HVH Facebook

Activiteiten

Veel activiteiten zijn ook toegankelijk voor niet-leden. Kijk in deze agenda of ga naar ons evenementen-overzicht.

ma di wo do vr za zo
1
2
4
5
6
8
9
12
14
16
17
18
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30

Podcast 't Sant erover

in tijden van het coronavirus 

 

Ja, tijdens deze zeer vervelende periode is het lastig om eigenaren te benaderen met de vraag of zij een gevelsteen willen laten opknappen of een gevelreclame willen laten herstellen, zodat deze weer fraai op de gevel staat.
Maar wij waren al in 2013 benaderd door Ingrid Elferink, Curator History at NN Group. Zij veronderstelde dat wij wel bekend zouden zijn met de muurschildering bij het NS-station Haarlem van 'De Nederlanden van 1845', één van de rechtsvoorgangers van Nationale-Nederlanden (zie afbeelding).

Als hoeder van de bedrijfshistorie van Nationale-Nederlanden krijgt zij met enige regelmaat de vraag of het niet eens tijd wordt om de vervaagde schildering nieuw leven in te blazen.

De reclame-uiting zal ergens tussen 1930 en 1950 zijn aangebracht. Natuurlijk wilde de SGVH haar medewerking verlenen. Alleen door vele omstandigheden lukte het maar niet.
Maar soms lukt het uiteindelijk toch. Zo kregen wij opeens de goede persoon bij ProRail te pakken voor de toestemming tot het opknappen van de gevelreclame. Deze bevindt zich op de zijgevel van het pand Rozenstraat 149 -151, die aansluit op het terrein van ProRail bij het station Haarlem. We moesten er wel een vergunning bij ProRail voor aanvragen en dat is gelukt. Het pand met de gevelreclame huisvest kantoor en distributie van Drogisterij A.J. van der Pigge. Directeur Astrid Hart vond het bijzonder leuk dat zij ook op een ander cultureel vlak dan alleen met Gapers iets voor Haarlem kon betekenen.

Myrthe Smith van het 'Geheim van de Smith' gaat het werk vermoedelijk medio mei 2020 uitvoeren. Wij houden u op de hoogte. De gevelreclame is overigens alleen te zien vanaf het eerste perron.

Martin Busker,
Stichting Geveltekens Vereniging Haerlem

Onze werkgroepen

De vereniging kent verschillende werkgroepen. De oudste zijn de Historische Werkgroep, die zich richt op onderzoek en publikaties en Gebouw & Omgeving op het beschermen van het Haarlems stadsgezicht. De Stichting Gevelltekens Haerlem stelt zich ten doel gevelstenen en -tekens te restaureren en voor de stad te bewaren. Voorts mag de werkgroep Jonge Muggen niet onvermeld blijven. Zij hebben diverse educatieve programma's opgesteld om de Haarlemse jeugd omgevingsgeschiedenis bij te brengen. Daarbij wordt nauw samengewerkt met de andere stedelijke erfgoedinstellingen, zoals de musea en het Noord-Hollands Archief.

Klik op de tegels hieronder, voor meer informatie