Ontdek Haarlem

Activiteiten

Veel activiteiten zijn ook toegankelijk voor niet-leden. Kijk in deze agenda of ga naar ons evenementen-overzicht.

ma di wo do vr za zo
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31

Podcast Gravenstad 2

Negen Haarlemmers zijn ter gelegenheid van de Lintjesregen onderscheiden

 

Negen Haarlemmers zijn ter gelegenheid van de Lintjesregen onderscheiden onder wie Wim Cerutti. Hij is benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau. Vanwege zijn nauwe betrokkenheid bij onze vereniging wensen wij hem hiermee op deze plaats in het bijzonder geluk.

Wim Cerutti (74) is meer dan 25 jaar belangeloos actief als stadshistoricus van Haarlem en Kennemerland. Hij leverde een grote bijdrage aan het onderzoek naar en de publicatie over de geschiedenis van personen, gebouwen, instellingen en ontwikkelingen in deze stad en zijn omstreken. Hij is bestuurslid van verschillende historische genootschappen in de regio. Hij was in Haarlem drijvende kracht achter de organisatie van het Torrentiusjaar 2014 en het Coornhertjaar 2018.Wim Cerutti publiceerde onder meer over de humanist Coornhert en de schilder en vrijdenker Torrentius.

Wim Cerutti heeft zich daarnaast verdienstelijk gemaakt voor onder meer de Stichting Architectuur Museum en de Stichting tot Uitgaaf van Bronnen van het Oud-Vaderlandse Recht.

Antoon Erftemeijer (66) is eveneens benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau. Hij is conservator moderne kunst van het Frans Hals Museum Haarlem en daarnaast voorzitter van de Commissie Kunstzaken en KathedraalMuseum van de stichting Kathedrale Basiliek Sint Bavo (de Koepelkathedraal). Deze stichting heeft bij de vorig jaar afgeronde langdurige restauratie veel gebruik kunnen maken van de grote kennis van Antoon Erftemeijer van de kunsthistorische waarde van de Koepelkathedraal. Hij is/was daarnaast auteur of co-auteur van tal van publicaties met een kunsthistorische invalshoek. Daarmee heeft hij veel kennis over kunstgeschiedenis voor een groeiend geïnteresseerd publiek toegankelijk gemaakt.

Onze werkgroepen

De vereniging kent verschillende werkgroepen. De oudste zijn de Historische Werkgroep, die zich richt op onderzoek en publikaties en Gebouw & Omgeving op het beschermen van het Haarlems stadsgezicht. De Stichting Gevelltekens Haerlem stelt zich ten doel gevelstenen en -tekens te restaureren en voor de stad te bewaren. Voorts mag de werkgroep Jonge Muggen niet onvermeld blijven. Zij hebben diverse educatieve programma's opgesteld om de Haarlemse jeugd omgevingsgeschiedenis bij te brengen. Daarbij wordt nauw samengewerkt met de andere stedelijke erfgoedinstellingen, zoals de musea en het Noord-Hollands Archief.

Klik op de foto's hieronder voor meer informatie.