HVH Facebook

Activiteiten

Veel activiteiten zijn ook toegankelijk voor niet-leden. Kijk in deze agenda of ga naar ons evenementen-overzicht.

ma di wo do vr za zo
2
3
5
6
7
8
9
10
11
12
13
17
18
Datum : dinsdag 18 juni 2024
19
20
21
22
23
24
25
27
28
29
30

Podcast 't Sant erover

Vuurbestrijding in het verleden

EXPO_BRANDWEER_0424_DEF
Categorie
Activiteiten buiten De Hoofdwacht
Datum
maandag 27 mei 2024

Historisch Café

Maandag 27 mei 2024, aanvang 20.00 uur, inloop vanaf 19.30 uur
Janskerk, Jansstraat 40, Haarlem

Brand was lange tijd een van de grootste gevaren die de stad Haarlem bedreigden. In 1576 gingen bij een grote stadsbrand 467 panden in vlammen op. In de Hoofdwacht is vanaf 3 mei onder de titel ‘’t Sant brandt! – 333 jaar Haarlemse brandweer’ een tentoonstelling te zien over vuurbestrijding door de eeuwen heen. Bianca van Haasteren, die samen met Martha van Buuren de expositie samenstelde, komt tijdens het Historisch Café van maandagavond 27 mei vertellen over de oprichting van het eerste brandweerkorps uit 1691 en de periode daarna.

Kunsthistoricus en conservator van de beeldcollecties van het Noord-Hollands Archief Alexander de Bruin sluit hierop aan met een lezing over de brandweerkaart van Haarlem uit circa 1883, waarop met spelden en draden is aangegeven hoe de alarmering vanuit het hoofdbureau diende te verlopen en waar de brandkranen stonden.

De muziek wordt verzorgd door het Ampzing Genootschap en Joost Mulder neemt de gesproken column voor zijn rekening.

De toegang bedraagt € 5,00 (uitsluitend te voldoen per pin). Aanvang 20.00 uur, inloop vanaf 19.30 uur. Aanmelden is verplicht en kan via dit formulier.

Het Historisch Café is een avond voor iedereen met belangstelling voor de geschiedenis van Haarlem en omstreken en wordt elke twee maanden gehouden. Het is een initiatief van het Noord-Hollands Archief en wordt georganiseerd in samenwerking met de Historische Vereniging Haerlem, de Stichting Historisch Schoten, Verwey Museum Haarlem en de Stichting Vrienden van het Noord-Hollands Archief. Het Historisch Café trekt gemiddeld ruim 100 bezoekers.

 
 

Powered by iCagenda

Onze werkgroepen

De vereniging kent verschillende werkgroepen. De oudste zijn de Historische Werkgroep, die zich richt op onderzoek en publikaties en Gebouw & Omgeving op het beschermen van het Haarlems stadsgezicht. De Stichting Gevelltekens Haerlem stelt zich ten doel gevelstenen en -tekens te restaureren en voor de stad te bewaren. Voorts mag de werkgroep Jonge Muggen niet onvermeld blijven. Zij hebben diverse educatieve programma's opgesteld om de Haarlemse jeugd omgevingsgeschiedenis bij te brengen. Daarbij wordt nauw samengewerkt met de andere stedelijke erfgoedinstellingen, zoals de musea en het Noord-Hollands Archief.

Klik op de tegels hieronder, voor meer informatie