Bibliotheekcommissie

Onder het monumentale dak van de Hoofdwacht bevindt zich op zolder o.a. de boekerij van de Vereniging, die beheerd wordt door de bibliotheekcommissie, bestaande uit

  • Marianne Arentshorst
  • Anneke de Nobel
  • Nico van Waarde

Zij proberen de verzameling (die een mooi beeld geeft van wat er in het verleden over Haarlem geschreven is) ‘bij de tijd’ te krijgen en te houden, ook al worden de boeken niet uitgeleend. De collectie toont vooral het bezit van de Historische Vereniging Haerlem en omvat zo’n 1400 titels.

Catalogus Bibliotheek

De catalogus van de bibliotheek is digitaal doorzoekbaar. Met ctrl F/ cmd F kunt u op ieder willekeurig woord zoeken in de catalogus. (De catalogus van de bibliotheek opent in een nieuwe venster). Wilt u een boek inzien, neem dan contact op met Nico van Waarde.

Jaarboek Haerlem

Ieder lid ontvangt ieder jaar het nieuwe Jaarboek Haerlem. Wilt u een artikel opzoeken uit oudere jaargangen, dan kan dat via de krantenviewer van het Noord Hollands Archief. De jaarboeken tot 2014 zijn daar digitaal doorzoekbaar en te lezen. (Krantenviewer van het Noord Hollands Archief opent in een nieuw venster.)

Gratis Haerlem Jaarboeken

De jaarboeken t/m 2021 (voor zover nog voorradig) zijn gratis verkrijgbaar en dat is dus een goede reden ontbrekende exemplaren in ieders serie aan te vullen of om uw kinderen of vrienden op hun verjaardag het jaarboek van hun geboortejaar te geven.

Maak dus een lijstje en e-mail dit aan Nico van Waarde en de werkgroep gaat kijken of de desbetreffende jaren nog aanwezig zijn. Ook kunt u langskomen in de bibliotheek op de zolder van de Hoofdwacht op de donderdagen *) dat de commissie er aan het werk is. Voor een enkel exemplaar kunt u gedurende de zomer ook terecht in de Hoofdwacht tijdens de reguliere openstelling op vrijdag-, zaterdag- en zondagmiddag.

*) Neem voor de exacte data en tijden contact op met Nico van Waarde.

Boekenverkoop

Regelmatig krijgt de vereniging boeken over Haarlem cadeau en natuurlijk zitten daar, gezien de omvang van de huidige collectie, heel vaak titels bij die al op de plank staan.

In principe worden eens per jaar (meestal tijdens de Open Monumentendagen) deze boeken verkocht en vindt op de zolder een ware ‘boekenmarkt’ plaats. Van de opbrengst hiervan worden weer boeken voor de eigen verzameling gekocht.