Evenementen en Lezingen

De werkgroep organiseert excursies en lezingen, zoals busexcursies en de jaarlijkse Luilakwandeling.

Leden van de werkgroep

  • Mariska Krikken
  • Joan Patijn
  • Remmert Pels
  • Elisabeth Rybczynska
  • Tineke Sleeking

Contact
De werkgroep is bereikbaar via
Werkgroep Evenementen en Lezingen t.a.v. Mariska Krikken
Postbus 1105
2001 BC Haarlem
E-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Meer informatie: Fotoalbums     Archief

Bezoekers aan evenementen, georganiseerd door de Historische Vereniging Haerlem, stemmen in met het vastleggen van zichzelf op beeld- en geluidsdragers en de openbaarmaking hiervan. Hieraan kunnen geen rechten worden ontleend.”

Activiteiten blog

In deze rubriek vind je verslagen en foto's van de huidige en recente activiteiten bij de Historische Vereniging Haerlem.

Over de activiteiten die verder achter ons liggen (de periode 2010-2017), kunt u onze documentatie raadplegen via de knop hieronder.
Zoomlezing

2 december 20.00 uur vanuit de Hoofdwacht over Historische Interieurs door Barbara Laan en Esther de Haan van Stichting Historische Interieurs in Amsterdam

2 december 20.00 uur Zoomlezing vanuit de Hoofdwacht over Historische Interieurs
door Barbara Laan en Esther de Haan van Stichting Historische Interieurs in Amsterdam.



Stichting Historische Interieurs in Amsterdam doet onderzoek naar woonhuisinterieurs uit het einde van de 19de en de 20ste eeuw. Sinds 2009 zijn er twee projecten afgerond: het eerste project betrof een onderzoek naar het wonen van gegoede families in Amsterdam Zuid; het tweede project Van grachtenhuis tot villa in het groen is een vervolg hierop en laat zien hoe mensen in de periode 1875-1945 niet alleen in de stad, maar ook daarbuiten woonden. In het onderzoek staan Zuid-Kennemerland, het Gooi en de grachtengordel van Amsterdam centraal. Door de ontwikkeling van mobiliteit werd het immers mogelijk om permanent buiten de stad te gaan wonen en werden deze regio's steeds aantrekkelijker. De oude verdeling tussen 'burgers en buitenlui' kwam hiermee te vervallen. Een dergelijke ontwikkeling vond ook in Haarlem plaats waarbij rijke families de stad uittrokken of er wel bleven wonen maar een nieuwe woning lieten bouwen aan de rand van de stad die aan de nieuwste comfortwensen moest voldoen.
Wat voor huizen lieten zij bouwen, welke architecten waren hierbij betrokken en wat waren de nieuwste woontechnieken die rond 1900 opkwamen? Projectleider Barbara Laan neemt u mee in het project. Hoe heeft de stichting het onderzoek aangepakt en wat zijn verrassende resultaten?
U kunt weer even plaatsnemen in de virtuele collegebanken en genieten van de grote hoeveelheid beeldmateriaal dat de revue zal passeren. Regiocoördinator Esther de Haan zal u in het tweede deel van de avond vertellen over de trek naar buiten van de familie Bierens de Haan. Jurist Jacob Bierens de Haan woonde met zijn gezin aan het Museumplein voordat hij in 1929 de Gooise architect Wouter Hamdorff de opdracht gaf om een groot landhuis te bouwen in Bloemendaal: huis Schapenduinen.



Meer informatie over de stichting is te vinden op www.historischeinterieursamsterdam.nl



Er zijn geen kosten verbonden aan het bijwonen van de lezing, ook mensen die geen lid zijn van de Historische Vereniging Haerlem zijn van harte welkom.