

20 april publiekscongres Coornhert500:  Tolerantie en samen leven

Locatie: Gravenzaal Stadhuis

Het online Rijksmuseum | Hollands landschap

Vanaf een duintop kijk je naar Haarlem. Ruisdael leidt je zigzaggend door de omgeving naar de Sint-Bavokerk van Haarlem die boven alles uittorent. Waarom gebruikte hij zo’n lage horizon?

Team Erfgoed gemeente Haarlem stelt zich voor

De Historische Vereniging Haerlem heeft het Team Erfgoed van de gemeente Haarlem gevraagd, ons te informeren over interessante erfgoedzaken die zij tijdens hun werk bij de gemeente tegenkomen.

De voegen en het metselwerk aan de buitenkant van het veertiende-eeuwse stadhuis zijn weer helemaal schoon. Het stucwerk in de Gravenzaal is opgedroogd en mooi gewit. Alleen de houten wanden en meubels worden nog in de was gezet. Het restauratiewerk klaar. En nu hebben daar de graven van Holland hun plek aan de muur weer gekregen om toe te zien of de Haarlemse politici zich wel gedragen.

Werkbezoek aan 3 OV-knooppunten

Delegaties van de provincie Noord-Holland, de gemeente Haarlem, ProRail, NS, het ministerie van I&W en de Vervoerregio Amsterdam brachten woensdag 9 maart een werkbezoek aan 3 OV-knooppunten.

Jubileumjaar HVHB start met drie tentoonstellingen.

Maart 2021 worden een drietal tentoonstellingen geopend en gaat het feestelijk jaar voor de Historische Vereniging Heemstede Bennebroek beginnen. De openingen zijn respectievelijk op 19 maart (Het Pomphuis), 23 maart (Centraal Servicepunt Bennebroek) en 24 maart (Raadhuis Heemstede) voor genodigden.

Van huis van bewaring naar huis van de stad; Haarlem heeft zijn Koepel terug.

De gevangenis uit 1901 is dankzij een burgerinitiatief en een meewerkende gemeente in vier jaar getransformeerd in een prachtig licht interieur, waar vooral de Haarlemmer zich thuis moet voelen.

Subcategorieën

 

De werkgroep Jonge Muggen

is opgericht om jonge Haarlemmers te laten kennismaken met de rijke geschiedenis van Haarlem.

Om ze te laten beseffen dat de stad waarin zij wonen, naar school gaan en zich vermaken, een stad is waar de geschiedenis letterlijk op straat ligt. Er zijn veel verhalen te vertellen. De leden van de werkgroep staan er stuk voor stuk borg voor, dat zij die verhalen op een boeiende manier kunnen overbrengen.

We ontwikkelen verschillende activiteiten in en rond De Hoofdwacht voor de jeugd.

Voor scholen zijn er speciale programma’s ontwikkeld in samenwerking met Stichting Erfgoed Educatie Haarlem.  
Op verzoek kunnen we programma’s op maat maken.
Klik op onderstaande link om onze activiteiten te bekijken
of te reserveren. 

        overzicht activiteiten

        Jonge Muggen archief

        fotoalbum

 

De werkgroep

bewoners van de hoofdwacht

bestaat uit:
Ingrid Bartels, Angele Ferron, Annelies Homburg,  
Andrea Roosen, Corrie Versteeg-Moorlag, Helene Oomen en Aad Zeilstra

Contact

Werkgroep Jonge Muggen

Contactpersoon: Andrea Roosen

E-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

 

      

vdeijndeVan den Eijnde in Beeld

Onze werkgroepen

De vereniging kent verschillende werkgroepen. De oudste zijn de Historische Werkgroep, die zich richt op onderzoek en publikaties en Gebouw & Omgeving op het beschermen van het Haarlems stadsgezicht. De Stichting Gevelltekens Haerlem stelt zich ten doel gevelstenen en -tekens te restaureren en voor de stad te bewaren. Voorts mag de werkgroep Jonge Muggen niet onvermeld blijven. Zij hebben diverse educatieve programma's opgesteld om de Haarlemse jeugd omgevingsgeschiedenis bij te brengen. Daarbij wordt nauw samengewerkt met de andere stedelijke erfgoedinstellingen, zoals de musea en het Noord-Hollands Archief.

Klik op de tegels hieronder, voor meer informatie