Hendrik van den Eijnde

Beeldhouwer, meubelontwerper, graficus en tekenaar

Hendrik van den Eijnde (Haarlem, 29 november 1869 – aldaar, 1 februari 1939) was een Nederlandse beeldhouwer, meubelontwerper, graficus en tekenaar. Lees meer op Wikipedia.

In 2019 heeft een werkgroep, bestaande uit leden van de Historische Vereniging Heemstede-Bennebroek en de Historische Vereniging Haerlem de tentoonstelling “Van den Eijnde: Herontdekt“ georganiseerd in het ABC Architectuurcentrum Haarlem. Om het werk van Van den Eijnde te behouden, te bestuderen, te inventariseren, toegankelijk te maken, meer bekendheid te geven en de nagedachtenis levend te houden is door deze werkgroep de “Vrienden van den Eijnde“ opgericht. De leden zijn Michel Bakker, Gerard Moolenaars en Remmert Pels. Daan Kerkvliet is lid geweest tot oktober 2021.
“Vrienden van den Eijnde“ is bereikbaar via havandeneijnde@gmail.com

Bezoek ook de website van Hans Krol -Librariana - en kijk bij Beeldhouwer H.A.van den Eijnde (1869-1939) Geboekstaafd en in Haarlem en Heemstede ’HERONTDEKT’ in 2019.

Op 14 september werd de gerestaureerde Bijenkorfsteen onthuld op de Coolsingel in Rotterdam. Het gevelkunstwerk, getiteld ‘De werkende mens’, is vervaardigd door beeldhouwer Hendrik van den Eijnde.

Dit gevelkunstwerk ‘De werkende mens’ is vervaardigd door beeldhouwer Hendrik van den Eijnde (1869-1939)

Deze gevelsteen  is vervaardigd door beeldhouwer Hendrik van den Eijnde (1869-1939).

Het trappenhuis is het enige wat nog over is van het originele interieur van de Bijenkorf met prachtige ramen en houtsnijwerk.

De herbestemming van een gebouw en de betekenis van de beeldhouwwerken van H.A. van den Eijnde. Een verslag van een excursie voor leden van de Historische Vereniging Haarlem naar de Centrale Bibliotheek in Utrecht.

Historisch aandenken aan de markante oude Rotterdamse Bijenkorf komt terug naar huis

Het Glazen Paleis. Dat is de bijnaam van de oude Bijenkorf in Rotterdam. Het pand is ontworpen door de bekende architect Willem Dudok. De Rotterdamse Bijenkorf opent in oktober 1930 de deuren aan de Coolsingel en is dan het grootste warenhuis van Nederland.

v500106.jpg

Hieronder vind u een selectie van krantenartikelen over van den Eijnde

 

anke-klein-voor-bieb.jpg.rendition.640.1024.jpeg

Postkantoor Neude met beelden van Hendrik van den Eijnde

Het is maandag 11 mei, kwart voor 10 in de ochtend. Van de Bibliotheek Neude tot in de Vinkenburgstraat staat een lange rij mensen te wachten, keurig op 1,5 meter afstand van elkaar.

radiomeubel_04_DK.jpg

Foto: Daan Kerkvliet


Bijgaand vindt u het verhaal van de restauratie van het radiomeubel van H.A. van den Eijnde. Het meubel is onlangs verkocht aan het in Amsterdam, gevestigd in het Scheepvaarthuis, een 105 jaar oud monument in Amsterdamse School stijl.

bureaulamp-HA-vd-Eijnde_veiling-2009-metaal_3.jpg

Bureaulamp naar ontwerp van de beeldhouwer H.A. van den Eijnde uitgevoerd door de firma Winkelman en Van der Bijl, Westerstraat 99 te Amsterdam, circa 1918."

Lampen – hanglampen, vloerlampen en bureaulampen – zijn in het Hollandsch binnenhuis voorwerpen van bijzonder belang, omdat zij de gezelligheid in den avond bepalen" schrijft De Lorm in 1923 (blz. 36) in de catalogus uit 1975 getiteld: "Nederlandse architectuur 1910

Postkantoor-Neude-in-Utrecht--web.jpg

Oude postkantoor Neude in Utrecht

 

Steen-Bijenkorf-700x523.jpg

kunstwerk van Hendrik van den Eijnde 

 

KAARTB1.jpg

Fietsen langs de beelden van Hendrik Albertus van den Eijnde 

 

wand01a.jpg

Het bijzondere werk van beeldhouwer Hendrik van den Eijnde werd in 2019 in het ABC Architectuurcentrum uitgebreid belicht in de tentoonstelling 'Herontdekt'.

 

IMG_0076.JPG

Monumentale gevelsteen van Van den Eijnde naar restaurateur

 

b2ap3_large_20190811-185453.De-zes-beelden-in-het-voormalige-postkantoor-Neude-11-te-Utrecht.jpg

  VDEijnde gebruikte een lettertype dat hij zelf ontworpen heeft.  

 

2019-vde-Luchtfoto-van-de-Neude-eo-in-1928.jpg

Haarlems bedrijf betrokken bij herbestemming voormalige Hoofdpostkantoor Utrecht

 

punteerapparaat.jpg

Opbouw tentoonstelling over H.A. van den Eijnde

 

b2ap3_large_detail-Troelstranaal_20181104-130539_1.jpg

De Troelstranaald is ontworpen door H.A. van den Eijnde (1869-1939). In 2019 is het 150 jaar geleden dat de beeldhouwer H.A. van den Eijnde te Haarlem werd geboren. De Historische Vereniging Heemstede-Bennebroek en de Historische Vereniging Haerlem eren deze beeldhouwer met een tentoonstelling (medio 2019) over zijn werk.

Onze werkgroepen

De vereniging kent verschillende werkgroepen. De oudste zijn de Historische Werkgroep, die zich richt op onderzoek en publikaties en Gebouw & Omgeving op het beschermen van het Haarlems stadsgezicht. De Stichting Gevelltekens Haerlem stelt zich ten doel gevelstenen en -tekens te restaureren en voor de stad te bewaren. Voorts mag de werkgroep Jonge Muggen niet onvermeld blijven. Zij hebben diverse educatieve programma's opgesteld om de Haarlemse jeugd omgevingsgeschiedenis bij te brengen. Daarbij wordt nauw samengewerkt met de andere stedelijke erfgoedinstellingen, zoals de musea en het Noord-Hollands Archief.

Klik op de foto's hieronder voor meer informatie.