Jonge Muggen

De werkgroep Jonge Muggen

is opgericht om jonge Haarlemmers te laten kennismaken met de rijke geschiedenis van Haarlem.
Om ze te laten beseffen dat de stad waarin zij wonen, naar school gaan en zich vermaken, een stad is waar de geschiedenis letterlijk op straat ligt. Er zijn veel verhalen te vertellen. De leden van de werkgroep staan er stuk voor stuk borg voor, dat zij die verhalen op een boeiende manier kunnen overbrengen.

We ontwikkelen verschillende activiteiten in en rond De Hoofdwacht voor de jeugd.

Voor scholen zijn er speciale programma’s ontwikkeld in samenwerking met Stichting Erfgoed Educatie Haarlem.  
Op verzoek kunnen we programma’s op maat maken.

Jonge muggen bestaat uit:

Ingrid Bartels, Angele Ferron, Helma en Johan Groeneveld, Annelies Homburg,  
Andrea Roosen, Emmy Stover, Corrie Versteeg-Moorlag en Aad Zeilstra

Contact

Werkgroep Jonge Muggen
Contactpersoon: Andrea Roosen

Scoor nu de laatste tickets! 🙌

Lauren (9) van de Bavinckschool tekent prijswinnend stadswapen in regenboogkleuren.


Op 23 november, de verjaardag van Haarlem, hebben we drie klassen rondgeleid door De Hoofdwacht.

Op zondag 27 november 2022 is de derde editie van het Verhalenfestival Haarlem. Het thema van deze editie is “Stadse fratsen”

Een historische wandeling door het centrum van Haarlem voor basisschool leerlingen groep 5-8. De route start op de Grote Markt en gaat rond de kerk. In 10 kleine hoofdstukken gaat de wandeling langs stadhuizen, koopwaar, architectuur, kunst en uitvinders.

Een wandeling langs markante punten en figuren.
Zij vertellen hun verhaal over de 80 jarige oorlog.  Op deze manier horen de kinderen welke invloed de 80 jarige oorlog heeft gehad en wat we er nu nog van kunnen zien.

Een speurtocht met oog voor gevels en geveltekens
Lopend of fietsend door de stad, heb je oog voor de weg of de winkel waar je moet zijn.Maar kijk je wel eens omhoog?

Museumnacht Kids is een evenement op 23 oktober voor gezinnen met kids tussen de 4 en 12. De Hoofdwacht verandert 23 oktober in een beursgebouw en we houden de Expeditiebeurs 1875

Samen met  de Jonge Muggen, scouting Chama Urafiki en Geschiedenis met een Twist die de organisatie op zich genomen heeft, gaan we terug in de tijd en kunnen kinderen expeditieleiders en tekenaars ontmoeten, verhalen aanhoren maar ook zelf ontdekken wat nodig is om op expeditie te gaan.
Knopen, tekeningen, puzzelen, EHBO en kennis opdoen! 

b2ap3_large_koningsdagkleurplaat2021-1.jpg

Doe mee en geef de illustratie kleur. Er zijn mooie prijzen te winnen. 

 

Logo-Erfgoed-Jong.jpg

Jongeren met interesse in erfgoed 

 

Gluren-bij-de-buren-WIJ-DOEN-MEE-gmet.jpg

Ook in De Hoofdwacht

 

b2ap3_large_foto-2.JPG

De werkgroep Jonge Muggen heeft kinderen van de Vrije School rondgeleid in De Hoofdwacht en daarna hebben zij zelf de gevelstenenroute gelopen en kregen ze de opdracht om De Hoofdwacht te tekenen.

 

op-de-praalwagen.jpg

De Jonge Muggen zijn gevraagd om te figureren op de Haarlemse praalwagen van het bloemencorso 2019 

 

haerlemmugprijs1.jpg

Elk jaar stelt de Historische Vereniging Haerlem de Grote Haerlem Mug-prijzen ter beschikking.

mug-c.jpg

Zo beschreef het Haarlems Dagblad de uitreiking van de Grote HaerlemMug-prijzen 2015 op donderdag 7 mei jl. in het Archeologisch Museum.

16B.jpg


Marjorie Vroom organiseert een workshopgenaamd: Maak je eigen gevelsteen.

