Geveltekens

De Stichting Geveltekens Vereniging Haerlem (SGVH) heeft aandacht voor de Haarlemse geveltekens in het algemeen.

De stichting zet zich in voor:
  • Het inventariseren en documenteren van de geveltekens die zich binnen de gemeente  Haarlem bevinden

  • Alle soorten van geveltekens, dus niet alleen gevelstenen, maar ook gevelreclames,   -ornamenten, -decoraties etc.

  • Het opsporen van verdwenen gevelstenen

  • Het adviseren over de restauratie van aanwezige gevelstenen of nieuw aan te brengen gevelstenen

  • Het stimuleren van het ontwerpen en maken van nieuwe gevelstenen en andere geveltekens

  • Het zoeken naar subsidies, sponsoring en donaties. Het gaat om het behoud van een deel van ons cultureel erfgoed

Stichting Geveltekens Vereniging Haerlem

Martin van Bleek, voorzitter
Martin Busker, projectleider/vicevoorzitter
Martin Scheringa, secretaris
Jos de Bruijn, penningmeester
Ton Apon, onderzoeker gevelopschriften
Peter van Graafeiland, adviseur

Contact:

Stichting Geveltekens Vereniging Haerlem
Bezoekadres:
Grote Markt 17
Postbus 1105
2001 BC HAARLEM
E-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Het bankrekeningnummer van de SGVH is  NL18 INGB 0008 2667 15  t.n.v. SGVH te Haarlem. Het Kamer van Koophandel nummer is 41226915. De Historische Vereniging Haerlem voldoet aan de ANBI status: donaties aan de vereniging zijn fiscaal aftrekbaar. Donaties voor SGVH komen op een goede plaats terecht.

Meer informatie: Fotoalbums     Archief

Vierenveertig jaar na de door velen betreurde sloop is villa De Olifant weer te zien aan de Zijlweg. Een gepolychromeerde gevelsteen in het appartementencomplex op de voormalige locatie van het markante woonhuis houdt vanaf nu de herinnering aan de oudgediende levend. 

Villa de Olifant werd in1931 gebouwd in opdracht van de familie Droste. Het ontwerp was van architect A.M.J. Sevenhuijsen, die zich liet inspireren door het silhouet van een berg in Tirol, de Rodellaspitze. De Haarlemmers vonden het ontwerp van het Rodella gedoopte woonhuis echter meer weg hebben van een olifant en doopten hem stiekem om.  De familie Droste bewoonde de villa van 1931 tot 1973. Omdat de onontkoombaar geachte modernisering van het pand te duur beloofde te gaan worden, besloten de erven Droste in 1973 tot verkoop van het perceel en opstallen over te gaan. Ondanks felle protesten van buurtbewoners en andere Haarlemmers werd de villa in 1974 met de grond gelijk gemaakt, om plaats te maken voor een appartementencomplex.

Als herinnering aan villa De Olifant is in april 2018 op de hoek Zijlweg-Narcisplantsoen in één van de buitenmuren van het appartementencomplex een gevelsteen genaamd “Villa De Olifant” onthuld.

De gevelsteen is ontworpen en vervaardigd door het Haarlemse kunstenaarsduo Michaëla J. Bijlsma en Eric J. Coolen ( zie foto), onder auspiciën van de Stichting Nieuwe Gracht Producties. Eric J. Coolen woonde van 1965 tot 1983 aan de Zijlweg, twee huizen verwijderd van de Olifant. Hij was een van de talrijke ooggetuigen van de sloop.

Dit alles is mede tot stand gekomen dankzij steun van Fam. Buddelmeijer/Jumbo Haarlem en Martin Busker van Stichting Geveltekens Vereniging Haerlem. Speciale dank gaat uit naar het Noord-Hollands Archief voor het ter beschikking stellen van het archiefcafé als tijdelijk gevelsteenatelier, aannemer Bas Goemans voor het plaatsen van de steen en  René Ruis voor zijn fotografie van de sloop. 

 

Onze werkgroepen

De vereniging kent verschillende werkgroepen. De oudste zijn de Historische Werkgroep, die zich richt op onderzoek en publikaties en Gebouw & Omgeving op het beschermen van het Haarlems stadsgezicht. De Stichting Gevelltekens Haerlem stelt zich ten doel gevelstenen en -tekens te restaureren en voor de stad te bewaren. Voorts mag de werkgroep Jonge Muggen niet onvermeld blijven. Zij hebben diverse educatieve programma's opgesteld om de Haarlemse jeugd omgevingsgeschiedenis bij te brengen. Daarbij wordt nauw samengewerkt met de andere stedelijke erfgoedinstellingen, zoals de musea en het Noord-Hollands Archief.

Klik op de tegels hieronder, voor meer informatie