Historische Werkgroep

De Historische Werkgroep is een van de activiteitengroepen binnen de Historische Vereniging Haerlem; we zijn enthousiaste amateur-historici die onderzoek doen op allerlei deelgebieden van de rijke Haarlemse historie, waarbij onze eigen belangstelling en voorkeur voorop staat. Doel is om tot een publicatie te komen, dat blijkt wel uit de publicatielijst van meer dan 100 titels, maar dat lukt niet altijd. Het afgeronde werk wordt natuurlijk wel als interne publicatie opgenomen in onze bibliotheek, voor later onderzoek. Zo gaat er niets verloren. Sommige leden werken het liefst alleen aan een onderwerp, anderen vinden het prettiger om in een groepsproject mee te doen. Een groepsproject staat altijd redelijk dicht bij onze eigen tijd en is altijd zo gekozen, dat ook minder ervaren leden, of leden met weinig beschikbare tijd, toch met kleinere deelonderzoeken kunnen meedoen. Een recente publicatie is De Historische Canon van Haarlem.
Een enkele maal houdt een van de leden een interne lezing, bijvoorbeeld over de stand van zaken van het eigen onderzoek. Dit is 'voor eigen (Werkgroep-)publiek', op het vertrouwde adres.

 

Bijeenkomsten
De Historische Werkgroep vergadert in principe de eerste en derde woensdag van de maand vanaf 19.30 uur in De Hoofdwacht, Grote Markt 17 (hoek Smedestraat). We bespreken dan de voortgang van delen van onderzoek, nieuwe bevindingen of opgekomen vragen. Uitzonderingen vormen eventueel de woensdagavonden waarop lezingen door de Vereniging Haerlem worden georganiseerd, of, in overleg, andere culturele evenementen; dan gaan de liefhebbers die bijwonen. Bij veel animo daarvoor, zal er geen werkgroepsbijeenkomst plaatsvinden. We hebben overigens voor de maanden juli en augustus een zomervakantie.

Geen verplichtingen
Het lidmaatschap van de Werkgroep is gratis. Er is geen enkele aanwezigheidsverplichting. Wie tijdelijk andere zaken aan het hoofd heeft, is en blijft welkom op het moment dat het hem of haar weer schikt. Sommige 'slapende' leden willen toch de band niet verbreken, en ook dat moet gewoon kunnen.

Lopende activiteiten
Momenteel houden we ons, naast enkele individuele onderzoeken, bezig met de volgende onderwerpen: Brouwerijgeschiedenis, publicaties in Haerlem Nieuws, de website van de vereniging en meer. Iedereen kan zonder enige voorkennis meteen instappen en meedoen.

Contact
Mail naar historischewerkgroep@haerlem.nl

 

Leden van de Vereniging Haerlem krijgen het brouwboekje thuisbezorgd

 

Het is helaas niet mogelijk om, zoals gemeld in het Haerlem Nieuws van mei, het brouwboekje in De Hoofdwacht uit te reiken aan de leden van de Historische Vereniging Haerlem. Het bestuur heeft daarom besloten het brouwboekje samen met het Haerlem Jaarboek 2020 in de maand juni bij de leden thuis te bezorgen. 

Niet-leden kunnen het brouwboekje De brouwgeschiedenis van Haarlem kopen bij De Vries Van Stockum boekhandel in Haarlem. Het boekje kost € 8,-

Mensen die veraf wonen of om andere redenen niet in staat zijn het boekje bij de boekhandel te kopen én bereid zijn € 4,- portokosten te betalen (binnenland), kunnen dat bij Boudewijn van Os bestellen door hem een e-mailbericht te sturen. Stuur je aanvraag naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. en vermeldt je postadres. Hij stuurt naar je e-mailadres een betaalverzoek c.q. tikkie en na betaling van € 12,- krijg je het toegestuurd.

 

 

Onze werkgroepen

De vereniging kent verschillende werkgroepen. De oudste zijn de Historische Werkgroep, die zich richt op onderzoek en publikaties en Gebouw & Omgeving op het beschermen van het Haarlems stadsgezicht. De Stichting Gevelltekens Haerlem stelt zich ten doel gevelstenen en -tekens te restaureren en voor de stad te bewaren. Voorts mag de werkgroep Jonge Muggen niet onvermeld blijven. Zij hebben diverse educatieve programma's opgesteld om de Haarlemse jeugd omgevingsgeschiedenis bij te brengen. Daarbij wordt nauw samengewerkt met de andere stedelijke erfgoedinstellingen, zoals de musea en het Noord-Hollands Archief.

Klik op de tegels hieronder, voor meer informatie