Op deze plek vind je podcasts over Haarlem en omgeving
Podcast ’t Sant erover
Met haar lange en rijke geschiedenis kent Haarlem vele gezichten, elk met een mooi eigen verhaal. In de serie podcasts ‘t Sant erover duiken Wouter van Erkel en Bianca van Haasteren in deze geschiedenis en zoeken in elke aflevering naar leuke, interessante verhalen en bijzondere en aparte weetjes. Via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. kan je contact opnemen met Wouter en Bianca.
Bijnamen van de stad: Gravenstad deel 1
Bianca en Wouter in ‘Gravenstad’ in gesprek met burgemeester Jos Wienen over de graven van Holland. In het eerste deel van deze tweeluik staan zij uitgebreid stil bij de bijzondere gravenportretten in de gravenzaal van het stadhuis.
Podcast Gravenstad deel1
Bijzondere buren - Liernur
In de tweede aflevering van de reeks over bijzondere buren duikt Wouter in het verhaal van Hermann Carl Anton Liernur. In Maart 1861 verloor deze Haarlemmer zijn been in het meest bloederige conflict van het Noord-Amerikaanse continent; de Amerikaanse Burgeroorlog. Hermann vocht als één van de weinige Nederlanders aan de kant voor het behouden van de slavernij, en dat maakt zijn verhaal bijzonder.
Klik hier voor het werk van Michael Douma over Liernur.
Meer weten over Nederlanders in de Amerikaanse Burgeroorlog? Lees dan het boek Wim van de Giesen (ISBN 9789462493131)
Podcast Liernur
Bijnamen van de stad: Spaarnestad
In de vierde aflevering van 't Sant Erover duiken Bianca en Wouter met stadsarcheoloog Anja van Zalinge in de vroege geschiedenis van Haarlem. Waarom ontstond de stad op deze plek en wat zijn de eerste sporen van bewoning uit deze tijd?
Podcast Spaarnestad
Bijzondere buren - Frits Koolhoven
Frits Koolhovens vliegtuigen vochten tijdens de Eerste Wereldoorlog tegen de vliegtuigen van die andere Haarlemmer, Anthony Fokker. Toch is Frits zijn verhaal onbekend gebleven door zijn lidmaatschap van de NSB. Wouter vertelt ons in de eerste aflevering van bijzondere buren het verhaal van Frits Koolhoven.
Haarlem ‘Bierstad’
Voor de tweede aflevering in de podcast ‘t Sant erover duiken ze in het verhaal achter Haarlem ‘Bierstad’.
In een gesprek met Hans van Felius, co-auteur van het boek ‘Brouwgeschiedenis van Haarlem’ bespreken ze het recept voor de groei van het brouwen en de stad. Het recept bestaat onder andere uit verschillende kruiden, maar ook smokkel, vetes, en mythe staan op het lijstje met ingrediënten. Welke rol speelde Zandvoort, Alkmaar, Heemstede, Mechelen en Antwerpen? Wanneer horen we van de eerste brouwerij en hoeveel waren er? Hoe zit het nu met het brouwen in Haarlem en kun je nog iets terug vinden van de oude brouwerijen?
Haarlem 'Spoorstad'
Voor de eerste aflevering in de podcast ‘t Sant erover gaan we opzoek naar het verhaal achter Haarlem als ‘Spoorstad’.
Om dit verhaal op tafel te krijgen zijn de twee in gesprek gegaan met Klaas van Giffen, auteur van het boek ‘Station Haarlem’. en bespreken ze de aanloop, verloop en nasleep van de introductie van het spoor in Haarlem. Waarom is er in 1839 voor de eerste Stoomtrein verbinding in Nederland voor de aanleg van het traject Amsterdam - Haarlem gekozen? Waarom zijn er in 60/70 jaar tijd vier stations gebouwd, terwijl het laatste en dus huidige station er al bijna 120 jaar ligt?
Wat vonden de mensen toen van het aanleggen van het spoor, de uitbreiding in de rest van het land en waar liep de Hollandsche IJzeren Spoorweg Maatschappij (HIJSM) tegen aan? Zijn er nu nog leuke details terug te vinden ondanks alle aanpassingen die in de loop van de jaren zijn gedaan?
