De provincie Noord-Holland wil dat al haar panden in 2030 energieneutraal zijn. Sinds kort is de ‘dokterswoning’ bij het provinciehuis aardgasvrij.

Nog niet zolang geleden kroop de met gas opgewekte warmte er nog via gaten en kieren naar buiten. Maar inmiddels is de monumentale ‘dokterswoning’ aan de Haarlemse Dreef helemaal aardgasvrij. Het pand bij het provinciehuis bewijst daarmee dat een aardgasvrij monument mogelijk is, hoewel monumenten officieel vrijgesteld zijn van de warmtepompplicht. Minister van Volkshuisvesting Hugo de Jonge maakte dat op 1 mei 2023 bekend.

Volledig van het gas af
Om al haar panden energieneutraal te maken, stelde de provincie Noord-Holland in april 2019 een routekaart met maatregelen op. ‘Op weg naar een energieneutrale vastgoedorganisatie’ heet het plan. Deadline: 2030. Dat jaar moeten archeologiemuseum Huis van Hilde in Castricum, Paviljoenslaan 3 en 5, Paviljoen Welgelegen en Dreef 1 – de oude dokterswoning – in Haarlem volledig van het gas af zijn. Zonnepanelen op eigen grond wekken dan de benodigde energie op.

Lees verder bij provincie Noord-Holland