HVH Facebook

Activiteiten

Veel activiteiten zijn ook toegankelijk voor niet-leden. Kijk in deze agenda of ga naar ons evenementen-overzicht.

ma di wo do vr za zo
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
Datum : zaterdag 13 juli 2024
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31

Podcast 't Sant erover

Het Noord-Hollands Archief wil een permanente tentoonstelling inrichten over de collectie Enschedé. 

 

Het Noord-Hollands Archief wil een permanente tentoonstelling inrichten over de collectie Enschedé. Het archief van dit Haarlemse bedrijf herbergt een schat aan informatie over drukwerk, lettertypen, daguerreotypen en de iconische Nederlandse bankbiljetten en postzegels. Via de pagina www.voordekunst.nl/noordhollandsarchief is de crowdfundingscampagne te volgen. Er is inmiddels 32% procent van de bijdrage binnen!
Er zijn leuke tegenprestaties te krijgen voor donaties, zoals een 'spinnenkopje', een rondleiding door de tentoonstelling voor de opening, de huur van de commandeurszaal en nog veel meer. De actie loopt nog tot en met 15 maart. Draag ook uw steentje bij om deze collectie zichtbaar te maken!

De drukker bestaat al sinds 1703 en drukte onder meer bankbiljetten, postzegels en de oudste nog bestaande krant ter wereld: De Oprechte Haarlemse Courant. Enschedé bezat bovendien ook een gerenommeerde lettergieterij. Door de eeuwen heen hebben grote namen, zoals M.C. Escher, Lion Cachet en Jan van Krimpen voor Enschedé ontworpen.

De collectie bevat duizenden stukken prachtig grafisch materiaal. Het bijzondere is, dat bij alle producten het proces van ontwerp tot eindproduct inzichtelijk gemaakt kan worden. Deze collectie is een stuk nationaal erfgoed dat uit het depot moet. Daarom wil het Noord-Hollands Archief hier een vaste tentoonstelling over maken!

De gratis toegankelijke tentoonstelling krijgt een plek in het publiekscentrum: de 700 jaar oude Janskerk. Hier komt een presentatie die recht doet aan de rijke collectie van Enschedé. Verschillende facetten uit de geschiedenis van het bedrijf worden belicht en de bezoeker wordt door een aantal installaties uitgedaagd tot interactie.

Onze werkgroepen

De vereniging kent verschillende werkgroepen. De oudste zijn de Historische Werkgroep, die zich richt op onderzoek en publikaties en Gebouw & Omgeving op het beschermen van het Haarlems stadsgezicht. De Stichting Gevelltekens Haerlem stelt zich ten doel gevelstenen en -tekens te restaureren en voor de stad te bewaren. Voorts mag de werkgroep Jonge Muggen niet onvermeld blijven. Zij hebben diverse educatieve programma's opgesteld om de Haarlemse jeugd omgevingsgeschiedenis bij te brengen. Daarbij wordt nauw samengewerkt met de andere stedelijke erfgoedinstellingen, zoals de musea en het Noord-Hollands Archief.

Klik op de tegels hieronder, voor meer informatie