Rosehaghe
De Haarlemse wijk Rosehaghe bevat ontelbare verhalen. Grote verhalen, over socialistische idealen en revolutionair theater. Maar ook kleine verhalen, over de was uit het raam hangen en het succes van de buurtkrant. In deze podcast dompelt journalist Maikel Ineke zich onder in Rosehaghe. Om uit te vinden of de idealen waar de wijk uit voortkwam nog bestaan. En of die nog kunnen inspireren om de huidige woningnood op te lossen.
Depotkast
In Depotkast hoor je de verhalen achter bijzondere archiefstukken van het Noord-Hollands Archief. Ga naar Depotkast.
Haarlem buitenbeeld
Haarlem Buitenbeeld is een serie podcasts over verschillende kunstwerken in de publieke ruimte in Haarlem. Marius Bruijn (erfgoedspecialist en theatermaker) en Sietske Roorda (kunsthistorica en publicist) onderzoeken en maken een hoorspel over de kunstwerken om vervolgens de kunstwerken samen te bespreken.
Restauratie Sint-Bavo
In Met het Oog Op Morgen vertelt Wim Eggenkamp over de restauratie van de Sint-Bavo in Haarlem
In 2019 kreeg de Sint Bavo in Haarlem een Europa Nostra Award voor de restauratie van de kerk. Twintig jaar geleden begon die klus. Wim Eggenkamp is voormalig directeur stadsherstel Amsterdam, voormalig Rijksadviseur en de man die de hele restauratie van de Sint Bavo leidde.
Samenwerking
De Historische Vereniging Haerlem werkt samen met andere erfgoedinstellingen, om gezamenlijk de historie en Haarlem zo goed mogelijk vast te leggen.
Met de volgende instellingen wordt samengewerkt:
- Sociëteit Vereeniging
- Noord-Hollands Archief
- Verwey Museum Haarlem
- Archeologisch Museum Haarlem
- Erfgoed Haarlem
- Historische vereniging Alkmaar
- Vereniging Oud Hoorn
- Historische Ver. Heemstede-Bennebroek
- Stichting Historisch Schoten
- Stichting 'Ons Bloemendaal'
- Genootschap Oud Zandvoort
- Meer-Historie Haarlemmermeer
- Historisch Halfweg
- Historisch Werkgroep Spaarndam
- Historische Kring Velsen
- Stichting Santpoort
- Historisch Genootschap Midden Kennemerland,
- Historische Kring Heemskerk
- Stichting Werkgroep Oud-Castricum
De conceptnotulen van de ALV van 28 juni 2023 zijn hier beschikbaar
2023 Algemene ledenvergadering
De Algemene Ledenvergadering heeft op 28 juni plaatsgevonden in het Logegebouw van de Vrijmetselarij, Ripperdastraat, aanvang 20.00 uur. De jaarstukken zijn zoals gebruikelijk in het Haerlem Jaarboek te lezen en de meeste stukken worden ook op deze website gepubliceerd.
Penningmeester Alex Leuverink stelt zich - na vier jaar deze functie bekleed te hebben - niet herkiesbaar. Een ‘advertentie’ zal binnenkort geplaatst worden, maar kijk ook eens om je heen of je iemand met financiële ervaring kent, die graag een bijdrage aan de vereniging zou willen leveren.
De volgende stukken zijn beschikbaar:
Klik hier voor de agenda
Klik hier de conceptnotulen
Klik hier voor het jaarverslag
Klik hier voor de jaarrekening
Klik hier voor de begroting
Klik hier voor de verklaring kascommissie
Eris veel werk aan de winkel. In overleg met velen van u hebben we halverwege 2020 een communicatieplan vastgesteld, waarin veel veranderingen zijn opgenomen en waar dus veel werk voor de vereniging aan vastzit. Daarbij hebben we uw aller inzet gewoon nodig. Van meedenken over de inrichting en het gebruik van De Hoofdwacht zelf tot meedenken over ledenwerving. Al uw denkkracht en enthousiasme is hierbij welkom en goed bestede tijd. U kunt u Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. aanmelden.
Het communicatieplan van de Historische Vereniging Haerlem is hier beschikbaar. De acties uit dit plan zijn hier beschikbaar.
Hieronder volgt een overzicht van o.a. foto's en videos over Haarlem. De rode teksten zijn aanklikbaar.
Ideeën en aanvullingen voor deze rubriek kunt u sturen naar de Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..
