Geveltekens

De Stichting Geveltekens Vereniging Haerlem (SGVH) heeft aandacht voor de Haarlemse geveltekens in het algemeen.

De stichting zet zich in voor:
  • Het inventariseren en documenteren van de geveltekens die zich binnen de gemeente  Haarlem bevinden

  • Alle soorten van geveltekens, dus niet alleen gevelstenen, maar ook gevelreclames,   -ornamenten, -decoraties etc.

  • Het opsporen van verdwenen gevelstenen

  • Het adviseren over de restauratie van aanwezige gevelstenen of nieuw aan te brengen gevelstenen

  • Het stimuleren van het ontwerpen en maken van nieuwe gevelstenen en andere geveltekens

  • Het zoeken naar subsidies, sponsoring en donaties. Het gaat om het behoud van een deel van ons cultureel erfgoed

Stichting Geveltekens Vereniging Haerlem

Martin van Bleek, voorzitter
Martin Busker, projectleider/vicevoorzitter
Martin Scheringa, secretaris
Jos de Bruijn, penningmeester
Ton Apon, onderzoeker gevelopschriften
Peter van Graafeiland, adviseur

Contact:

Stichting Geveltekens Vereniging Haerlem
Bezoekadres:
Grote Markt 17
Postbus 1105
2001 BC HAARLEM
E-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Het bankrekeningnummer van de SGVH is  NL18 INGB 0008 2667 15  t.n.v. SGVH te Haarlem. Het Kamer van Koophandel nummer is 41226915. De Historische Vereniging Haerlem voldoet aan de ANBI status: donaties aan de vereniging zijn fiscaal aftrekbaar. Donaties voor SGVH komen op een goede plaats terecht.

Meer informatie: Fotoalbums     Archief

Nieuws uit Stichting Geveltekens

 

Leidsevaart

Op 1 juli 2019 was het precies 120 jaar geleden dat er voor het eerst in Nederland een elektrische tram reed, en wel tussen Haarlem en Zandvoort.

 Om dit historisch feit wat bekendheid te geven liet Maarten Poldermans, oud-archivaris, in het huis van zijn dochter op Leidsevaart 349A een gevelsteen inmetselen. Op deze historische plek heeft de remise gestaan van ENET, de Eerste Nederlandsche Elektrische Trammaatschappij, waar de trams werden gestald en onderhouden. ENET is later opgegaan in de NZH en tegenwoordig heet het vervoerbedrijf Connexxion. 

De kleurrijke steen is ontworpen door striptekenaar Alex van Koten en gehakt door Serge van Druten. In het Jaarboek komen wij hier wel uitgebreider op terug.

Gevelreclames

De Stichting is ook betrokken bij de restauratie van twee oude gevelreclames. Met de eerste zijn we al een paar jaar bezig, namelijk die in de Rozenstraat 149-151. Omdat deze reclame alleen bereikbaar is via een steiger langs het spoor, verkeert restauratie nog in de onderhandelingsfase. 

De tweede gevelreclame is aan de Kinderhuisvest 49. De nieuwe eigenaar van dit pand heeft hierover zelf contact met ons gezocht. De stichting zal hulp gaan bieden bij een passende restauratie.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 Magdalenahof

Het complex van het Magdalenahof, nu onderdeel van de stichting Leger des Heils, ondergaat komende tijd een grote restauratie. Ook twee van de drie gevelstenen in het van oorsprong vijftiende-eeuwse kloostergebouw zullen worden gerestaureerd en gepolychromeerd. 

Van de derde steen, aan de hofzijde, zullen de letters worden gerestaureerd. Ons lid Peter van Graafeiland is in de geschiedenis van de stenen gedoken en heeft onder meer ontdekt dat de poortsteen 'Het Wapen van Haarlem' ooit samen met de steen 'Het Wapen van Leiden' in één gevel heeft gezeten. 

De laatste steen is thans te bezichtigen aan een muur van de Zwitserse Tuin van kasteel De Keukenhof in Lisse. Peter van Graafeiland zal in het komende jaarboek meer van de geschiedenis van de stenen uit de doeken doen.

En verder

In de laatste Nieuwsbrief schreven wij ook over de galmsteen uit het torentje van de afgebroken Magdalenakapel die opdook in een oude drukkerij van Spaarnestad in Etten-Leur. Inmiddels is daar ook een tweede steen opgedoken. 

We zijn met de gemeente Haarlem in overleg om de twee stenen tijdens de restauratie te laten herplaatsen in een blinde muur van het gebouw.

 

 

Martin Busker

Stichting Geveltekens Vereniging Haerlem

 

Onze werkgroepen

De vereniging kent verschillende werkgroepen. De oudste zijn de Historische Werkgroep, die zich richt op onderzoek en publikaties en Gebouw & Omgeving op het beschermen van het Haarlems stadsgezicht. De Stichting Gevelltekens Haerlem stelt zich ten doel gevelstenen en -tekens te restaureren en voor de stad te bewaren. Voorts mag de werkgroep Jonge Muggen niet onvermeld blijven. Zij hebben diverse educatieve programma's opgesteld om de Haarlemse jeugd omgevingsgeschiedenis bij te brengen. Daarbij wordt nauw samengewerkt met de andere stedelijke erfgoedinstellingen, zoals de musea en het Noord-Hollands Archief.

Klik op de tegels hieronder, voor meer informatie