HVH Facebook

Activiteiten

Veel activiteiten zijn ook toegankelijk voor niet-leden. Kijk in deze agenda of ga naar ons evenementen-overzicht.

ma di wo do vr za zo
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
Datum : zaterdag 13 juli 2024
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31

Podcast 't Sant erover

Stoomtram Haarlem-Velsen-Alkmaar

Velsen-Dorp-Meervlietstraat-NH-archief-e1686659367926
Categorie
Activiteiten buiten De Hoofdwacht
Datum
zondag 8 oktober 2023

Bijzonder aan deze geschiedenis is dat de stoomtram Haarlem-Velsen-Alkmaar een oversteek moest maken over het Noordzeekanaal ten tijde dat er geen brug beschikbaar was. De lezing wordt afgesloten met een boekpresentatie.
De geschiedenis van deze tramlijn wordt aan de hand van foto’s en filmbeelden verteld. Met name hoe destijds de tram tot 1905 via een draaibrug en later per pont het Noordzeekanaal overstak. De presentatie wordt verzorgd door de Dr. Ir. Wim Beukenkamp, voorzitter van de Stichting De Nieuwe Blauwe Tram uit Haarlem.

Aansluitend aan de lezing is er gelegenheid tot het stellen van vragen en volgt een pauze.

In het tweede gedeelte van de middag wordt het zevende deel uit de boekenreeks van De Nieuwe Blauwe Tram gepresenteerd. Dit eerste exemplaar wordt dan aangeboden aan de heer Frank Dales, burgemeester van Velsen, die ook het voorwoord schreef. Het boek beschrijft wat in het eerste gedeelte van de middag over de stoomtramlijn wordt verteld. Ook is de geschiedenis opgenomen van de tramlijn van Amsterdam naar Alkmaar en de “Waterlandse Tram” die tussen Amsterdam en Edam/Volendam reed. Het prachtig verzorgde boek is na afloop te koop.

De lezing begint om 15.00 uur en de toegang is € 5,00 p.p. Kaarten bij voorkeur te bestellen via engelmunduskerkoudvelsen, eventueel telefonisch 06 – 4405 6877

 
 

Powered by iCagenda

Onze werkgroepen

De vereniging kent verschillende werkgroepen. De oudste zijn de Historische Werkgroep, die zich richt op onderzoek en publikaties en Gebouw & Omgeving op het beschermen van het Haarlems stadsgezicht. De Stichting Gevelltekens Haerlem stelt zich ten doel gevelstenen en -tekens te restaureren en voor de stad te bewaren. Voorts mag de werkgroep Jonge Muggen niet onvermeld blijven. Zij hebben diverse educatieve programma's opgesteld om de Haarlemse jeugd omgevingsgeschiedenis bij te brengen. Daarbij wordt nauw samengewerkt met de andere stedelijke erfgoedinstellingen, zoals de musea en het Noord-Hollands Archief.

Klik op de tegels hieronder, voor meer informatie