HVH Facebook

Activiteiten

Veel activiteiten zijn ook toegankelijk voor niet-leden. Kijk in deze agenda of ga naar ons evenementen-overzicht.

ma di wo do vr za zo
1
2
3
4
5
8
9
10
11
12
13
14
15
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29

Podcast 't Sant erover

Kom op 23 november 's ochtends taart eten in het Noord-Hollands Archief en doe 's avonds mee aan de Haarlem pubquiz!

Activiteiten in het Noord-Hollands Archief

Op 23 november is het 777 jaar geleden dat de stad Haarlem stadsrechten kreeg. Deze documenten worden bewaard bij het Noord-Hollands archief in het depot maar speciaal voor de verjaardag van Haarlem zijn deze dan in de studiezaal voor iedereen te bekijken.

Op die dag vindt er vanaf 10 uur een feestelijke bijeenkomst plaats met een toespraak van Jos Wienen, burgemeester van Haarlem, en de opening van de tentoonstelling ‘Vlaams Haarlem’, die de komst van de migranten uit de Zuidelijke Nederlanden vanaf 1578 naar Haarlem thematiseert. In de tentoonstelling worden de ‘gewone’ migranten belicht die Haarlem verrijkten. Deze tentoonstelling sluit aan op de actuele tentoonstelling ‘Nieuwkomers’ van het Frans Hals Museum, die de beroemdste nieuwkomers in Haarlem zoals Frans Hals, Lieven de Key, Karel van Mander, Esaias van de Velde, Adriaen Brouwer en Pieter Claesz uitlicht.

Deze speciale dag is bovendien een perfecte gelegenheid voor de gemeentearchivaris van Haarlem, Klaartje Pompe, om de onlangs gereedgekomen inventaris van het Gemeentebestuur van Haarlem van 1813-1957 aan de burgemeester te overhandigen.
Maar dat is nog niet alles. Laat je verrassen, kom om 10 uur naar het Noord-Hollands Archief en geniet van een heerlijk stukje taart.

De bijeenkomst vindt plaats in de Janskerk / Commandeurszaal (Jansstraat 40), van 10-11 uur met aansluitend taart in het Archiefcafé.
In de middag is bovendien het in het Archiefcafé mogelijk om de film ‘Haarlem op film’ van Erik Willems uit 2020 te bekijken.

Wil je verzekerd zijn van een plekje voor de bijeenkomst, meld je aan via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. o.v.v. ‘verjaardag’. Voor een bezoek aan de stadsrechten en een stukje taart vanaf 11 uur is geen aanmelding nodig.

Wil jij alvast wat meer informatie over de stadsrechten van Haarlem, bekijk dan deze film waarin oud-directeur Lieuwe Zoodsma een toelichting geeft. Film: De stadsrechten van Haarlem - Noord-Hollands Archief

Haarlem pubquiz

Het Archeologisch Museum Haarlem en de Historische Vereniging Haerlem organiseren een pubquiz over Haarlem. Kom jouw kennis over de stad testen! Met vragen zoals:

  • Wie gaf Haarlem stadsrechten?
  • Welk van deze brouwerijen is geen Haarlems merk? A. Jopen B. De Prael C. Het Uiltje
  • Hoeveel standbeelden zijn er van Laurens Jansz. Koster?

We spelen in teams van maximaal vier personen. Complete teams kunnen zich inschrijven. Wil je meedoen maar heb je geen team? Schrijf je dan alleen in. Wij stellen dan een team samen. Er is plaats voor maximaal 40 personen. De presentatie wordt verzorgd door stadsarcheologe Anja van Zalinge en Hans van Felius.

Woensdag 23 november
Archeologisch Museum Haarlem, Grote Markt 18 (kelder Vleeshal)

Aanvang: 20:00 uur, (deur open 19:30 uur)
Kosten: 5 euro per persoon (incl. twee consumpties en hapjes)
Teams van maximaal 4 personen (maximaal 40 personen)

 

 

Onze werkgroepen

De vereniging kent verschillende werkgroepen. De oudste zijn de Historische Werkgroep, die zich richt op onderzoek en publikaties en Gebouw & Omgeving op het beschermen van het Haarlems stadsgezicht. De Stichting Gevelltekens Haerlem stelt zich ten doel gevelstenen en -tekens te restaureren en voor de stad te bewaren. Voorts mag de werkgroep Jonge Muggen niet onvermeld blijven. Zij hebben diverse educatieve programma's opgesteld om de Haarlemse jeugd omgevingsgeschiedenis bij te brengen. Daarbij wordt nauw samengewerkt met de andere stedelijke erfgoedinstellingen, zoals de musea en het Noord-Hollands Archief.

Klik op de tegels hieronder, voor meer informatie