HVH Facebook

Activiteiten

Veel activiteiten zijn ook toegankelijk voor niet-leden. Kijk in deze agenda of ga naar ons evenementen-overzicht.

ma di wo do vr za zo
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
13
14
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
27
28
29
30
31

Podcast 't Sant erover

Tulpenkoorts – Mythe en werkelijkheid

Tulpenkoorts_lezing
Categorie
Hoofdwacht Coornhertzaal
Datum
dinsdag 28 maart 2023

De lezing vertelt het verhaal van de introductie van de tulp in Europa en in het bijzonder in Nederland in de tweede helft van de 16de eeuw. De zandgronden ten noorden en – vooral – ten zuiden van Haarlem bleken een vruchtbare bodem voor het kweken van allerlei bloembolgewassen, waaronder de tulp. Ook in de hortus van de Universiteit van Leiden kweekte de beroemde botanicus Carolus Clusius tulpen met succes. Net als in het Ottomaanse rijk waren de mensen gefascineerd door de schoonheid van de bloem van de ’tulipa’. Snel werd het een verzamelaarsobject en in het kielzog daarvan een profijtelijk handelsobject. Bij een lentetuin horen tulpen, dat was toen zo en is nooit veranderd. Zelfs de speculatieve handel in de tulpenbollen in de jaren 1636 – 1637 en de negatieve gevolgen daarvan, heeft uiteindelijk niets veranderd aan de liefde voor de tulp.

In de lezing natuurlijk veel aandacht voor de jaren toen de tulpenkoorts en de papieren windhandel in tulpen die nog in de grond zaten in de winter van 1636-1637. Waren de gevolgen wel zo dramatisch als nu wordt aangenomen? Wat is fictie, wat is feit?

Aanvang: 20.00 uur
Waar: De Hoofdwacht
Door: Michiel Kersten
Entree: € 4 voor leden van de Historische Vereniging Haerlem, niet-leden betalen € 6.
Aanmelden via dit formulier

 
 

Powered by iCagenda

Onze werkgroepen

De vereniging kent verschillende werkgroepen. De oudste zijn de Historische Werkgroep, die zich richt op onderzoek en publikaties en Gebouw & Omgeving op het beschermen van het Haarlems stadsgezicht. De Stichting Gevelltekens Haerlem stelt zich ten doel gevelstenen en -tekens te restaureren en voor de stad te bewaren. Voorts mag de werkgroep Jonge Muggen niet onvermeld blijven. Zij hebben diverse educatieve programma's opgesteld om de Haarlemse jeugd omgevingsgeschiedenis bij te brengen. Daarbij wordt nauw samengewerkt met de andere stedelijke erfgoedinstellingen, zoals de musea en het Noord-Hollands Archief.

Klik op de tegels hieronder, voor meer informatie