Ontdek Haarlem

Activiteiten

Veel activiteiten zijn ook toegankelijk voor niet-leden. Kijk in deze agenda of ga naar ons evenementen-overzicht.

ma di wo do vr za zo
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31

Podcast Gravenstad 2

Rondje Haarlem

Gerrit_Berckheyde_-_The_Zijlpoort_Haarlem
Categorie
Hoofdwacht Coornhertzaal
Datum
dinsdag 14 november 2023 20:00 - 22:00

Rondje Haarlem. 17de- en 18de-eeuwse-gezichten op de Spaarnestad. Lezing op dinsdag 14 november 2023 door Michiel Kersten

Aan de hand van schilderijen, tekeningen en prenten uit de gouden Eeuw lopen wij virtueel langs de stadsmuren en -poorten van Haarlem. Het is opvallend hoeveel kunstenaars de wallen en muren van Haarlem hebben afgebeeld. Een greep uit de namen die voorbijkomen: Jan van Goyen, Jacob van Ruisdael, Antonie Waterloo, Gerrit Berckheyde, Wybrand Hendriks en vele anderen. U ziet de stad op de manier zoals reizigers die per trekschuit, te voet of per koets bij de stad aankwamen. In gedachten lopen we van de Zijlpoort, langs de Raampoort naar de Grote Houtpoort om daarna de weg te vervolgen via de Kleine Houtpoort, de Eendjespoort of Leidsepoort en de Schalkwijkerpoort naar de Amsterdamse poort. Loopt u mee?

Aanvang: 20.00 uur, inloop vanaf 19.30 uur
Waar: De Hoofdwacht, Grote Markt Haarlem
Door: Michiel Kersten
Entree: € 5,- voor leden van de Historische Vereniging Haerlem, niet-leden betalen € 7,50.

U kunt zich aanmelden via dit formulier.

 

Foto Wikipedia: Gerrit Adriaenszoon Berckheyde: Zijlpoort, Haarlem

 
 

Powered by iCagenda

Onze werkgroepen

De vereniging kent verschillende werkgroepen. De oudste zijn de Historische Werkgroep, die zich richt op onderzoek en publikaties en Gebouw & Omgeving op het beschermen van het Haarlems stadsgezicht. De Stichting Gevelltekens Haerlem stelt zich ten doel gevelstenen en -tekens te restaureren en voor de stad te bewaren. Voorts mag de werkgroep Jonge Muggen niet onvermeld blijven. Zij hebben diverse educatieve programma's opgesteld om de Haarlemse jeugd omgevingsgeschiedenis bij te brengen. Daarbij wordt nauw samengewerkt met de andere stedelijke erfgoedinstellingen, zoals de musea en het Noord-Hollands Archief.

Klik op de foto's hieronder voor meer informatie.