Gebouw en omgeving

De werkgroep Gebouw en Omgeving wil bijdragen aan de bescherming en instandhouding van het gebouwde erfgoed in Haarlem. Denk daarbij aan de architectuur van beeldbepalende gebouwen, van buurten en straten, industrieel erfgoed en waterstaatkundige werken (sluizen, gemalen, en molens), historische verbindingen in stad en landschap, monumentale bomenlanen, parken, begraafplaatsen, militair- en herdenkingserfgoed.

Uitgangspunt
Haarlem is een stad in ontwikkeling. De werkgroep richt zich op behoud in ontwikkeling. Daarbij wordt functiewisseling van het erfgoed niet uitgesloten. Vernieuwing en verandering horen bij de stad. Het gaat er om het gebouwde erfgoed zorgvuldig te behouden in een dynamische stad met groeiplannen binnen haar stadsgrenzen. Behoud van erfgoed draagt bij aan het verhogen van de ruimtelijke kwaliteit en de kwaliteit van de leefomgeving. Het gebouwde erfgoed geeft identiteit aan onze stad.

Activiteiten
De werkgroep bevordert de kennis van en de bewustwording over het gebouwde erfgoed, informeert en adviseert het bestuur van de vereniging en werkt samen met andere partijen. Dat zijn eigenaren en gebruikers, ontwikkelaars, andere belangengroepen rond gebouwd erfgoed en niet in de laatste plaats de gemeente Haarlem. De werkgroep probeert enerzijds het gemeentelijke beleid te beïnvloeden en heeft anderzijds ook een waakhondfunctie. Zo nodig worden er zienswijzen ingediend.

De werkgroep houdt zich o.a. bezig met:

  • Meedenken over toetsingskaders van de gemeente (denk aan toetsingskader hoogbouw, verstedelijkingsstudie, bestemmingsplannen, gebiedsvisies, enz.)

  • Herbestemming van leegstaande en leegkomende monumentale gebouwen  (o.a. koepelgevangenis en kerken).

  • Behoud van erfgoed, ook buiten het beschermd stadsgezicht (denk aan wederopbouwarchitectuur).

Meer informatie:    Leden GenO     Fotoalbums

Archief Gebouw en Omgeving

Zoekt u iets specifieks?
Weet dan dat er ook nog tal van interessante publicaties te vinden zijn in ons internet-archief.

Gebruik de knop om naar onze uitgebreide bibliotheek te navigeren.

Model van de Bavo-toren in de Hoofdwacht

Tijdens de gehele looptijd van de tentoonstelling Feesten met Van Looy kunt u in de hal van De Hoofdwacht een indrukwekkend model (1:25) van de Bavotoren bezichtigen. De maker, Theo van Paradijs, is geboren Haarlemmer en woont thans in Almere.  Hij zal op gezette tijden aanwezig zijn om uitleg te geven.

model BavotorenMedio 2005 heb ik het boek “De toren van de Grote of Sint-Bavokerk” aangeschaft en werd op slag verliefd op de constructie van de Bavotoren. Ik ben begonnen met het maken van een model schaal 1:60. Dat zag er redelijk uit, maar was niet geheel in overeenstemming met de werkelijkheid. Toen ik echter met de toenmalige beiaardier Bernard Winsemius de toren betreden kon, kon ik pas echt beginnen met het vele inmeetwerk, met het maken van tekeningen  en - na verificatie- het maken van de definitieve bouwtekeningen. Begin 2010 heb ik de basis gelegd voor het huidige model schaal 1:25 dat in eikenhout is uitgevoerd. Ook al is de bouw nog niet geheel afgerond, het resultaat mag er zijn, zie foto.

Een opleiding tot modelmaker heb ik niet genoten, maar ik heb in mijn werkzame  leven veel betimmeringen en mallen gemaakt. De liefde voor het vak is mij dus niet vreemd.

Ik raad alle leden aan een bezoek te brengen aan De Hoofdwacht, waar het model tot en met 27 september 2014 te bezichtigen is.


Recent ben ik gestart de toren in 3D te tekenen, wat een nieuwe uitdaging is.
Theo van Paradijs

Onze werkgroepen

De vereniging kent verschillende werkgroepen. De oudste zijn de Historische Werkgroep, die zich richt op onderzoek en publikaties en Gebouw & Omgeving op het beschermen van het Haarlems stadsgezicht. De Stichting Gevelltekens Haerlem stelt zich ten doel gevelstenen en -tekens te restaureren en voor de stad te bewaren. Voorts mag de werkgroep Jonge Muggen niet onvermeld blijven. Zij hebben diverse educatieve programma's opgesteld om de Haarlemse jeugd omgevingsgeschiedenis bij te brengen. Daarbij wordt nauw samengewerkt met de andere stedelijke erfgoedinstellingen, zoals de musea en het Noord-Hollands Archief.

Klik op de foto's hieronder voor meer informatie.