Op deze plek vind je podcasts over Haarlem en omgeving

 

Podcast ’t Sant erover

Met haar lange en rijke geschiedenis kent Haarlem vele gezichten, elk met een mooi eigen verhaal. In de serie podcasts ‘t Sant erover duiken Wouter van Erkel en Bianca van Haasteren in deze geschiedenis en zoeken in elke aflevering naar leuke, interessante verhalen en bijzondere en aparte weetjes. Via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. kan je contact opnemen met Wouter en Bianca.

 

Bijzondere buren - Liernur

In de tweede aflevering van de reeks over bijzondere buren duikt Wouter in het verhaal van Hermann Carl Anton Liernur. In Maart 1861 verloor deze Haarlemmer zijn been in het meest bloederige conflict van het Noord-Amerikaanse continent; de Amerikaanse Burgeroorlog. Hermann vocht als één van de weinige Nederlanders aan de kant voor het behouden van de slavernij, en dat maakt zijn verhaal bijzonder.

Klik hier voor het werk van Michael Douma over Liernur.

Meer weten over Nederlanders in de Amerikaanse Burgeroorlog? Lees dan het boek Wim van de Giesen (ISBN 9789462493131)

Podcast Liernur

 

Bijnamen van de stad: Spaarnestad

In de vierde aflevering van 't Sant Erover duiken Bianca en Wouter met stadsarcheoloog Anja van Zalinge in de vroege geschiedenis van Haarlem. Waarom ontstond de stad op deze plek en wat zijn de eerste sporen van bewoning uit deze tijd?

Podcast Spaarnestad

 

Bijzondere buren - Frits Koolhoven

Frits Koolhovens vliegtuigen vochten tijdens de Eerste Wereldoorlog tegen de vliegtuigen van die andere Haarlemmer, Anthony Fokker. Toch is Frits zijn verhaal onbekend gebleven door zijn lidmaatschap van de NSB. Wouter vertelt ons in de eerste aflevering van bijzondere buren het verhaal van Frits Koolhoven.

Podcast Frits Koolhoven

 

Haarlem ‘Bierstad’

Voor de tweede aflevering in de podcast ‘t Sant erover duiken ze in het verhaal achter Haarlem ‘Bierstad’.

In een gesprek met Hans van Felius, co-auteur van het boek ‘Brouwgeschiedenis van Haarlem’ bespreken ze het recept voor de groei van het brouwen en de stad. Het recept bestaat onder andere uit verschillende kruiden, maar ook smokkel, vetes, en mythe staan op het lijstje met ingrediënten. Welke rol speelde Zandvoort, Alkmaar, Heemstede, Mechelen en Antwerpen? Wanneer horen we van de eerste brouwerij en hoeveel waren er? Hoe zit het nu met het brouwen in Haarlem en kun je nog iets terug vinden van de oude brouwerijen?

Podcast Haerlem 'Bierstad'

 

Haarlem 'Spoorstad'

Voor de eerste aflevering in de podcast ‘t Sant erover gaan we opzoek naar het verhaal achter Haarlem als ‘Spoorstad’.
Om dit verhaal op tafel te krijgen zijn de twee in gesprek gegaan met Klaas van Giffen, auteur van het boek ‘Station Haarlem’. en bespreken ze de aanloop, verloop en nasleep van de introductie van het spoor in Haarlem. Waarom is er in 1839 voor de eerste Stoomtrein verbinding in Nederland voor de aanleg van het traject Amsterdam - Haarlem gekozen? Waarom zijn er in 60/70 jaar tijd vier stations gebouwd, terwijl het laatste en dus huidige station er al bijna 120 jaar ligt?
Wat vonden de mensen toen van het aanleggen van het spoor, de uitbreiding in de rest van het land en waar liep de Hollandsche IJzeren Spoorweg Maatschappij (HIJSM) tegen aan? Zijn er nu nog leuke details terug te vinden ondanks alle aanpassingen die in de loop van de jaren zijn gedaan?

Podcast Haerlem 'Spoorstad' 

 

Depotkast

In Depotkast hoor je de verhalen achter bijzondere archiefstukken van het Noord-Hollands Archief. Ga naar Depotkast.

Ga naar het overzicht

 

Haarlem buitenbeeld

Haarlem Buitenbeeld is een serie podcasts over verschillende kunstwerken in de publieke ruimte in Haarlem. Marius Bruijn (erfgoedspecialist en theatermaker) en Sietske Roorda (kunsthistorica en publicist) onderzoeken en maken een hoorspel over de kunstwerken om vervolgens de kunstwerken samen te bespreken.

Ga naar het overzicht

 

Restauratie Sint-Bavo

In Met het Oog Op Morgen vertelt Wim Eggenkamp over de restauratie van de Sint-Bavo in Haarlem

In 2019 kreeg de Sint Bavo in Haarlem een Europa Nostra Award voor de restauratie van de kerk. Twintig jaar geleden begon die klus. Wim Eggenkamp is voormalig directeur stadsherstel Amsterdam, voormalig Rijksadviseur en de man die de hele restauratie van de Sint Bavo leidde.

Luister verder