Gebouw en omgeving

De werkgroep Gebouw en Omgeving wil bijdragen aan de bescherming en instandhouding van het gebouwde erfgoed in Haarlem. Denk daarbij aan de architectuur van beeldbepalende gebouwen, van buurten en straten, industrieel erfgoed en waterstaatkundige werken (sluizen, gemalen, en molens), historische verbindingen in stad en landschap, monumentale bomenlanen, parken, begraafplaatsen, militair- en herdenkingserfgoed.

Uitgangspunt
Haarlem is een stad in ontwikkeling. De werkgroep richt zich op behoud in ontwikkeling. Daarbij wordt functiewisseling van het erfgoed niet uitgesloten. Vernieuwing en verandering horen bij de stad. Het gaat er om het gebouwde erfgoed zorgvuldig te behouden in een dynamische stad met groeiplannen binnen haar stadsgrenzen. Behoud van erfgoed draagt bij aan het verhogen van de ruimtelijke kwaliteit en de kwaliteit van de leefomgeving. Het gebouwde erfgoed geeft identiteit aan onze stad.

Activiteiten
De werkgroep bevordert de kennis van en de bewustwording over het gebouwde erfgoed, informeert en adviseert het bestuur van de vereniging en werkt samen met andere partijen. Dat zijn eigenaren en gebruikers, ontwikkelaars, andere belangengroepen rond gebouwd erfgoed en niet in de laatste plaats de gemeente Haarlem. De werkgroep probeert enerzijds het gemeentelijke beleid te beïnvloeden en heeft anderzijds ook een waakhondfunctie. Zo nodig worden er zienswijzen ingediend.

De werkgroep houdt zich o.a. bezig met:

  • Meedenken over toetsingskaders van de gemeente (denk aan toetsingskader hoogbouw, verstedelijkingsstudie, bestemmingsplannen, gebiedsvisies, enz.)

  • Herbestemming van leegstaande en leegkomende monumentale gebouwen  (o.a. koepelgevangenis en kerken).

  • Behoud van erfgoed, ook buiten het beschermd stadsgezicht (denk aan wederopbouwarchitectuur).

Meer informatie:    Leden GenO     Fotoalbums

Archief Gebouw en Omgeving

Zoekt u iets specifieks?
Weet dan dat er ook nog tal van interessante publicaties te vinden zijn in ons internet-archief.

Gebruik de knop om naar onze uitgebreide bibliotheek te navigeren.

Er is op dit moment veel commotie in de stad over het voornemen van de gemeente het historisch deel van de Dreef te asfalteren.

De Historische Vereniging Haerlem heeft zich in hierna weergegeven brief uitgesproken tegen deze plannen.

Brief aan de gemeenteraad van Haarlem

De laatste dagen is een grote actie op gang gekomen om de Dreef niet te asfalteren. Hierbij laten wij u weten dat de Historische Vereniging Haerlem zich daar bij aansluit. Wij denken dat het asfalteren van de Dreef een historische vergissing zal blijken te zijn. Gezien de geschiedenis van deze “brede laan”, zoals Van Dale een dreef omschrijft, zou asfalteren getuigen van een gebrek aan historisch besef. Al in de Camera Obscura wordt een wandeling naar de Haarlemmerhout als weldadig omschreven. Toen was het nog alleen een schelpenpad, sinds het begin van de twintigste eeuw een klinkerweg. En dat zou wat de Historische Vereniging Haerlem betreft zo moeten blijven.

Lees verder...

Maak Haarlem blij, houd de Dreef asfaltvrij... Steun de petitie! 

De Stichting Haarlemsbouwplannen strijdt sinds begin 2017 tegen het onzalige plan van de gemeente Haarlem om de Dreef te asfalteren.
Er wordt door de Stichting Haarlemsbouwplannen nu de gelegenheid geboden om uw bezwaren tegen deze asfaltering kenbaar te maken middels het tekenen van een petitie.
De Vereniging Historisch Haerlem steunt deze petitie en moedigt u aan hem te ondertekenen.

De petitie en het de onderliggende motivatie vindt u hier...

Onze werkgroepen

De vereniging kent verschillende werkgroepen. De oudste zijn de Historische Werkgroep, die zich richt op onderzoek en publikaties en Gebouw & Omgeving op het beschermen van het Haarlems stadsgezicht. De Stichting Gevelltekens Haerlem stelt zich ten doel gevelstenen en -tekens te restaureren en voor de stad te bewaren. Voorts mag de werkgroep Jonge Muggen niet onvermeld blijven. Zij hebben diverse educatieve programma's opgesteld om de Haarlemse jeugd omgevingsgeschiedenis bij te brengen. Daarbij wordt nauw samengewerkt met de andere stedelijke erfgoedinstellingen, zoals de musea en het Noord-Hollands Archief.

Klik op de foto's hieronder voor meer informatie.