Activiteiten

Veel activiteiten zijn ook toegankelijk voor niet-leden. Kijk in deze agenda of ga naar ons evenementen-overzicht.

ma di wo do vr za zo
1
2
3
4
5
6
7
8
11
12
13
14
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29

Vacatures

Gastvrouwen/heren Wij zoeken met spoed vrijwilligers om De Hoofdwacht open te houden. Lees meer

ICT-beheerder wij zoeken een vrijwilliger die het ICT-beheer van de vereniging op zich wil nemen. Lees meer

Over de bouw van Rosehaghe in 1920-1923

 

Dagboek 1920-1923 werk Rosehaghe, 139 woningen Zijlweg-Brouwersvaart luidt de aanhef van een 52 pagina's getypt document dat Udo Kluijver en Has Kuijpers – leden van de projectgroep Ambachtslieden – op verzoek van Dick van Gijlswijk, redacteur van de "Rosehagher Courant" hebben doorgelezen. De opdracht was hierover iets te schrijven dat gepubliceerd zou worden in een van de vijf jubileum nummers van de Rosehagher Courant, "een Nieuwswaardig en Historisch blad voor een 100-jarige woningbouwvereniging" zo luidt de aanhef.

Uit de veelheid van onderwerpen die in het dagboek zijn genoteerd door de hoofdopzichter genaamd M, en veelal interessant voor een bouwkundige, hebben wij gekozen om de aandacht te vestigen op die passages die betrekking hebben op fundering en dak. Dit vanuit de veronderstelling dat de huidige bewoners van de wijk Rosehaghe interesse hebben voor wat er in die tijd zoal nodig was m.b.t. "fundament en paraplu" ofwel "dieptepunt en hoogtepunt" van hun woning.
Het verslag is gepubliceerd in de nummers 4 en 5 van de Rosehagher Courant. Lees meer

Onze werkgroepen

De vereniging kent verschillende werkgroepen. De oudste zijn de Historische Werkgroep, die zich richt op onderzoek en publikaties en Gebouw & Omgeving op het beschermen van het Haarlems stadsgezicht. De Stichting Gevelltekens Haerlem stelt zich ten doel gevelstenen en -tekens te restaureren en voor de stad te bewaren. Voorts mag de werkgroep Jonge Muggen niet onvermeld blijven. Zij hebben diverse educatieve programma's opgesteld om de Haarlemse jeugd omgevingsgeschiedenis bij te brengen. Daarbij wordt nauw samengewerkt met de andere stedelijke erfgoedinstellingen, zoals de musea en het Noord-Hollands Archief.

Klik op de tegels hieronder, voor meer informatie