Evenementen en Lezingen

De werkgroep organiseert excursies en lezingen, zoals busexcursies en de jaarlijkse Luilakwandeling.

Leden van de werkgroep

  • Mariska Krikken
  • Joan Patijn
  • Remmert Pels
  • Elisabeth Rybczynska
  • Tineke Sleeking

Contact
De werkgroep is bereikbaar via
Werkgroep Evenementen en Lezingen t.a.v. Mariska Krikken
Postbus 1105
2001 BC Haarlem
E-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Meer informatie: Fotoalbums     Archief

Bezoekers aan evenementen, georganiseerd door de Historische Vereniging Haerlem, stemmen in met het vastleggen van zichzelf op beeld- en geluidsdragers en de openbaarmaking hiervan. Hieraan kunnen geen rechten worden ontleend.”

Activiteiten blog

In deze rubriek vind je verslagen en foto's van de huidige en recente activiteiten bij de Historische Vereniging Haerlem.

Over de activiteiten die verder achter ons liggen (de periode 2010-2017), kunt u onze documentatie raadplegen via de knop hieronder.

Lezing: Juwelen en mensen, over de verhalen achter de goudvondst van de Grote Markt door Martijn Akkerman (dinsdag 3 april 20:00 uur in de Gravenzaal Stadhuis Haarlem).


Juwelenhistoricus Martijn Akkerman (bekend van Tussen Kunst & Kitsch) geeft een boeiende lezing over de historie van juwelen en in het bijzonder de juwelen die zijn opgegraven in Haarlem.

Martijn Akkerman in
Martijn Akkerman in "Tussen Kunst en Kitsch"

Bij de opgraving Grote Markt 16 is een aantal bijzondere 18e- eeuwse sieraden in een beerput aangetroffen. Deze unieke stukken, die zelden in een beerput gevonden worden, zijn door Akkerman onderzocht.
In zijn lezing gaat hij in op de vaak emotionele band tussen juwelen en mensen. In zijn verhaal combineert hij de achtergrond van de juwelen met mode en andere vormen van (toegepaste) kunst. De kleinoden zijn op dit moment te zien in de tentoonstelling "Schat in het Hart van de Stad" in het Archeologisch Museum Haarlem.

 Toegang en programma:

De lezing wordt gehouden op dinsdagavond 3 april in de Gravenzaal. Voorafgaand kunt u de tentoonstelling Schat in het Hart van de Stad bezoeken in het Archeologisch Museum Haarlem.

  • 19.00-19.45: ontvangst in het Archeologisch Museum Haarlem met koffie en thee. Hier kunt u de tentoonstelling Schat in het Hart van de Stad met de Haarlemse juwelen bezoeken
  • 19.45-20.00: ontvangst Gravenzaal voor de lezing
  • 20.00-22.00: lezing door Martijn Akkerman

Aanmelden:

De toegangsprijs bedraagt 5 euro (incl. een pauzedrankje). Dit is op de avond zelf alleen contant te voldoen. In verband met het beperkt aantal plaatsen is vooraf aanmelden noodzakelijk via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Over de presentator:

Martijn Akkerman doet als juwelenhistoricus onderzoek naar de geschiedenis en ontwikkeling van Europese juwelen en publiceert in vaktijdschriften in binnen- en buitenland. Bij het grote publiek is hij bekend als juwelenexpert van het televisieprogramma ‘Tussen Kunst en Kitsch’.