Oneindig Noord-Holland
Op Oneindig Noord-Holland beleef je de geschiedenis van jouw provincie. ONH is een online platform waarop je elke dag de spannendste historische verhalen en het laatste erfgoednieuws leest. Ook vind je er leuke culturele uitjes in Noord-Holland en video’s over vroeger. Met de historische kalender en interactieve verhalenkaart kun je precies zien wat er allemaal in het verleden is gebeurd. De nieuwsbrief bezorgt dit erfgoed wekelijks bij je thuis. Zo brengt ONH de geschiedenis van Noord-Holland tot leven.
De rand van Haarlem
Als je op Google 'Haarlem' intypt en de resultaten bekijkt, valt het op dat er vooral foto's uit het historische centrum tevoorschijn komen. Maar hoe kennen 'wij Haarlemmers' ons Haarlem? De meesten zullen dagelijks na werktijd via de Randweg of de Waarderpolder terugkeren naar de stad, en daarbij het zien van het Rottepolderplein of 'de PTT toren' als 'thuiskomen' ervaren. Met deze fotoserie documenteert Koen van der Lee plekken langs de randwegen van de stad. Soms net erbinnen, soms net erbuiten. Dit lopende project is bedoeld om een breder beeld van Haarlem te laten zien. Daarbij is het ook meteen een tijdsdocument: sommige plekken zijn in twee jaar tijd alweer onherkenbaar veranderd. Het gewone van vandaag is het bijzondere van morgen: een ode aan vergankelijkheid!
Wendingen, Platform voor de Amsterdamse School
Wendingen inventariseert de Amsterdamse School in volle breedte. Eind 2020 waren er door kenners en liefhebber ruim 1700 objecten, 260 biografieën, en bijna 250 blogs op het platform gezet. Zoek op deze website bijv. op Haarlem.
Klik hier voor een voorbeeld van de Amsterdamse School in Overveen
Marius Bruijn
Een overzicht van projecten van Marius Bruijn op het gebied van geschiedenis, educatie, musea, enz. Bekijk de website.
Haarlem op Film
Haarlem op Film, het filmproject van Erik Willems, is een spannende zoektocht naar de ziel van de stad, met filmmateriaal uit een hele eeuw, ook aangevuld met wat Haarlemmers zelf gefilmd hebben in die honderd jaar. Ooit was Haarlem film-hoofdstad van Nederland, zeg maar gerust Hollywood aan het Spaarne met Polygoon, filmfabriek Hollandia en Multifilm.
Bekijk de documentaire Haarlem op film van Erik Willems online | Eye Film Player
Bosch & Vaart
De wijk Bosch & Vaart, sinds het begin van de 20e eeuw gelegen tussen de Leidsevaart en de Haarlemmerhout, is een voorbeeld van een herondekte wijk. Lees meer.
Monumenten.nl
Monumenten.nl maakt u wegwijs in Monumentenland. Hier vindt u alle relevante informatie als u uw monument gaat onderhouden, restaureren, verduurzamen of aankopen. In de Monumenten Community ontmoet u andere eigenaren, deelt u ervaringen en wisselt u kennis en tips uit. Bent u op zoek naar een goede specialist? Lees de ervaringen van andere monumenteigenaren in de Bedrijvengids, of deel een review over de specialist die u heeft geholpen bij de werkzaamheden aan uw monument. Lees meer
FARO
FARO, Vlaams steunpunt voor cultureel erfgoed, werkt voor en met erfgoedwerkers uit archieven, erfgoedbibliotheken, erfgoedcellen, organisaties die zich toespitsen op immaterieel erfgoed, landelijke dienstverlenende organisaties en musea. Ook beleidsmakers, gemeentelijke cultuur- en erfgoeddiensten zijn belangrijke doelgroepen.
Library of Congress
Deze Haarlem foto's zijn onderdeel van The Photochrom Print Collection en bevat bijna 6,000 foto's van Europa en het Midden Oosten en 500 foto's van Noord Amerika. Publicatiedatum van 1890 tot 1910.
Coornhert Stichting Haarlem
In 2022 is 500 jaar geleden dat Coornhert geboren is. Lees op deze site meer over activiteiten in 2022 en over leven, werk en denkbeelden van Dirck Volckertszoon Coornhert, strijdbaar humanist, filosoof, theoloog, geleerde, grafisch kunstenaar en over zijn betekenis voor Haarlem en ver daarbuiten.
Geschiedenislokaal
Op deze website vind je primaire bronnen over de geschiedenis van Haarlem die bruikbaar zijn voor educatieve doeleinden. De bronnen zijn afkomstig uit het Noord-Hollands Archief, Frans Hals Museum, Teylers Museum, Bureau Archeologie Haarlem en Museum Haarlem.
