Op de Haerlem website komt steeds meer informatie beschikbaar over geveltekens
Al geruime tijd ben ik bezig om vanuit het grote archief van Martin Busker per gevelteken een korte beschrijving samen te stellen. Dit is al eerder gemeld in het Haerlem Nieuws en het is weer tijd om te vertellen waar we nu staan. Inmiddels is de score op de website bijna 200 beschrijvingen
(de geveltekenslijst en de geveltekenskaart -kies in deze kaart rechtsboven de geveltekens). De beschrijvingen geven inzicht in de achtergrond van het gevelteken en de directe omgeving waarin zij is te vinden. De opzet is om het voor de geïnteresseerde lezer interessant te houden zonder al te technisch te worden. Als voorbeelden zou ik graag de gevelstenen 'Het Zeilend Schip' aan het Spaarne 108 en 'In den Rosbaer' aan de Botermarkt 13 willen noemen.
Spaarne 108 is een pand waaraan sinds de bouw in de 17de eeuw niet veel is veranderd en is één van de best bewaarde gevels van Haarlem en daarmee een unicum. Bovendien is het jarenlang de plek geweest waar de bekende Haarlemse schilder Kees Verwey heeft gewoond en gewerkt. We kunnen alleen de buitenkant van het huis zien, maar binnen is nog veel origineel, want Verwey hield niet zo van veranderen. De vereniging Hendrick de Keyser zorgt nu voor het geheel. Leuk detail naast alle geveltekens, is de gevelsteen ter hoogte van de begane grond met een afbeelding van een man en een vrouw in 17-eeuwse kledij. Zeer waarschijnlijk gehakt door Kees Verwey zelf.
Op de Botermarkt zijn veel gevelstenen te zien en zelfs een hofje. Naast dit hofje, op nummer 13, is een prachtige gevelsteen opgenomen. Je ziet deze ter hoogte van de eerste etage tussen de ramen. In het verleden was de voorstelling op de steen qua duidelijkheid sterk teruggelopen. Je kon je er veel bij voorstellen maar in dit geval doet een kleurtje wonderen. De Stichting Geveltekens Vereniging Haerlem (SGVH) doet met Martin Busker en Peter van Graafeiland altijd enorm haar best om dit soort gevelstenen, na eventuele restauratie, een schitterend historisch verantwoord uiterlijk te geven. Dit is nodig omdat stenen soms vele jaren geen onderhoud meer hebben gehad, waardoor, zoals hier het geval was, de voorstelling niet meer tot zijn recht komt.
Olga van der Klooster heeft de restauratie gedaan en voor het polychromeren de steen minutieus op verfresten onderzocht om de originele kleuren te bepalen.
Inschakeling van specialisten zoals Olga van der Klooster en Myrthe Smith, zorgt voor een verantwoord historisch kleurgebruik en daarmee het behoud van de steen.
Al met al een reden om eens via de website te kijken hoe deze pareltjes van historisch Haarlem er uitzien, want daar zijn ze altijd zichtbaar. Maar een wandeling kan natuurlijk ook. De website met de geveltekenlijst en -kaart van de SGVH is ook te raadplegen op je mobiele telefoon, zodat je de gegevens altijd bij de hand hebt en niet alleen van deze twee, maar van nog eens tweehonderd adressen in Haarlem.
De Haerlem website wordt steeds verder aangevuld en is volgens mij de aandacht van onze leden meer dan waard. Wellicht levert dat nog leuke aanvullingen op. Wij houden ons aanbevolen!
Martin Scheringa
Secretaris SGVH.