HVH Facebook

Activiteiten

Veel activiteiten zijn ook toegankelijk voor niet-leden. Kijk in deze agenda of ga naar ons evenementen-overzicht.

ma di wo do vr za zo
1
2
3
5
6
7
9
10
12
13
15
16
19
20
21
22
23
24
25
28

Podcast 't Sant erover

Lezing Wim van Hooff over stadsrechten

Stadsrechten_-_NL-HlmNHA_1573_12X_625px
Categorie
Lezingen
Datum
dinsdag 15 november 2022

Ter gelegenheid van de ‘verjaardag’ van Haarlem (23-11-1245) verzorgt Wim van Hooff op dinsdag 15 november om 20.00 uur een lezing in De Hoofdwacht, met als thema ‘Het stadsrecht’ of ‘Leven in een middeleeuwse stad’. Met de stad Haarlem als voorbeeld nemen we een kijkje in de stadse samenleving in de middeleeuwen. Hoe ging het leven daar toe? En hoe weten we dat?
De Stadsrechten geven een globaal beeld van rechten en plichten. De Keurboeken (der Stede Kuerboeck) geven ons inzicht in de regelgeving, de stadsregels voor de burgers.
En de schoutsrekeningen laten de verantwoording van de uitvoering en rechtspraak zien. Het beeld dat we hiermee verkrijgen laat ons zien dat er in de middeleeuwse stad vaak meer geregeld was, dan we wellicht verwachtten.

In ongeveer 2 uur leren wij vele aspecten van ons stadsrecht kennen, en kunt u de 23e wellicht naar het Noord-Hollands archief met andere ogen naar het Haarlems stadsrecht gaan kijken.

Leden van Historische Vereniging Haerlem betalen 5 euro, introducees 7,50
Aanmelden via deze link.

 
 

Powered by iCagenda

Onze werkgroepen

De vereniging kent verschillende werkgroepen. De oudste zijn de Historische Werkgroep, die zich richt op onderzoek en publikaties en Gebouw & Omgeving op het beschermen van het Haarlems stadsgezicht. De Stichting Gevelltekens Haerlem stelt zich ten doel gevelstenen en -tekens te restaureren en voor de stad te bewaren. Voorts mag de werkgroep Jonge Muggen niet onvermeld blijven. Zij hebben diverse educatieve programma's opgesteld om de Haarlemse jeugd omgevingsgeschiedenis bij te brengen. Daarbij wordt nauw samengewerkt met de andere stedelijke erfgoedinstellingen, zoals de musea en het Noord-Hollands Archief.

Klik op de tegels hieronder, voor meer informatie