Zoek je een onmisbare bron over de geschiedenis van Haarlem? De redactie van Geschiedenislokaal023 staat open voor aanvragen van nieuwe bronnen en thema's. Mochten leerlingen, studenten of docenten behoefte hebben aan bronnen over een onderwerp, dan zoekt de redactie graag mee! Stuur een mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. voor vragen en/of suggesties.
Audiotours
In 2011 is izi.travel opgericht met als doel om steden, musea en hun verhalen te verbinden met reizigers die de wereld op een nieuwe, innovatieve manier willen verkennen: via een wereldwijd, open en gratis platform. Net zoiets als Facebook of Wikipedia.
Wandelingen, fietstochten, een rondleiding in een museum of een stadswandeling zijn beschikbaar op hun website. Hier vind je een selectie rond Haarlem.
Wikipedia
Wikipedia is een online encyclopedie die ernaar streeft inhoud te bieden die vrij herbruikbaar, objectief en verifieerbaar is. Op Commons, het media gedeelte van Wikipedia vinden we een aantal subcategorieën onder Haarlem. Klik een subcategorie aan om de foto's te zien.
Koninklijke Bibliotheek
De Koninklijke Bibliotheek is eind 2006 gestart met het digitaliseren en publiceren van historische kranten op internet. Inmiddels zijn ruim 120 miljoen pagina's uit Nederlandse kranten, boeken en tijdschriften beschikbaar. Zoek op bijv. uw familienaam of op Haarlem. Klik hier voor het resultaat.
Beeldbank Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed
Een selectie op "Haarlem" bij de beeldbank van het RCE (de voormalige Rijksdienst voor Archeologie, Cultuurlandschap en Monumenten).
Beeldbank Noord-Hollands Archief
Het Noord-Hollands Archief is hèt historisch informatiecentrum voor de provincie Noord-Holland, de provinciehoofdstad Haarlem en de gemeenten Aalsmeer, Beverwijk, Bloemendaal, Haarlemmerliede en Spaarnwoude, Haarlemmermeer, Heemskerk, Heemstede, Uitgeest, Uithoorn, Velsen en Zandvoort. Duizenden foto's van Haarlem zijn beschikbaar.
Beeldbank Nationaal Archief
Met als zoekargument "Haarlem" vinden we meer dan 8000 foto's in het Nationaal Archief.
Spaarnestad Photo
Dit archief bevat zo'n 13 miljoen foto's. Hierbij een selectie op Haarlem (3300 foto's).
Europeana
Met als zoekargument "Haarlem" vinden we meer dan 2000 foto's bij Europeana, de europese instelling die het mogelijk maakt om digitaal materiaal van museums, bibliotheken, archieven en audiovisuele collecties uit Europa te verkennen.
Flickr
Flickr is een website voor het delen van foto's en video's.
Haerlem.nu
Ontdek en deel het Haarlem van vroeger en nu! Iedereen kan meedoen met Haerlem.nu: Haarlemmers, Haarlem-bezoekers, erfgoedinstellingen en bedrijven. Haerlem.nu wordt ontwikkeld door een groep Haarlemse ondernemers die elk hun kennis en netwerk inbrengen om de geschiedenis van de stad te belichten: vormgevers, tekstschrijvers, uitgevers, webontwikkelaars, programmeurs, tijdschriftmakers, kunstenaars en fotografen.
Haarlem updates over Haarlemse historie
Haarlem updates brengt rapportages, nieuws en updates, plaatst ingezonden persberichten en agenda items over, van en voor Haarlem.
Centrum-Haarlem
Samenwerking binnenstad Haarlem
Haarlem in ansichtkaarten
Meer dan 300 oude ansichtkaarten van Haarlem.
Voormalig Schoten
Op de website van de Stichting Historisch Schoten staan oude- en nieuwe foto's uit het voormalig Schoten.
Weblog Haarlem-Noord
Blogs over Haarlem-Noord.
Bakenes
De Bakenes is een van de oudste stukjes Haarlem. De ruggengraat van de wijk is de Bakenessergracht. Op de website van de Vrienden van Bakenes staan oude- en nieuwe foto's uit de Bakenes.
