Activiteiten

Vacatures

Bibliotheek Wij zoeken vrijwilligers voor onze bibliotheek. Lees meer

Gastvrouwen/heren Wij zoeken met spoed vrijwilligers om De Hoofdwacht open te houden. Lees meer

Bestuurslid Wij zijn op zoek naar een historicus of iemand met passie voor de historie van Haarlem, die als bestuurslid tevens de functie van voorzitter van de Historische Werkgroep op zich wil nemen. Lees meer

ICT-beheerder wij zoeken een vrijwilliger die het ICT-beheer van de vereniging op zich wil nemen. Lees meer

ERASMUS dwarsdenker

20220831123614-afmeting-afbeelding-website-17-november-2022-sandra-langereis
Categorie
Activiteiten buiten De Hoofdwacht
Datum
donderdag 17 november 2022

Lezing Sandra Langereis | ERASMUS dwarsdenker

donderdag 17 november 2022
20:00-22:00 uur
Sociëteit Vereeniging, Zijlweg 1
Entree voor leden en leden Historische Vereniging Haerlem: € 7,50
Entree niet-leden: € 12,50

Sandra Langereis - ERASMUS dwarsdenker

Desiderius Erasmus was in zijn tijd een de meest verkochte auteur en een meer dan bekende inwoner van de Lage landen. Hij wordt nu nog wordt gezien als een van de grootste auteurs van het Europa van zijn tijd. Hij verpersoonlijkt de overgang van de middeleeuwen naar de moderner tijd. In zijn “ Lof der zotheid” maar ook in zijn duizenden brieven over onderwerpen als gewetensdwang en drukpersvrijheid etaleerde hij zijn originele opvattingen die tot aan de dag van vandaag niets aan zeggingskracht hebben ingeboet..
Hij was een complex mens maar was bovenal geestig, slim, scherp, boos, dapper maar ook niet vrij van angst. Zijn bewogen levensverhaal werpt licht op de vijftiende eeuw waarin hij leefde; een periode van felle humor en grof geweld, van religieus fanatisme en strijd voor intellectuele vrijheid.

Sandra Langereis studeerde geschiedenis aan de Universiteit van Amsterdam. In 2014 verscheen haar boek De woordenaar over Christoffel Plantijn . In 2021 won haar biografie over Erasmus de Libris Geschiedenis Prijs. Zij zal een lang interview geven waarin ook haar aanpak als biograaf uitgebreid aan bod zal komen. Kenmerkend voor haar werkwijze is dat zij de vorm van de biografie combineert met die van het geschiedenisboek. Uiteraard zal er volop ruimte zijn voor publieksvragen.

Donderdag 17 november 2022 | aanvang lezing: 20.00 uur

Entree voor leden en leden Historische Vereniging Haerlem: € 7,50 | Entree niet-leden: € 12,50
Maaltijd € 17,50 (aanvang 18.30 uur)

Verplicht aanmelden via deze button

 
 

Powered by iCagenda

Onze werkgroepen

De vereniging kent verschillende werkgroepen. De oudste zijn de Historische Werkgroep, die zich richt op onderzoek en publikaties en Gebouw & Omgeving op het beschermen van het Haarlems stadsgezicht. De Stichting Gevelltekens Haerlem stelt zich ten doel gevelstenen en -tekens te restaureren en voor de stad te bewaren. Voorts mag de werkgroep Jonge Muggen niet onvermeld blijven. Zij hebben diverse educatieve programma's opgesteld om de Haarlemse jeugd omgevingsgeschiedenis bij te brengen. Daarbij wordt nauw samengewerkt met de andere stedelijke erfgoedinstellingen, zoals de musea en het Noord-Hollands Archief.

Klik op de tegels hieronder, voor meer informatie