Activiteiten Erfgoed en Data

De werkgroep werkt op dit moment aan het in Wikidata vastleggen van Haarlemse straten, wanneer ze zijn ontstaan en naar wie of waarnaar ze zijn vernoemd.

De werkgroep heeft bij aanvang op basis van de kaart van Nautz (1822) verdwenen straten in Haarlem ge├»nventariseerd, maar heeft dat even laten rusten en is nu al enige tijd bezig om de straatnamen van Haarlem in Wikidata te zetten. Zij maakt daarbij gebruik van het  boek "De straat waarin wij wonen" van drs. Gerda H. Kurtz en drs. Jaap J. Temminck, uitgegeven door Schuyt & Co.

Leuk is te constateren dat onze werkgroep niet de afbeelding van de persoon of uitgebreider informatie over die persoon waarnaar een straat is vernoemd heeft ingevuld. Dat doen andere groepen mensen,die niet van het bestaan van onze werkgroep weten. Wikidata koppelt onze informatie aan die van anderen. Dat is het voordeel van een wereldwijd toegankelijke gegevensbron als Wikidata. Bijkomend voordeel is dat de informatie door de hele wereld kan worden bekeken en eventuele fouten worden dan snel opgemerkt. Bij Wikidata zitten mensen die correcties bewaken en beoordelen, 

Het resultaat is zichtbaar gemaakt op een webpagina van de Historische Vereniging Haerlem. De afbeelding hiernaast laat een smartphone-presentatie zien van een kaartenbak met die informatie. Dezelfde informatie is ook op een laptop of desktop te bewonderen. De kaartenbak is ingedeeld naar straatnaam in alfabetische volgorde.