Ontdek Haarlem

Activiteiten

Podcast Gravenstad 2

Hier vindt u een selectie van historische- en actuele kaarten, bijv. een kaart uit 1868, een stafkaart uit 1903, of een kaart uit 1947. Maar u kunt ook door de tijd reizen. Klik hier voor een topotijdreis en vul maar eens Haarlem in.

Maar er is nog veel meer. De VU universiteitsbibliotheek heeft historische kaarten. En als u een zeer uitgebreid overzicht van kaarten wilt zien, kunt u terecht bij de Studiekring Historische Cartografie.

In de buurt zijn er ook een aantal initiatieven:

  • De Fryske Akademy werkt al enige tijd samen met het Noord-Hollands Archief aan het digitaliseren van de kadastergegevens van Haarlem en omgeving uit 1832. Klik hier.
  • De gemeente Haarlem heeft een mooie topografische kaart uitgebracht. Kijk bijv. op Kernregistratie: Erfgoed (KER) - Topografische tijdreis tot 200 jaar terug zijn alle monumenten op kaart te raadplegen. Ook zijn de groene monumenten via de linker kolom (beschermde objecten, groen en landschap monumenten) in te zien.
  • De rijks-, gemeente- en provinciale monumenten van Haarlem zijn ook op deze kaart van de gemeente Haarlem te zien.
  • De Historische Vereniging Haerlem toont op de kaart waar de gevelstenen van Haarlem te vinden zijn, of de hofjes.

Hieronder ziet u de kaart van Haarlem uit de Atlas De Wit (Koninklijke Bibliotheek), de kaart van Romeyn de Hooghe en de kaart van Eric Coolen. Klik op een afbeelding voor een groter formaat.

pl015DSCN3033 IMG E8937Kaart van Nautz

 

Onze werkgroepen

De vereniging kent verschillende werkgroepen. De oudste zijn de Historische Werkgroep, die zich richt op onderzoek en publikaties en Gebouw & Omgeving op het beschermen van het Haarlems stadsgezicht. De Stichting Gevelltekens Haerlem stelt zich ten doel gevelstenen en -tekens te restaureren en voor de stad te bewaren. Voorts mag de werkgroep Jonge Muggen niet onvermeld blijven. Zij hebben diverse educatieve programma's opgesteld om de Haarlemse jeugd omgevingsgeschiedenis bij te brengen. Daarbij wordt nauw samengewerkt met de andere stedelijke erfgoedinstellingen, zoals de musea en het Noord-Hollands Archief.

Klik op de foto's hieronder voor meer informatie.