Scheepmakersdijk
In deze wijk vind je de sporen terug van deze eerste groei van het oude Haarlem, namelijk op de oostoever van het Spaarne. Onze wijk valt binnen de muren die rond die tijd zijn aangelegd.
www.garenkokerswartier.nl
Klik op www.garenkokerswartier.nl voor meer informatie over de Zijlweg en omgeving.
De Krim
Ofwel Het Eiland, ligt in Haarlem-Noord. In officiële stukken wordt gerefereerd aan Overdelft. De wijk bevat aan de noordzijde het Pim Mulier Sportpark en aan de zuidzijde het Kennemer Sportcenter, het CIOS, de ijsbaan en recentelijk het Ibis Styles Hotel. Lees meer.
Rozenprieel
Een overvloed aan oude verhalen uit het Haarlemse Rozenprieel, gecombineerd met een wijkwandeling, dat is wat de website groetenuitderoos.nl voor ogen heeft.
Haarlemse Hofjeskrant
Aandacht voor de Haarlemse hofjes via de Haarlemse Hofjeskrant.
Haarlemsbeeld.nl
Haarlemsbeeld richt zich naast het aanbieden van het laatste nieuws rondom kunst in de openbare ruimte, culturele beeldenroutes en een overzicht van alle kunstwerken in de stad, ook op onderwijs van de kunst op straat.
Stationsweb
De grootste online verzameling foto's uit heden en verleden van stations, haltes en stopplaatsen in Nederland. Lees meer.
Historisch Genootschap De Blauwe Tram
Over het trambedrijf van de NZH, de Noord-Zuid-Hollandse Vervoer Maatschappij.
SMZK
De Stichting Molens Zuid-Kennemerland bevordert de instandhouding van molens in Zuid-Kennemerland. Momenteel heeft de SMZK zeven molens in beheer. Lees meer.
Reliwiki
Onder een religieus gebouw wordt verstaan een gebouw (bouwwerk dat een voor mensen toegankelijke overdekte, geheel of gedeeltelijk met wanden en dak omsloten ruimte vormt) dat als hoofdgebruiksfunctie een religieuze bestemming heeft (gehad) en als zulks (nog) zichtbaar in de primaire bouwvorm te herkennen is. Hierbij is het huidige gebruik of de bestemming van het gebouw niet van belang. Lees meer.
Stichting tot Behoud van het Nederlandse Orgel
Deze Stichting heeft als doel een financiële bijdrage te leveren aan restauratie en groot onderhoud van historische orgels in Nederlandse (kerk)gebouwen, o.a. in Haarlem in de Koepelkathedraal.
Haarlems glas-in-lood raam
De Grote kerk van De Rijp bevat een Haarlems glas-in-lood raam. Zie ook de Haerlem Nieuwsbrief van december 2016.
Spaarnekerk
Foto's van de Spaarnekerk in volle glorie, maar ook foto's van nu. Inclusief historische foto's van de Haarlemse tram en de Haarlemse bus.
Haarlemmerhout
De Vereniging Vrienden van de Haarlemmerhout heeft ten doel een bijdrage te leveren aan het behoud van het Rijksmonument de Haarlemmerhout met haar cultuurhistorische en natuurhistorische waarden, voor nu en voor de toekomst.
Joodse Begraafplaats Overveen
De Joodse Begraafplaats aan de Tetterodeweg, vlakbij station Overveen, heeft een bijzondere geschiedenis. In 1797 werd hij gesticht door de Neie Kille (‘Nieuwe Gemeente’), een joodse gemeente die zich had afgescheiden van de Amsterdamse Hoogduitse Joodse Gemeente onder de naam Adath Jeschurun (gemeente van Jeshurun). Lees meer.
De Leidsevaart
De trekvaart vindt zijn oorsprong in de uitlopers van het Cager Meer in Leiden en komt in Haarlem via de Brouwersvaart, Oude Singel en Nieuwe Gracht uit op het Spaarne in Haerlem. Het Leidse deel wordt Haarlemmertrekvaart en het Haarlemse deel aanvankelijk Leidsche trekvaart genoemd. Pas na 1822 sprak men van Leidsevaart. Haarlem en Leiden exploiteerden de trekvaart voor gezamenlijke rekening en die exploitatie bleek zeer lucratief voor beide steden. In het topjaar 1677 maakten 148.397 mensen er gebruik van. De trekvaart bestaat inmiddels meer dan 352 jaar.
