Hendrik van den Eijnde

Beeldhouwer, meubelontwerper, graficus en tekenaar

Hendrik van den Eijnde (Haarlem, 29 november 1869 – aldaar, 1 februari 1939) was een Nederlandse beeldhouwer, meubelontwerper, graficus en tekenaar. Lees meer op Wikipedia.

In 2019 heeft een werkgroep, bestaande uit leden van de Historische Vereniging Heemstede-Bennebroek en de Historische Vereniging Haerlem de tentoonstelling “Van den Eijnde: Herontdekt“ georganiseerd in het ABC Architectuurcentrum Haarlem. Om het werk van Van den Eijnde te behouden, te bestuderen, te inventariseren, toegankelijk te maken, meer bekendheid te geven en de nagedachtenis levend te houden is door deze werkgroep de “Vrienden van den Eijnde“ opgericht. De leden zijn Michel Bakker, Gerard Moolenaars en Remmert Pels. Daan Kerkvliet is lid geweest tot oktober 2021.
“Vrienden van den Eijnde“ is bereikbaar via havandeneijnde@gmail.com

Bezoek ook de website van Hans Krol -Librariana - en kijk bij Beeldhouwer H.A.van den Eijnde (1869-1939) Geboekstaafd en in Haarlem en Heemstede ’HERONTDEKT’ in 2019.

Op 14 september werd de gerestaureerde Bijenkorfsteen onthuld op de Coolsingel in Rotterdam. Het gevelkunstwerk, getiteld ‘De werkende mens’, is vervaardigd door beeldhouwer Hendrik van den Eijnde.

Lees het verslag van de onthulling van de Bijenkorfsteen bij Roterodamum

Het kunstwerk dat ooit de gevel van de oude De Bijenkorf sierde heeft eindelijk een passende plek in Rotterdam gekregen. Op 14 september werd de gerestaureerde Bijenkorfsteen onthuld op de Coolsingel tijdens de Open Monumentendagen.

De gevelsteen is een monumentaal kunstwerk en een mooie herinnering aan de periode van voor de oorlog. Het is een van de weinige tastbare overblijfselen van de vooroorlogse  binnenstad van Rotterdam. Het gevelkunstwerk, getiteld ‘De werkende mens’, is vervaardigd door beeldhouwer Hendrik van den Eijnde (1869-1939). 

Van den Eijnde werd vooral bekend als beeldhouwer van monumenten en gevelversieringen aan woonhuizen en bedrijfsgebouwen maar ontwierp ook meubels en was een bekend tekenaar en graficus. De geboren Haarlemmer gaf leiding aan het beeldhouwers atelier waar onder andere Hildo Krop en Anton Rädecker werkten.

Meer weten over de oude Bijenkorf?
'Stad van licht' is een documentaire over de oude Bijenkorf van Rotterdam, ontworpen door de beroemde architect Willem Marinus Dudok. Het gebouw werd in 1930 geopend en was het grootste en modernste warenhuis van Europa. Een sprookjespaleis van glas en steen, vol luxe producten uit de hele wereld. In mei 1940 werd het gebouw grotendeels verwoest door het Duitse bombardement op Rotterdam. Midden jaren vijftig werd het restant afgebroken en sindsdien is dit meesterwerk van 's lands beroemdste bouwmeester in de vergetelheid geraakt. 'Stad van licht' brengt Dudoks Bijenkorf weer tot leven met unieke filmbeelden, prachtige foto's en mooie verhalen. CC BY-NC-ND (4.0)

 Kijk de video 'Stad van licht'

 Lees het verslag van de onthulling van de Bijenkorfsteen bij Roterodamum

 Foto's: Gerard Moolenaars

 

  

 

 

 

 

Onze werkgroepen

De vereniging kent verschillende werkgroepen. De oudste zijn de Historische Werkgroep, die zich richt op onderzoek en publikaties en Gebouw & Omgeving op het beschermen van het Haarlems stadsgezicht. De Stichting Gevelltekens Haerlem stelt zich ten doel gevelstenen en -tekens te restaureren en voor de stad te bewaren. Voorts mag de werkgroep Jonge Muggen niet onvermeld blijven. Zij hebben diverse educatieve programma's opgesteld om de Haarlemse jeugd omgevingsgeschiedenis bij te brengen. Daarbij wordt nauw samengewerkt met de andere stedelijke erfgoedinstellingen, zoals de musea en het Noord-Hollands Archief.

Klik op de tegels hieronder, voor meer informatie