#9 Bijzondere buren - Hendrik Jut & Christina Goedvolk

De kop van Jut is een kermisattractie die haar naam te danken heeft aan Hendrik Jut en Christina Goedvolk. De twee pleegden in de 19e eeuw een roofmoord in Den Haag en wisten lange tijd met de buit te ontkomen. Los van elkaar hebben beide hun sporen achtergelaten in de geschiedenisboeken vanHaarlem. Daarom duikt Wouter in deze aflevering in het verhaal van deze bijzondere buren.

 

 

#8 Gevelstenen van Haarlem (Special) - Interview met Peter van Graafeiland

In Haarlem vind je prachtige historische gevelstenen die een verhaal vertellen. Maar wat zijn gevelstenen precies en waarom kan je ze vinden in historische steden zoals Haarlem? Op 23 November, op de verjaardag van de stad, verschijnt er een nieuw boek over de gevelstenen van Haarlem. In deze aflevering gaan Bianca en Wouter in gesprek met de schrijver van het boek, Peter van Graafeiland, over het verhaal van de gevelstenen in de stad.

 

 

#7 Bijnamen van de stad: Gravenstad (deel 2) - Interview met burgermeester Jos Wienen

In het tweede deel van Gravenstad gaan Bianca en Wouter verder in het gesprek met burgermeester Jos Wienen. Aan de hand van de gravenportretten gaan ze in het kort langs verschillende verhalen over de graven van Holland.

 

 

#6 Bijnamen van de stad: Gravenstad (deel 1) - Interview met burgermeester Jos Wienen

In Gravenstad gaan Bianca en Wouter in gesprek met burgermeester Jos Wienen over de graven van Holland aan de hand van de Gravenportretten in het stadhuis. Het eerste deel van Gravenstad gaat over de gravenportretten in het stadhuis. Voor wie zijn deze schilderijen gemaakt en waarom hangen ze in het stadhuis? In de volgende aflevering vervolgen zij het gesprek over de graven van Holland.

 

#5 Bijzondere buren - De Haarlemmer die vocht in de Amerikaanse Burgeroorlog

In de tweede aflevering van de reeks over bijzondere buren duikt Wouter in het verhaal van Hermann Carl Anton Liernur. In Maart 1861 verloor deze Haarlemmer zijn been in het meest bloederige conflict van het Noord-Amerikaanse continent; de Amerikaanse Burgeroorlog. Hermann’s vocht als één van de weinige Nederlanders aan de kant voor het behouden van de slavernij, en dat maakt zijn verhaal bijzonder.

 

#4 Bijnamen van de stad: Spaarnestad - Interview met Anja van Zalinge

In de vierde aflevering van 't Sant Erover duiken Bianca en Wouter met stadsarcheoloog Anja van Zalinge in de vroege geschiedenis van Haarlem. Waarom ontstond de stad op deze plek en wat zijn de eerste sporen van bewoning uit deze tijd?

 

#3 Bijzondere buren - De Haarlemmer die het opnam tegen de vliegtuigen van Fokker

Frits Koolhovens vliegtuigen vochten tijdens de Eerste Wereldoorlog tegen de vliegtuigen van die andere Haarlemmer, Anthony Fokker. Toch is Frits zijn verhaal onbekend gebleven door zijn lidmaatschap van de NSB. Wouter vertelt ons in de eerste aflevering van bijzondere buren het verhaal van Frits Koolhoven.

 

#2 Bijnamen van de stad: Bierstad - Interview met Hans van Felius


Voor de tweede aflevering gaan we opzoek naar het verhaal achter Haarlem als ‘Bierstad’.
Om dit verhaal op tafel te krijgen gaan we in gesprek met Hans van Felius, brouwhistoricus en co-auteur van het boek ‘Brouwgeschiedenis van Haarlem’. In dit interview bespreken we het recept en de ingrediënten voor de groei van het brouwen in de stad.

 

#1 Bijnamen van de stad: Spoorstad - Interview met Klaas van Giffen


Voor de eerste aflevering gaan we opzoek naar het verhaal achter Haarlem als ‘Spoorstad’.
Om dit verhaal op tafel te krijgen zijn de twee in gesprek gegaan met Klaas van Giffen, auteur van het boek ‘Station Haarlem’. We bespreken de aanloop, verloop en nasleep van de introductie van het spoor in Haarlem 

 

 

Gastvrouwen/heren

Wij zoeken met spoed vrijwilligers om De Hoofdwacht open te houden. Lees meer

ICT-beheerder

Wij zoeken een vrijwilliger die het ICT-beheer van de vereniging op zich wil nemen. Lees meer

Op deze plek vind je podcasts over Haarlem en omgeving

Rosehaghe

De Haarlemse wijk Rosehaghe bevat ontelbare verhalen. Grote verhalen, over socialistische idealen en revolutionair theater. Maar ook kleine verhalen, over de was uit het raam hangen en het succes van de buurtkrant. In deze podcast dompelt journalist Maikel Ineke zich onder in Rosehaghe. Om uit te vinden of de idealen waar de wijk uit voortkwam nog bestaan. En of die nog kunnen inspireren om de huidige woningnood op te lossen.

Luister de podcast

  

Depotkast

In Depotkast hoor je de verhalen achter bijzondere archiefstukken van het Noord-Hollands Archief. Ga naar Depotkast.

Ga naar het overzicht

 

Haarlem buitenbeeld

Haarlem Buitenbeeld is een serie podcasts over verschillende kunstwerken in de publieke ruimte in Haarlem. Marius Bruijn (erfgoedspecialist en theatermaker) en Sietske Roorda (kunsthistorica en publicist) onderzoeken en maken een hoorspel over de kunstwerken om vervolgens de kunstwerken samen te bespreken.

Ga naar het overzicht

 

Restauratie Sint-Bavo

In Met het Oog Op Morgen vertelt Wim Eggenkamp over de restauratie van de Sint-Bavo in Haarlem

In 2019 kreeg de Sint Bavo in Haarlem een Europa Nostra Award voor de restauratie van de kerk. Twintig jaar geleden begon die klus. Wim Eggenkamp is voormalig directeur stadsherstel Amsterdam, voormalig Rijksadviseur en de man die de hele restauratie van de Sint Bavo leidde.

Luister verder

 

 

 

De conceptnotulen van de ALV van 28 juni 2023 zijn hier beschikbaar

 

2023 Algemene ledenvergadering

De Algemene Ledenvergadering heeft op 28 juni plaatsgevonden in het Logegebouw van de Vrijmetselarij, Ripperdastraat, aanvang 20.00 uur. De jaarstukken zijn zoals gebruikelijk in het Haerlem Jaarboek te lezen en de meeste stukken worden ook op deze website gepubliceerd.

Penningmeester Alex Leuverink stelt zich - na vier jaar deze functie bekleed te hebben -  niet herkiesbaar. Een ‘advertentie’ zal binnenkort geplaatst worden, maar kijk ook eens om je heen of je iemand met financiële ervaring kent, die graag een bijdrage aan de vereniging zou willen leveren.

De volgende stukken zijn beschikbaar:

Klik hier voor de agenda

Klik hier de conceptnotulen

Klik hier voor het jaarverslag

Klik hier voor de jaarrekening

Klik hier voor de begroting

Klik hier voor de verklaring kascommissie

Subcategorieën