HVH Facebook

Activiteiten

Veel activiteiten zijn ook toegankelijk voor niet-leden. Kijk in deze agenda of ga naar ons evenementen-overzicht.

ma di wo do vr za zo
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
Datum : zaterdag 13 juli 2024
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31

Podcast 't Sant erover

Deze expositie is van 7 maart t/m 9 juni 2024 te zien in fotogalerie De Gang (Grote Houtstraat 43) in Haarlem.

Fotograaf Jeroen Toirkens maakte roadtrip door Noord-Holland voor de Provinciale Atlas Noord-Holland
Haarlem, 28 februari 2024 – In ons land is water vriend en vijand. Door de klimaatverandering is dit onderwerp actueler dan ooit. Daarom stond de documentaire foto-opdracht, die het Noord-Hollands Archief jaarlijks verstrekt voor de collectie Provinciale Atlas Noord-Holland, in 2023 in het teken van ‘Leven met water’. De bekende fotograaf Jeroen Toirkens maakte een roadtrip langs de drie zeeën van Noord-Holland: de Noordzee, de Waddenzee en het IJsselmeer. Het resultaat is te zien in de tentoonstelling Leven met water van 7 maart t/m 9 juni in fotogalerie De Gang in Haarlem.

Fototentoonstelling Leven met water
Een jaar lang verkende Toirkens het Noord-Hollandse landschap en onderzocht hij de waterbestendigheid van de provincie Noord-Holland. Hij verzamelde persoonlijke verhalen van mensen die dagelijks leven en werken met water. Hij volgde de werkzaamheden rondom het versterken van de Markermeerdijken, het verplaatsen van strandpaviljoen Zeezicht in Castricum en gepensioneerd dahliakweker en hondenfokker Henk van Slageren op Texel. Onderweg maakte hij foto’s van monumentale (kust)landschappen.

Documentaire foto-opdracht provincie Noord-Holland
De foto’s werden gemaakt in opdracht van het Noord-Hollands Archief en worden opgenomen in de collectie van de Provinciale Atlas Noord-Holland. Deze unieke beeldcollectie, die eigendom is van de provincie Noord-Holland, bestaat uit meer dan 82.000 historische en topografische kaarten, tekeningen, prenten en foto’s en wordt jaarlijks aangevuld met een documentaire foto-opdracht. Eerder fotografeerden onder anderen Martijn van de Griendt, Lars van den Brink, Heleen Peeters, Ahmed Polat en Natascha Libbert voor deze opdracht.

Over Jeroen Toirkens
Jeroen Toirkens (Nederland, 1971) studeerde Fotografische Vormgeving aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten in Den Haag en werkt sinds 1995 als zelfstandig fotograaf en filmmaker. Hij richt zich met name op sociale documentaire fotografie en “slow-journalism”. 

Zijn boek Nomad (2011) over de laatste levende nomaden van het noordelijk halfrond won in 2012 de prestigieuze Canon-prijs voor het beste innovatieve fotoverhaal. Zijn laatste project Borealis, in samenwerking met schrijver en journalist Jelle Brandt Corstius, resulteerde in een boek en een tentoonstelling die te zien was in Fotomuseum Den Haag en in het Anchorage Museum in Alaska.

Praktische informatie
De tentoonstelling Leven met water is van 7 maart t/m 9 juni te zien in fotogalerie De Gang (Grote Houtstraat 43) in Haarlem. Openingstijden: maandag van 12.00-17.00 uur en dinsdag t/m zondag van 10.00-17.00 uur (ook toegankelijk via De Wereld van Jansje). Entree is gratis.

Onze werkgroepen

De vereniging kent verschillende werkgroepen. De oudste zijn de Historische Werkgroep, die zich richt op onderzoek en publikaties en Gebouw & Omgeving op het beschermen van het Haarlems stadsgezicht. De Stichting Gevelltekens Haerlem stelt zich ten doel gevelstenen en -tekens te restaureren en voor de stad te bewaren. Voorts mag de werkgroep Jonge Muggen niet onvermeld blijven. Zij hebben diverse educatieve programma's opgesteld om de Haarlemse jeugd omgevingsgeschiedenis bij te brengen. Daarbij wordt nauw samengewerkt met de andere stedelijke erfgoedinstellingen, zoals de musea en het Noord-Hollands Archief.

Klik op de tegels hieronder, voor meer informatie