Activiteiten

Veel activiteiten zijn ook toegankelijk voor niet-leden. Kijk in deze agenda of ga naar ons evenementen-overzicht.

ma di wo do vr za zo
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
28
29
30
31

Vacatures

gastvrouwenherenDe Historische Vereniging Haerlem zoekt met spoed vrijwilligers om De Hoofdwacht open te houden. Lees meer

vacature bestuurslidDe Historische Vereniging Haerlem is op zoek naar een historicus of iemand met een passie voor de historie van Haarlem, die als bestuurslid van de vereniging tevens de functie van voorzitter van de Historische Werkgroep op zich wil nemen. Lees meer

vacature ict beheerderDe Historische Vereniging Haerlem zoekt een vrijwilliger die het ICT-beheer van de vereniging op zich wil nemen. Lees meer

logo heemstede bennebroekTijdens de najaarsbijeenkomst van de Historische Vereniging Heemstede-Bennebroek werd het rapport ‘Wederopbouwarchitectuur in Heemstede – inventarisatie en aanbevelingen’ gepresenteerd.

Het bevat een overzicht van de belangrijkste en meest beeldbepalende gebouwen en ensembles uit de periode 1945-1965 in Heemstede. Een verrassend rijk en divers palet van woningen, flatgebouwen, religieus erfgoed, bedrijfsgebouwen en panden met een cultureel-maatschappelijke functie. De twaalf meest waardevolle worden door de Historische Vereniging Heemstede-Bennebroe voorgedragen voor opname op de gemeentelijke monumentenlijst. Deze zijn uitgebreid beschreven in het rapport en voorzien van een waardestelling.

Het voorstel past binnen de strekking van de Cultuurnota van de gemeente Heemstede. Daarin spreekt de gemeente uit het van belang te vinden dat de gemeentelijke monumentenlijst een weerspiegeling blijft van waardevolle objecten en om lacunes op te vullen, bijvoorbeeld waar het de wederopbouwperiode betreft.

Tevens past het voorstel binnen het beleid van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed, die de laatste jaren zelf veel aandacht besteedt aan wederopbouwarchitectuur, maar ook andere erfgoedinstellingen stimuleert onderzoek op dit terrein te doen.

Het rapport is samengesteld door dr Wim de Wagt, architectuurhistoricus te Heemstede (www.wimdewagt.nl).
Reacties? Aanvullingen?  Via e-mail Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Lees meer in het Wederopbouwrapport in Heemstede

 

Onze werkgroepen

De vereniging kent verschillende werkgroepen. De oudste zijn de Historische Werkgroep, die zich richt op onderzoek en publikaties en Gebouw & Omgeving op het beschermen van het Haarlems stadsgezicht. De Stichting Gevelstenen Haerlem stelt zich ten doel gevelstenen en -tekens te restaureren en voor de stad te bewaren. Voorts mag de werkgroep Jonge Muggen niet onvermeld blijven. Zij hebben diverse educatieve programma's opgesteld om de Haarlemse jeugd omgevingsgeschiedenis bij te brengen. Daarbij wordt nauw samengewerkt met de andere stedelijke erfgoedinstellingen, zoals de musea en het Noord-Hollands Archief.

Klik op de tegels hieronder, voor meer informatie