Hendrik van den Eijnde

Beeldhouwer, meubelontwerper, graficus en tekenaar

Hendrik van den Eijnde (Haarlem, 29 november 1869 – aldaar, 1 februari 1939) was een Nederlandse beeldhouwer, meubelontwerper, graficus en tekenaar. Lees meer op Wikipedia.

In 2019 heeft een werkgroep, bestaande uit leden van de Historische Vereniging Heemstede-Bennebroek en de Historische Vereniging Haerlem de tentoonstelling “Van den Eijnde: Herontdekt“ georganiseerd in het ABC Architectuurcentrum Haarlem. Om het werk van Van den Eijnde te behouden, te bestuderen, te inventariseren, toegankelijk te maken, meer bekendheid te geven en de nagedachtenis levend te houden is door deze werkgroep de “Vrienden van den Eijnde“ opgericht. De leden zijn Michel Bakker, Gerard Moolenaars en Remmert Pels. Daan Kerkvliet is lid geweest tot oktober 2021.
“Vrienden van den Eijnde“ is bereikbaar via havandeneijnde@gmail.com

Bezoek ook de website van Hans Krol -Librariana - en kijk bij Beeldhouwer H.A.van den Eijnde (1869-1939) Geboekstaafd en in Haarlem en Heemstede ’HERONTDEKT’ in 2019.

Het trappenhuis is het enige wat nog over is van het originele interieur van de Bijenkorf met prachtige ramen en houtsnijwerk.

Bekijk hier de video van het trappenhuis.

De Haagse Bijenkorf werd gebouwd naar een ontwerp van de beroemde architect Piet Kramer. Het gebouw werd door P.H. Ritter jr. bij de opening in 1926 omschreven als 'Het paleis der levensvreugde'. Het wordt gerekend tot de Amsterdamse School.

Aan het pand werkten diverse kunstenaars mee, er is beeldhouwwerk van Louise Beijerman, Hendrik van den Eijnde, Johan Polet en er zijn glas-in-loodramen van onder anderen Pieter A.H. Hofman en Henri van der Stok. Ook de eerste vrouw van Kramer, Johanna van der Weide, droeg bij; zij ontwierp de vloerbedekking van de eerste verdieping (3200 m²). Het houtsnijwerk in het trappenhuis is van de hand van Dirk van Doorn.

Lees verder op Wikipedia

Warenhuis De Bijenkorf De Bijenkorf Department Store 4919656842

Foto WIkipedia: Door Het Nieuwe Instituut - Architecture Collection - https://www.flickr.com/photos/nai_collection/4919656842/, No restrictions, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=41856114

Onze werkgroepen

De vereniging kent verschillende werkgroepen. De oudste zijn de Historische Werkgroep, die zich richt op onderzoek en publikaties en Gebouw & Omgeving op het beschermen van het Haarlems stadsgezicht. De Stichting Gevelltekens Haerlem stelt zich ten doel gevelstenen en -tekens te restaureren en voor de stad te bewaren. Voorts mag de werkgroep Jonge Muggen niet onvermeld blijven. Zij hebben diverse educatieve programma's opgesteld om de Haarlemse jeugd omgevingsgeschiedenis bij te brengen. Daarbij wordt nauw samengewerkt met de andere stedelijke erfgoedinstellingen, zoals de musea en het Noord-Hollands Archief.

Klik op de foto's hieronder voor meer informatie.