Erfgoed

In het najaar van 2016 is de projectgroep Erfgoed opgericht, een invulling van het beleidsplan om tot een "nieuw monumentenbeleid" van de vereniging te komen. Sinds de vaststelling van dit vorige beleidsplan is het wettelijk kader rond monumenten en erfgoed met de nieuwe omgevingswet en de erfgoedwet sterk in beweging geraakt.

 

De vereniging moet een nog meer herkenbare rol gaan spelen op het gebied van erfgoed en monumenten. De vereniging doet van oudsher veel op dit gebied, maar de aandacht is soms te ad hoc, een bindende visie voor alle activiteiten van de vereniging zou de sterke punten van de vereniging hier nog kunnen versterken. Een meer uitgesproken rol voor de vereniging ligt hier ook gezien de terugtredende overheid op dit veld in het kader van de nieuwe wetgeving.

De visie van de vereniging op het begrip erfgoed en de rol van de vereniging op het gebied van erfgoed, het beschermde stadsgezicht en ontwikkelingen in de regio gaat worden uitgewerkt. Tevens  zal de oprichting van een platform voor monumenteneigenaren ter hand worden genomen.

Historisch Schoten en wijkraad vragen aandacht voor vervallen boerderij Noord-Akendam.

Lees hier het gehele rapport


Aanleiding:

Advies- en onderzoeksbureau RAAP heeft in opdracht van de wijkraad Vondelkwartier een cultuurhistorisch onderzoek gedaan naar het boerderijcomplex Noord Akendam aan de Vergierdeweg 452-454 in Haarlem.[1]

De wijkraad kon het raadsbesluit, om ten noordoosten van deze boerderij een zestal Skaeve Huse voor onaangepaste Haarlemmers te bouwen, moeilijk rijmen met de status van gemeentelijk monument van dit, helaas vervallen, boerderijcomplex. Daarom besloot de wijkraad adviesbureau Raap te vragen een onafhankelijk cultuur-historisch onderzoek in te stellen naar boerderij Noord Akendam.

 
Aanbevelingen onderzoeksrapport Raap

  1.  Om de huidige cyclus van verval te doorbreken is het van belang het gehele boerderijcomplex duurzaam te restaureren en het een (maatschappelijke) herbestemming te geven.
  2.  Met deze restauratie kan het boerderijensemble - ondanks de bouw van de Skaeve Huse -aanzienlijk herkenbaarder en beleefbaarder gemaakt worden.
  3.  Met een zorgvuldig ingepast ontwerp van de Skaeve Huse is het mogelijk de meeste cultuurhistorische waarden te behouden en mogelijk zelfs te versterken.
  4.  Ook zonder de bouw van Skaeve Huse is het voorkomen van verder verval van de boerderij aanbevolen om de nog aanwezige waarden te behouden.

 

Reactie wijkraad op rapport

  1. Ook na dit onderzoek blijft de wijkraad tegen de bouw van Skaeve Huse op dit terrein. Vanaf de beoogde locatie is er weliswaar geen sprake meer is van vrij zicht, maar onze praktische bezwaren blijven. De huizen komen te dicht bij de sportvelden, de begraafplaats en de huidige woonbebouwing te staan.
  2. Het onderzoek bevestigt dat het vijf voor twaalf is voor boerderij Noord Akendam.  Als de restauratie niet op korte termijn wordt aangepakt is het complex rijp voor de sloop.
  3. Daarom roept de wijkraad de gemeente op dit boerderijcomplex op korte termijn duurzaam te restaureren en niet te wachten op de eventuele bouw van de Skaeve Huse. Mochten die huizen er ooit komen, dan is dat vermoedelijk na een jarenlange procedure. Daar kan deze broodnodige restauratie niet op wachten.
  4. Als maatschappelijke openbare herbestemming denken wij aan een informatiecentrum van Staatsbosbeheer, in samenwerking met de Stichting Historisch Schoten en Vereniging Behoud Hekslootpolder. Ook kunnen ruimten aan derden worden verhuurd.

 

[1] RAAP is een advies- en onderzoeksbureau voor archeologie en cultuurhistorie in Nederland. Zij adviseren overheden, bedrijven en particulieren bij projecten op het gebied van ondermeer infrastructuur, cultuurhistorie, erfgoedbeleid, waterbeheer en natuurontwikkeling.


Lees hier het gehele rapport

Onze werkgroepen

De vereniging kent verschillende werkgroepen. De oudste zijn de Historische Werkgroep, die zich richt op onderzoek en publikaties en Gebouw & Omgeving op het beschermen van het Haarlems stadsgezicht. De Stichting Gevelltekens Haerlem stelt zich ten doel gevelstenen en -tekens te restaureren en voor de stad te bewaren. Voorts mag de werkgroep Jonge Muggen niet onvermeld blijven. Zij hebben diverse educatieve programma's opgesteld om de Haarlemse jeugd omgevingsgeschiedenis bij te brengen. Daarbij wordt nauw samengewerkt met de andere stedelijke erfgoedinstellingen, zoals de musea en het Noord-Hollands Archief.

Klik op de tegels hieronder, voor meer informatie