HVH Facebook

Activiteiten

Veel activiteiten zijn ook toegankelijk voor niet-leden. Kijk in deze agenda of ga naar ons evenementen-overzicht.

ma di wo do vr za zo
1
2
3
4
5
8
9
10
11
12
13
14
15
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29

Podcast 't Sant erover

Wie weet meer over Johannes Weber?

Namens de Historische Vereniging Oud-Valkenburg en de Oorlogsgravenstichting doet Joshua Rijsdam onderzoek naar in mei 1940 overleden Nederlandse soldaten. Het doel hiervan is de soldaat zijn levensverhaal en foto te kunnen vereeuwigen bij zijn graf, zodat zijn verhaal niet verloren gaat en de soldaat letterlijk weer zijn gezicht terugkrijgt. Een van deze soldaten waar hij onderzoek naar doet, is de Haarlemse Johannes Weber.

Johannes is geboren op 30 december 1920 en was tijdens de mobilisatie opgeroepen en ingedeeld bij de 4e compagnie van het 10e Depot Bataljon in Leiden. Zijn vader was eveneens een Johannes Weber (26-9-1895) en samen met zijn moeder (evt. broers/zussen) woonden ze in de Sumatrastraat 26 te Haarlem.

Waarschijnlijk is Johannes in februari of april 1940 opgeroepen voor de dienstplicht en in Leiden ingedeeld bij het 4 - Dep C.B. (10e Depot Bataljon). Op 10 mei 1940 is hij vertrokken vanuit Leiden naar Katwijk om strijd te leveren nabij het uitwateringskanaal in Katwijk aan de Rijn samen met het 4e Regiment Infanterie. Hierbij is hij om het leven gekomen (helaas is hier nog niet veel over bekend).

Hopelijk kunt u Joshua Rijsdam bij de zoektocht verder helpen of kent u allicht de familie. Als u meer weet, stuur dan svp een mailtje naar de redactie van het Haerlem Nieuws.

Alvast bedankt voor uw hulp!

Foto: Het graven van de Katwijkse Uitwatering in 1804 of 1805. Met schop en kruiwagen werd het werk uitgevoerd.  Klik hier voor meer informatie

 

Onze werkgroepen

De vereniging kent verschillende werkgroepen. De oudste zijn de Historische Werkgroep, die zich richt op onderzoek en publikaties en Gebouw & Omgeving op het beschermen van het Haarlems stadsgezicht. De Stichting Gevelltekens Haerlem stelt zich ten doel gevelstenen en -tekens te restaureren en voor de stad te bewaren. Voorts mag de werkgroep Jonge Muggen niet onvermeld blijven. Zij hebben diverse educatieve programma's opgesteld om de Haarlemse jeugd omgevingsgeschiedenis bij te brengen. Daarbij wordt nauw samengewerkt met de andere stedelijke erfgoedinstellingen, zoals de musea en het Noord-Hollands Archief.

Klik op de tegels hieronder, voor meer informatie