Uit het omvangrijke bezit van de Stichting Jacobus van Looy zijn tientallen tekeningen, schetsen, enkele schilderijen en memorabilia gekozen, die tot eind september in de Hoofdwacht in Haarlem te zien zijn.
Eind negentiende eeuw bruiste het uitgaansleven in Amsterdam, in ieder geval door de ogen van de Tachtigers. Kunstenaars en dichters ontmoeten
elkaar in cafés, restaurants en andere uitgaansgelegenheden in Amsterdam, zoals Mille Colonnes op het Rembrandtplein, maar ook in de Poort van Cleve op de Nieuwezijds Voorburgwal, of de dansetablissementen in de Nes. In vele tekeningen legde de kunstenaar Jacobus van Looy (1855-1930) de vrolijke kant van het leven vast. Uit het omvangrijke bezit van de Stichting Jacobus van Looy zijn tientallen tekeningen, schetsen, enkele schilderijen en memorabilia gekozen, die komend half jaar in de Hoofdwacht in Haarlem te zien zijn. De bruisende wereld van de Tachtigers komt weer even tot leven.
Jacobus van Looy (1855-1930) groeide vanaf zijn vijfde jaar op in het Haarlemse Gereformeerde Burgerweeshuis aan het Groot Heiligland; hier is nu het Frans Hals Museum gevestigd. Hij was een getalenteerde tekenaar en kreeg na de opleiding tot rijtuigschilder door financiële steun van de Directeuren van Teylers Stichting, de mogelijkheid om aan de Rijksakademie van Beeldende Kunst in Amsterdam te studeren.
Een groot deel van de nalatenschap van Jacobus van Looy wordt beheerd door de Stichting Van Looy en bewaard in het Frans Hals Museum. Deze collectie bestaat uit honderden tekeningen, tientallen schilderijen, maar ook manuscripten van zijn gedichten en proza. Uit dit bezit is een selectie gemaakt met werken die de vrolijke kant van het leven omstreeks 1900 in beeld brengen. Theatervoorstellingen in Londen, de kroningsfeesten, de uitgelaten stemming in een café-dansant, vrolijke gezichten in Mille Colonnes aan het Rembrandtplein. Maar ook het prachtige schilderij Hartjesdag, een rauw volksfeest in de Amsterdamse Jordaan met verkleedpartijen en wilde danspartijen is te zien in De Hoofdwacht.
Lang is Van Looy als kunstenaar verguisd en kreeg hij op zijn werken stevige kritiek. De kunstenaar trok zich dat aan en exposeerde slechts mondjesmaat zijn werken. Zijn gedichten, prozawerken en de vertalingen van Shakespeare waren echter geliefd. Tegenwoordig is Van Looy als schrijver nagenoeg vergeten, zijn beeldende kunst leeft des te meer.
De tentoonstelling – samengesteld door Joke van Haaren en Christhilde Klein – is een samenwerkingsproject van de Historische Vereniging Haerlem en de Stichting Jacobus van Looy.
De Bavotoren
Tijdens de gehele looptijd van de tentoonstelling Feesten met Van Looy kunt u in de hal van De Hoofdwacht tevens een indrukwekkend model (1:25) van de Bavotoren bezichtigen. De maker, Theo van Paradijs, is geboren Haarlemmer en woont thans in Almere. Het model heeft een grondvlak van 70x50 cm, een hoogte van 195 cm en is geheel uit eikenhout vervaardigd.
Tentoonstelling: Feesten met Van Looy
Locatie: Hoofdwacht, Grote Markt 17, Haarlem
Periode 26 april t/m 27 september 2014
Openingstijden Vrijdag, zaterdag en zondag van 13.00 uur tot 17.00 uur - toegang gratis
Informatie Michiel Kersten: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.