Roelf Gerbrands, kunstenaar en kunstschilder. Groningen 1891-1954 Haarlem
In 2020 kreeg de redactie van het Haerlem Nieuws de volgende mail van Sjoerd Zeelenberg:
........ De aanleiding is dat ik onlangs hebt ontdekt een muurschildering van de hand van Roelf Gerbrands in mijn trappenhuis te hebben. Die is niet alleen fantastisch om te zien (en net schoongemaakt en gerestaureerd) maar blijkt ook nog nauw verbonden met de geschiedenis van Van Tubergen en de familie Hoog, u vast niet onbekend. De schildering en het verhaal zijn zo mooi, dat het de moeite waard is dat onder een breder publiek onder de aandacht te brengen, geloof ik. Daarover zou ik graag met u verder willen praten.......
Gerard Moolenaars van de Vereniging Haerlem maakte een afspraak met Sjoerd en dat was het begin van een lange speurtocht naar het leven en werken van Roelf Gerbrands. Naar het Teylers-, Frans Hals- en Rijksmuseum en naar archieven. Helaas moet Gerard om gezondheidsredenen stoppen met dit onderzoek. Zijn Gerbrandsarchief, inclusief foto's zijn echter veiliggesteld.
Mocht u vragen hebben, of onderzoek willen doen naar Gerbrands, neem dan contact met Gerard Moolenaars via 06-53148561.
Meer lezen over de muurschildering van Roelf Gerbrands op de Schouwtjeslaan? Lees de kroniek van Bosch & Vaart van april 2021.
Roelf Gerbrands
De Haarlemse kunstenaar Roelf Gerbrands werd bekend als sier- en nijverheidskunstenaar voordat hij naam maakte als schilder en tekenaar. Na een opleiding aan de Rijksnormaalschool voor tekenonderwijs werkte hij in Amsterdam op het meubelatelier van Kunsthandel Van Wisselingh onder Theo Nieuwenhuis. Hij ontwierp meubels, zilver, juwelen, boekbanden en glas-in-loodramen, onder andere voor schepen. Pas toe hij hierin een reputatie had opgebouwd, begon hij te schilderen. Vooral landschappen, bloemstillevens en een enkel stadsgezicht in een vrij impressionistische stijl. Vanaf 1921 was hij als kunstschilder werkzaam in Haarlem, waar hij lid werd van het genootschap Kunst Zij Ons Doel.
Foto 1 Trappenhuis Schouwtjeslaan (1942). Foto: Chris Hoefsmit
Foto 2 Affiche leert zwemmen gemeente Haarlem (1923). Foto: G.W. Moolenaars
Foto 3 Glas-in-lood de Haarlemse Stedenmaagd in stadhuis Haarlem (1939-1940). Foto: G.W. Moolenaars