Brouwboekje


Brouwgeschiedenis van Haarlem

Haarlem is een stad waar lekkere bieren worden gebrouwen! Sinds een aantal jaren kennen we de speciale bieren van de Jopen Brouwerij en van Uiltje Brewing Company. Maar dat Haarlem een eeuwenoude historie van voorname brouwerijen heeft, is misschien minder bekend. In dit boekje leest u hoe hier al vanaf de late middeleeuwen bier gebrouwen werd.

 

Leden van de Historische Werkgroep van de Vereniging Haerlem hebben ter gelegenheid van het feit dat Haarlem 775 jaar geleden stadsrechten verwierf, een expositie over de brouwhistorie ingericht, waarvan dit boekje een mooie begeleiding vormt.

Het boekje is te koop bij De Vries Van Stockum boekhandel in Haarlem. Het boekje kost € 8,- Mensen die veraf wonen of om andere redenen niet in staat zijn het boekje bij de boekhandel te kopen én bereid zijn € 4,- portokosten te betalen (binnenland), kunnen dat bij Boudewijn van Os bestellen door hem een e-mailbericht te sturen. Stuur je aanvraag naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. en vermeldt jouw postadres. Hij stuurt naar jouw e-mailadres een betaalverzoek c.q. tikkie en na betaling van € 12,- krijg je het toegestuurd.

 

dummies


De kleine geschiedenis van Haarlem voor dummies

De kleine geschiedenis van Haarlem voor dummies is een boekje in zakformaat, dat beknopt de geschiedenis van Haarlem vertelt.
Het is ook een gids over de historie van Haarlem als u door de binnenstad van Haarlem wandelt.
Het boekje is in de Hoofdwacht te koop voor € 9,99.

Steun daarmee de Historische Vereniging Haerlem. Indien De Hoofdwacht is gesloten, bel dan met Boudewijn van Os (telefoon: 0654733027)

 
Haerlem Jaarboek 2020

Het Haerlem Jaarboek

De vereniging geeft rond mei/juni een Jaarboek uit met daarin onder meer rijk geïllustreerde beschouwingen en artikelen over het verleden van Haarlem en een Stadskroniek met de Haarlemse actualiteiten van het afgelopen jaar. Oudere Jaarboeken zijn beschikbaar via de gegevensbank van het Noord-Hollands Archief.

 

 

 

 


20180315 140905

Haerlem Reeks

De Haerlem Reeks wordt uitgegeven door uitgeverij Verloren. Elk najaar wordt een boek gepubliceerd in De Haerlem Reeks. De afbeelding is het boek 'Misdaad en straf in een Hollandse stad: Haarlem, 1245-1615', geschreven door Maarten Müller. Voor dit boek is gedurende een aantal jaren archiefonderzoek verricht en zijn transcripties gemaakt van documenten inzake de rechtspraak in de dertiende tot en met de zeventiende eeuw.

 

 

 

  


historisch canon

Historische Canon van Haarlem

De auteurs van de Historische Canon van Haarlem zijn Piet de Rooij en Leny Wijnands, beiden lid van de Historische Vereniging Haerlem. De canon neemt u mee naar de meest opmerkelijke momenten uit de geschiedenis van de stad Haarlem. Meer vindt u op de website van Geschiedenislokaal023.

 

 

 


meer dan steen

Meer dan Steen

Een rijk geïllustreerd naslagwerk over godshuizen en gebedshuizen onder eindredactie van drs. Leny Wijnants, destijds voorzitter van de Historische Werkgroep.


 

 

 

 
Schaafsma 18 05 2018

Haarlemse Pleinen

Het boek Haarlemse Pleinen bevat een inventarisatie van 120 pleinen en plantsoenen in de stad. Van deze pleinen zijn verkenningsgegevens genoteerd, is een foto gemaakt en is een waardering gegeven. Een selectie van dertig pleinen toont de, volgens de makers van het boek, meest bijzondere pleinen. Van deze pleinen is een luchtfoto opgenomen. In de inleiding gaat het boek in op het begrip plein, de soorten pleinen en de waarderingscriteria en pleit voor een zorgvuldige omgang met het onderwerp.