Stelling van Amsterdam
Rondom de Nederlandse hoofdstad Amsterdam ligt een bijzondere verdedigingsring van 46 forten en batterijen en een grote hoeveelheid aan dijken en sluizen: de Stelling van Amsterdam. De Stelling is een erfgoed van wereldformaat en staat sinds 1996 op de lijst van UNESCO Werelderfgoed. Er zijn twee websites: Eén van het documentatiecentrum Stelling van Amsterdam en een website van de Provincie Noord-Holland.
Nederlands Instituut voor Militaire Historie
Het Nederlands Instituut voor Militaire Historie heeft meer dan duizend historische luchtfoto’s van Nederlandse steden en dorpen uit de jaren 20 en 30 online gezet. De foto’s zijn gemaakt door de Luchtvaartafdeling der Koninklijke Landmacht, de voorganger van de Koninklijke Luchtmacht. De foto’s zijn o.a. te vinden op de beeldbank van het NIMH.
Motordienst Haarlem
Een aantal foto’s van de Motordienst gemaakt in Haarlem tijdens de mobilisatie 1939/1940 en van het uniform van de heer van Loo die te zien in in de filmpjes en tijdens de mobilisatie commandant was in Haarlem van de Motordienst. En twee films:
Moederdag viel in 1940 op zondag 12 mei. En de banketbakkersvereeniging had als een soort van hart onder riem willekeurig 1000 bonnen verstuurd onder de gemobiliseerde soldaten in Nederland. Wie z’n geluksvogel was kon die bon ingevuld opsturen naar de Nederlandsche banketbakkersvereeniging en die zorgde dat er op 12 mei een taart werd bezorgd bij zijn moeder, vrouw, of vriendin.
De film is gemaakt in de Koudenhorn kazerne. Wanneer de film is gemaakt is moeilijk te zeggen, dat zal in april/mei 1940 geweest zijn.
De tweede film bevat het kerstdiner van het tweede depot Bataljon Motordienst te Haarlem. Met na 1 minuut en 22 seconden een speech door commandant de heer van Loo (waarin hij o.a. wijst op het feit dat het eten van gans onder de omstandigheden iets bijzonders is).
Winter in Haarlem 1942
De winter van 1942 is een van de strengste winters sinds 1717. Zulke winters hebben we tegenwoordig niet meer. Bekijk maar eens deze 56 foto's. Ook in 1929 was het een strenge winter winter. Onderstaande video bevat een stukje over de winter van 1929 in Haarlem. Er staan vuurkorven op de Grote Markt om de daklozen en zwervers een beetje te verwarmen ….
Een reisje in 1817 door de familie Enschedé
28 juni 1817 vertrekt Santje Enschedé met haar moeder, broer en zussen uit Haarlem om een rondreis te maken. Ze houdt een dagboek bij.
Op Hoop van Zegels
Op Hoop van Zegels is een Haarlemse vereniging van verzamelaars van postzegels en poststukken.
Straatparels
Blog over Haarlem en Mons Aurea in het bijzonder.
Verhalen met Monique
Laat u verrassen met verhalen van Monique.
Haarlemfoto's
Site in de categorie "Haarlem door Haarlemmers". Foto's en diverse links naar andere sites over Haarlem.
Nostalgisch Haarlem
Deze weblog bevat een overzicht van de fotoalbums van “Nostalgisch Haarlem”. De albums zijn zoveel mogelijk gegroepeerd, zodat het gemakkelijker is reeds geplaatste foto’s terug te vinden. En bij het plaatsen van nieuwe foto’s kan dan beter worden bepaald in welk reeds bestaand fotoalbum een nieuwe foto geplaatst kan worden. De links in deze weblog werken alleen, als je bent ingelogd met het facebookaccount waarmee je lid bent van “Nostalgisch Haarlem”.
Meertens instituut
Hier vind je soundbites in plaats van foto's en video's! Het Meertens Instituut is een onderzoeksinstituut dat zich bezighoudt met de bestudering en documentatie van Nederlandse taal en cultuur. Centraal staan de verschijnselen die het alledaagse leven in onze samenleving vormgeven. Hier zijn een aantal Haarlemse muggen te horen.
Liederenbank
Weer een vreemde eend in de bijt. Hier vind je bijvoorbeeld liederen die iets met Haarlem te maken hebben.
Diverse videos over Haarlem
Hier vind je de YouTube afspeellijst Haerlem van de Historische Vereniging Haerlem.
Links op de Haerlem site
In de rubriek links staan verwijzingen naar websites die interessante informatie over Haarlem en omgeving bevatten.