Exposities

Onze huidige- en eerdere exposities

De Historische Vereniging Haerlem organiseert regelmatig exposities. De meeste vinden plaats in De Hoofdwacht, maar het gebeurt ook wel dat we op andere interessante locaties exposeren.
Hieronder vindt u een lijst van exposities die we in het verleden hielden, maar ook een overzicht van onze actuele- of toekomstige exposities.

Voor meer informatie over lopende projecten kunt u hiernaast de link naar onze agenda gebruiken.

 Naast de eigen expositie in De Hoofdwacht vindt u hieronder een overzicht van verschillende exposities die momenteel in Haarlem en omgeving worden gehouden

 

Verwacht vanaf tweede helft juni "Gemeentearchitecten van Haarlem"

De Hoofdwacht | Grote Markt 17 | 2011 RC Haarlem | vrij-zo 13.00-17.00 uur

 

12 mei t/m 16 juni De Meester van Haarlem, Herinneringen aan 100 jaar beroepsonderwijs,
Noord Hollands Archief | Janskerk | Jansstraat 40 | 2011 RX Haarlem | 023-5172700 | www.noord-hollandsarchief.nl

Voor mensen die naar de boekpresentatie komen op 12 mei is het mogelijk voorafgaand de expositie bij ABC te bezoeken.

Het begon bij de behoefte aan gespecialiseerde vakmensen voor een groeiende industrialisering, mechanisering en motorisering van Nederland. Het linkerdeel was voor de Ambachtsschool en rechts zat de MTS. De school had lange tijd een belangrijke regionale functie, was de drukstbezochte MTS in Nederland  met nationale bekendheid. In de loop van de jaren zijn er verbouwingen geweest, schoolsystemen veranderden, de MTS verhuisde, er waren fusies, de naam van de school werd meerdere keren gewijzigd,

Honderd jaar later verbouwden velen vakmensen het schoolgebouw tot woongebouw.

 

25 april t/m 3 september De Meester van Haarlem, Van schoolgebouw naar prettige woonomgeving
verzorgd door architectenbureau INBO
ABC Architectuurcentrum Haarlem | Groot Heiligland 47 | 2011 EP HAARLEM

De officiële opening bij ABC is uitgesteld naar 14 mei (na de meivakantie)


Op 16 juli 1920 werd de eerste steen gelegd van de Ambachtsschool en MTS aan de Verspronckweg in Haarlem. Gedurende 90 jaar hebben leerlingen hier verschillende vakopleidingen genoten tot o.a. automonteur, timmerman, bakker, vliegtuigbouwer, elektricien, bruggenbouwer, metselaar, kapper, schoonheidsspecialiste, kok, automonteur, metaalbewerker, lasser, scheepsbouwer, machinist, schilder, behanger, etc.
Honderd jaar later verbouwden velen vakmensen het schoolgebouw tot woongebouw met 178 appartementen.

Sinds 2010 volgt fotografe Charlotte Bogaert dit gebouw. ‘Ik fotografeerde er toen het Sterrencollege (VMBO) er nog huisde, tijdens de bewoning voor leegstandsbeheer, en gedurende de gehele verbouwing. Door verhalen van oud-leerlingen en -leraren ontstond mijn idee om de geschiedenis levend te houden aan de hand van persoonlijke herinneringen en foto's. Vele oud leerlingen en leraren hebben hun foto's en herinneringen met me gedeeld’.

'Tijdens het fotograferen van de verbouwing vond ik het zo'n mooi idee dat de werklieden hier op school hadden kunnen zitten. En dat een timmerman nu het werk van de vakman uit 1920 restaureert’.
De expositie is een aanvulling op het fotoboek De Meester van Haarlem. Verschillende studierichtingen worden belicht met foto’s, herinneringen en voorwerpen.