Een workshop voor kinderen van de basisscholen.

Lees verder...

gevelstenenworkshop.jpg

Als je door de stad loopt en omhoog kijkt, zie je in de voorgevel van een huis soms een mooie gekleurde steen zitten.

Omslag-Basilisken-212x300.jpg


Presentatie van het stripboek De basilisken slaan toe!

Op 4 juni 2016 om 16.00 uur is het zover, dan presenteren de Vrienden in het hoogkoor van de kerk het eerste stripboek over de Oude Baaf.
“De Basilisken slaan toe!” werd geschreven door Aad Peters en getekend door Eric J. Coolen. Burgemeester Bernt Schneiders neemt het eerste exemplaar in ontvangst.

Lees meer......

Annemarie.jpg

Op dinsdag 10 mei jl. vond er in de Tademakamer een bescheiden feestelijke gebeurtenis plaats.

Bescheiden vanwege het kleine gezelschap, feestelijk omdat er aandacht werd geschonken aan de Grote Haerlem Mug-prijzen 2016.

b2ap3_large_IMG_0736.png

Na het grote 750 jaar Haarlem-feest in 1995 is het lange tijd stil geweest. Aan de verjaardag van de stad - dat wil zeggen de verlening van stadsrechten door Graaf Willem II aan de nederzetting Haarlem op 23 november 1245 - werd nauwelijks tot geen aandacht meer geschonken. 

 

geschiedenis20online.jpg

Onze app Stappen in de Stad dingt mee naar de Geschiedenis Onlineprijs. Help ons mee deze prijs te winnen. Wat moet je doen? Klik op onderstaande afbeelding en breng jouw stem uit op Stappen in de Stad.
(stemmen is inmiddels niet meer mogelijk...)

bewoners_Hoofdwacht.JPG


In het kader van Wie wat bewaart heeft wat! ontvangen de “bewoners” van de Hoofdwacht de groepen 4 van de Bos en Vaartschool op 13, 14 en 20 maart 2017

huwelijksaanzoek.jpg

Guy, Ingrid en Andrea van de Jonge Muggen zijn op 22 mei druk in de weer geweest als heuse ridder en schoonmaakster/prinsessen in hun leuke toneelstuk voor de Koningin Emmaschool.

De Historische vereniging Haarlem heeft naar aanleiding van de tentoonstelling : “Coornhert door de ogen van nu “ in Museum Haarlem , besloten enkele leerlingen van het Coornhertlyceum te belonen met een prijs.

webquest_vrjwilligers.jpg

De werkgroep Jonge Muggen heeft, in aansluiting op de tentoonstelling in de Hoofdwacht en het Coornhertjaar, een zgn. WebQuest ontwikkeld. Deze is op 31 augustus 2018 feestelijk en officieel geopend door Jur Botter, wethouder van (o.a.) Onderwijs en Jeugd.

wiewatbewaartheeftwat.jpg

Schoolprogramma van negen Haarlemse erfgoedinstellingen bestaat 10 jaar.

Leerlingen van groep 6a van de Kon. Emmaschool waren de gelukkigen. Met hen vierden de negen Haarlemse erfgoedinstellingen het 10-jarige jubileum van het schoolbrede project Wie wat bewaart, heeft wat! Ze werden in Museum Haarlem getrakteerd op tompouces met het logo van het schoolprogramma.

wachters-en-Guy-2017.jpg


Voor de verjaardag van de stad werden er op 26 november historische verhalen verteld op vijf verschillende locaties.

Onze werkgroepen

De vereniging kent verschillende werkgroepen. De oudste zijn de Historische Werkgroep, die zich richt op onderzoek en publikaties en Gebouw & Omgeving op het beschermen van het Haarlems stadsgezicht. De Stichting Gevelltekens Haerlem stelt zich ten doel gevelstenen en -tekens te restaureren en voor de stad te bewaren. Voorts mag de werkgroep Jonge Muggen niet onvermeld blijven. Zij hebben diverse educatieve programma's opgesteld om de Haarlemse jeugd omgevingsgeschiedenis bij te brengen. Daarbij wordt nauw samengewerkt met de andere stedelijke erfgoedinstellingen, zoals de musea en het Noord-Hollands Archief.

Klik op de tegels hieronder, voor meer informatie