Lezing door Peter-Paul de Baar bij de Sociëteit "Vereeniging"

Locatie: Sociëteit "Vereeniging" Zijlweg 1, 2013 DA Haarlem
donderdag 17 oktober 2024
20:00-23:00 uur
Leden gratis
Niet leden: € 10,-
korting leden HVH: € -5,-


Theo Thijssen: schrijver, schoolmeester, socialist

Kees de jongen, het bekendste boek van de Theo Thijssen (1879-1943), verscheen een eeuw geleden. Aanleiding voor de historicus en journalist Peter-Paul de Baar om een biografie van de schrijver het licht te laten zien.

Theo Thijssen stamt uit een eenvoudig Amsterdams milieu en wordt (in Haarlem) opgeleid tot onderwijzer. Hij vindt kennis van de vakken rekenen, schijven en taal essentieel, maar is gespitst dat leerlingen niet overbelast worden met kennis, die ze nog niet kunnen bevatten. Huiswerk opgeven is uit den boze. De school moet een warm nest zijn, waar de kinderen zichzelf ontdekken in een veilige omgeving. Zijn bekendheid dankt Theo Thijssen aan zijn gedrevenheid als onderwijzer. Hij heeft op latere leeftijd nuttig werk verricht voor vakbond en politiek. Hij is jaren voor de SDAP lid geweest van de Tweede Kamer en de Amsterdamse gemeenteraad.

Peter-Paul de Baar (1952) is historicus en journalist. Hij heeft bijdragen geleverd aan Folio Civitates en was redacteur van De Groene Amsterdammer. Van 1989 tot 2017 is hij hoofdredacteur geweest van het maandblad Ons Amsterdam. Hij zit in het bestuur van het Theo Thijssen Museum, gevestigd in het geboortehuis van Theo Thijssen (Eerste Leliedwarsstraat 16, Amsterdam)

Bestel tickets