Jonge Muggen

De werkgroep Jonge Muggen

is opgericht om jonge Haarlemmers te laten kennismaken met de rijke geschiedenis van Haarlem.
Om ze te laten beseffen dat de stad waarin zij wonen, naar school gaan en zich vermaken, een stad is waar de geschiedenis letterlijk op straat ligt. Er zijn veel verhalen te vertellen. De leden van de werkgroep staan er stuk voor stuk borg voor, dat zij die verhalen op een boeiende manier kunnen overbrengen.

We ontwikkelen verschillende activiteiten in en rond De Hoofdwacht voor de jeugd.

Voor scholen zijn er speciale programma’s ontwikkeld in samenwerking met Stichting Erfgoed Educatie Haarlem.  
Op verzoek kunnen we programma’s op maat maken.

Jonge muggen bestaat uit:

Ingrid Bartels, Angele Ferron, Helma en Johan Groeneveld, Annelies Homburg,  
Andrea Roosen, Emmy Stover, Corrie Versteeg-Moorlag en Aad Zeilstra

Contact

Werkgroep Jonge Muggen
Contactpersoon: Andrea Roosen

Na het grote 750 jaar Haarlem-feest in 1995 is het lange tijd stil geweest. Aan de verjaardag van de stad - dat wil zeggen de verlening van stadsrechten door Graaf Willem II aan de nederzetting Haarlem op 23 november 1245 - werd nauwelijks tot geen aandacht meer geschonken. 

 

Maar sinds een aantal jaren wordt vanuit de gemeente de viering van de verjaardag van de stad nieuw leven ingeblazen. Je zou kunnen denken dat bewoners, instellingen en winkeliers daarmee blij zouden zijn en hun Haarlem-vlag te voorschijn halen. Als ze er al een hebben .... Gelukkig, als je op 23 november van dit jaar de Grote Markt op komt, zie je dat Stadhuis en Hoofdwacht eraan hebben gedacht en natuurlijk doet ook het Noord-Hollands Archief in de Jansstraat mee. Jammer, dat de Grote of St. Bavo-Kerk met een toren die eigendom is van de stad, het laat afweten.

Wel blij

Gelukkig worden basisschoolkinderen wèl blij van de hernieuwde aandacht voor de verlening van de stadsrechten. Elk jaar schrijft deem jarig"]gemeente een kleurwedstrijd uit. Kinderen mogen een stadswapen inkleuren en een nieuwe wapenspreuk bedenken. Dit jaar deden 17 scholen mee en werden ruim 600 tekeningen naar het Stadhuis gestuurd. Daaraan had de jury onder leiding van Eric Coolen de handen vol. Zij kozen ten slotte de drie mooiste uit. De makers van die drie mochten met hun hele klas op 23 november naar het Stadhuis komen. Na de ontvangst kregen zij drie rondleidingen aangeboden. Deze rondleidingen omvatten niet alleen in het stadhuis een bezoek aan de kerkers en een poppenkastvoorstelling, maar ook het oude stadhuis de Hoofdwacht en het bekijken van de stadsrechten in het Noord-Hollands Archief.

NHA

In het NHA gaf directeur Lieuwe Zoodsma voor een bescheiden aantal geïnteresseerde Haarlemmers een uiteenzetting over het belang van stadsrechten voor een nederzetting. Burgemeester Jos Wienen onthulde de stadsrechten, die sinds vorig jaar in een mooie klimaatkast zijn gehuisvest. Net nadat was gebeurd, kwamen de eerste schoolkinderen, die van de Koorschool St. Bavo, op bezoek. En bijzonder leuk, zij hieven onder leiding van een dirigent uit eigen midden, een mooi lied aan. Natuurlijk gaf de burgemeester ook de kinderen uitleg van het belangrijke perkamenten document. Voor alle aanwezigen was er koffie en gebak.

De Hoofdwacht
Ook in de Hoofdwacht was er dit maal iets bijzonders. Een "Middeleeuwse" ridder (die ingewijden kennen als de voorzitter van de werkgroep Jonge Muggen van de Historische Vereniging Haerlem) heette de bezoekers welkom. Eenmaal binnen mochten zij het gebouw bekijken en werd hen de bijzondere geschiedenis ervan verteld door eveneens in "Middeleeuwse" kledij uitgedoste werkgroepleden. In de Tademakamer werd door schoonmaaksters verteld dat ze daar eigenlijk van de burgemeesters niet mochten komen, maar vooruit, als ze maar niks vies zouden maken. En daar gingen alle handen onder de tafel of op de rug. Dobbelen, leren van het het cachot en oude boeken op de zolder, het hoorde er allemaal bij.

Stadhuis
De poppenkastvoorstelling van Michaela Bijlsma over de voorgenomen trouwerij van 'Aaf en Baaf' bleek aangepast aan het veranderde bestuur van Haarlem: een nieuwe pop van de burgemeester. Vrolijke noot vormde de man die in de Gravenzaal die druk doende was met het vervangen van de kaarsen in de grote kroonluchter. Hij werd aangezien voor de goudpoetser die de ketting van Aaf had verdonkeremaand...
Na afloop van alle belevenissen was er dan eindelijk de onthulling van de tekeningen. Wethouder Merijn Snoek deelde de derde prijs uit aan Sam McKenzie van OBS Ter Cleef, de tweede aan David Berkenbosch van Koorschool St. Bavo en de eerste met het motto 'Je kijkt, je spreekt en je bewondert' aan Joran van der Aar van St. Bavoschool Reviusstraat. Na het maken van de groepsfoto gingen alle kinderen blij naar huis, vooral nadat ze was verteld dat jurylid Richard Stekelenburg met de aanwezige fotograaf zou zorgen dat ze allemaal de volgende dag in de krant zouden staan. 's Middags konden ze nog gebruik maken van de activiteiten die werden aangeboden door het Archeologisch Museum Haarlem en de Hoofdwacht. Laten we hopen dat deze generatie Haarlemmers gaat zorgen voor meer aandacht in de stad voor de stadsrechtenvieringen!

Marjorie Vroom

Onze werkgroepen

De vereniging kent verschillende werkgroepen. De oudste zijn de Historische Werkgroep, die zich richt op onderzoek en publikaties en Gebouw & Omgeving op het beschermen van het Haarlems stadsgezicht. De Stichting Gevelltekens Haerlem stelt zich ten doel gevelstenen en -tekens te restaureren en voor de stad te bewaren. Voorts mag de werkgroep Jonge Muggen niet onvermeld blijven. Zij hebben diverse educatieve programma's opgesteld om de Haarlemse jeugd omgevingsgeschiedenis bij te brengen. Daarbij wordt nauw samengewerkt met de andere stedelijke erfgoedinstellingen, zoals de musea en het Noord-Hollands Archief.

Klik op de foto's hieronder voor meer informatie.