Historische Werkgroep

De Historische Werkgroep is een van de activiteitengroepen binnen de Historische Vereniging Haerlem; we zijn enthousiaste amateur-historici die onderzoek doen op allerlei deelgebieden van de rijke Haarlemse historie, waarbij onze eigen belangstelling en voorkeur voorop staat. Doel is om tot een publicatie te komen, dat blijkt wel uit de publicatielijst van meer dan 100 titels, maar dat lukt niet altijd. Het afgeronde werk wordt natuurlijk wel als interne publicatie opgenomen in onze bibliotheek, voor later onderzoek. Zo gaat er niets verloren. Sommige leden werken het liefst alleen aan een onderwerp, anderen vinden het prettiger om in een groepsproject mee te doen. Een groepsproject staat altijd redelijk dicht bij onze eigen tijd en is altijd zo gekozen, dat ook minder ervaren leden, of leden met weinig beschikbare tijd, toch met kleinere deelonderzoeken kunnen meedoen. Een recente publicatie is De Historische Canon van Haarlem.
Een enkele maal houdt een van de leden een interne lezing, bijvoorbeeld over de stand van zaken van het eigen onderzoek. Dit is 'voor eigen (Werkgroep-)publiek', op het vertrouwde adres.

 

Bijeenkomsten
De Historische Werkgroep vergadert in principe de eerste en derde woensdag van de maand vanaf 19.30 uur in De Hoofdwacht, Grote Markt 17 (hoek Smedestraat). We bespreken dan de voortgang van delen van onderzoek, nieuwe bevindingen of opgekomen vragen. Uitzonderingen vormen eventueel de woensdagavonden waarop lezingen door de Vereniging Haerlem worden georganiseerd, of, in overleg, andere culturele evenementen; dan gaan de liefhebbers die bijwonen. Bij veel animo daarvoor, zal er geen werkgroepsbijeenkomst plaatsvinden. We hebben overigens voor de maanden juli en augustus een zomervakantie.

Geen verplichtingen
Het lidmaatschap van de Werkgroep is gratis. Er is geen enkele aanwezigheidsverplichting. Wie tijdelijk andere zaken aan het hoofd heeft, is en blijft welkom op het moment dat het hem of haar weer schikt. Sommige 'slapende' leden willen toch de band niet verbreken, en ook dat moet gewoon kunnen.

Lopende activiteiten
Momenteel houden we ons, naast enkele individuele onderzoeken, bezig met de volgende onderwerpen: Brouwerijgeschiedenis, publicaties in Haerlem Nieuws, de website van de vereniging en meer. Iedereen kan zonder enige voorkennis meteen instappen en meedoen.

Contact
Mail naar historischewerkgroep@haerlem.nl

 

Hoe een Haarlemse Mug een Amsterdamse Joffer werd

Samen met acht andere bevriende kunstenaressen richtte Coba Ritsema een kunstenaarsvereniging op, die door de kunstcriticus Albert Plasschaert als de Amsterdamse Joffers werd geïntroduceerd.

Brouwboekje.png

Leden van de Vereniging Haerlem krijgen het brouwboekje thuisbezorgd

 

bb6bafa4-f41f-4d0e-9427-7f2b6cff5fae.jpg

In deze lezing op 19 mei door Marjolein van Dekken zal de rol van de vrouw in de Haarlemse brouwgeschiedenis worden belicht. 

 

mathijsengipsverbandKrak – au! Maar een gebroken arm of been wordt ‘gezet’ en met een gipsverband onbeweeglijk gemaakt; daarmee is het eerste leed betrekkelijk snel voorbij en kan het genezingsproces beginnen.

Kooij-19_Groo_20181109-082232_1.jpg

Barbara Kooij geeft maandag 12 november 2018, 20.00 uur  een lezing over het beleg van Haarlem gezien door de ogen van de soldaten van het Spaanse leger.

 

SK-A-602.jpg

De  nieuwe uitgave van de Haerlem Reeks wordt op zaterdag  6 oktober 2018 in de Janskerk gelanceerd.

Het beleg van Haarlem in 1572-1573 beleefd door de Spaanse soldaat voor de muren van Haarlem

Tijd 17.00 uur. Toegang gratis

 

Onze werkgroepen

De vereniging kent verschillende werkgroepen. De oudste zijn de Historische Werkgroep, die zich richt op onderzoek en publikaties en Gebouw & Omgeving op het beschermen van het Haarlems stadsgezicht. De Stichting Gevelltekens Haerlem stelt zich ten doel gevelstenen en -tekens te restaureren en voor de stad te bewaren. Voorts mag de werkgroep Jonge Muggen niet onvermeld blijven. Zij hebben diverse educatieve programma's opgesteld om de Haarlemse jeugd omgevingsgeschiedenis bij te brengen. Daarbij wordt nauw samengewerkt met de andere stedelijke erfgoedinstellingen, zoals de musea en het Noord-Hollands Archief.

Klik op de foto's hieronder voor meer informatie.