Ontdek Haarlem

Activiteiten

Veel activiteiten zijn ook toegankelijk voor niet-leden. Kijk in deze agenda of ga naar ons evenementen-overzicht.

ma di wo do vr za zo
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31

Podcast Gravenstad 2

Na ruim vijftig jaar krijgt het kerkje van het Friese Vinkega weer de vurig gewenste torenspits. De eerste hergebruikte van Nederland. Die komt uit Haarlem, van het afgebroken Sint Johannes de Deoziekenhuis.  

 

Een man uit Haarlem belde haar. "Zou er in jullie kerkje een katholieke begrafenisdienst gehouden kunnen worden?" "Jazeker", antwoordde secretaris Jeannette van Veen van de Stichting Behoud Finkegea. "Dan is die torenspits op de goede plek terechtgekomen", antwoordde de man.

Van Veen vertelt de anekdote aan een lange tafel in de verder kale ruimte van het oude hervormde kerkje van het Friese veendorp (200 inwoners). Dat er al vijftig jaar geen torenspits meer op het godshuis uit 1899 staat, is de Vinkegaasters een doorn in het oog. In 1969 werd die verwijderd omdat de spits in slechte staat was. Geld voor restauratie was er niet. Als vervanging werd er een bakstenen zadeldak op gemetseld. Een stompe toren dus. Maar na een halve eeuw krijgt de kerk zijn vurig gewenste spits terug. En die komt uit Haarlem.

Lees meer

Lees verder op Wikipedia

 

En het huidige Deo complex ziet er nu zo uit

En het huidige Deo complex zit er nu zo uit

 

De spits van het voormalige Deo-ziekenhuis in Haarlem op transport naar Vinkega. Foto: United Photos/Toussaint Kluiters
 
Foto: Lenus van der Broek

Onze werkgroepen

De vereniging kent verschillende werkgroepen. De oudste zijn de Historische Werkgroep, die zich richt op onderzoek en publikaties en Gebouw & Omgeving op het beschermen van het Haarlems stadsgezicht. De Stichting Gevelltekens Haerlem stelt zich ten doel gevelstenen en -tekens te restaureren en voor de stad te bewaren. Voorts mag de werkgroep Jonge Muggen niet onvermeld blijven. Zij hebben diverse educatieve programma's opgesteld om de Haarlemse jeugd omgevingsgeschiedenis bij te brengen. Daarbij wordt nauw samengewerkt met de andere stedelijke erfgoedinstellingen, zoals de musea en het Noord-Hollands Archief.

Klik op de foto's hieronder voor meer informatie.