Ontdek Haarlem

Activiteiten

Veel activiteiten zijn ook toegankelijk voor niet-leden. Kijk in deze agenda of ga naar ons evenementen-overzicht.

ma di wo do vr za zo
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31

Podcast Gravenstad 2

De klok in het stadhuis is weer als nieuw! Sinds 18 december hangt de klok uit 1473 weer op z'n plek in de toren.

 

De klok in het stadhuis is weer als nieuw! Sinds 18 december hangt de klok uit 1473 weer op z'n plek in de toren. Nu kan hij voor het eerst in lange tijd ook weer geluid worden. Bijzonder is dat de klok een stuk ouder is dan de toren waarin hij hangt. Die stamt namelijk 'pas' uit het begin van de 20e eeuw. Maar voor die tijd heeft op deze plek ook een veel oudere toren gestaan.

Die oorspronkelijke toren werd tussen 1465 en 1486 gebouwd. En voor die toren is ook de klok gemaakt. De klok had een belangrijke functie. Zo werd hij geluid om inwoners te waarschuwen als er een brand was, of als een vijand de stad naderde. En als er een vonnis werd voltrokken op het schavot voor het stadhuis werd hij ook geluid. Daar liep de hele stad voor uit.

Inzameling

De oude toren moest in 1772 worden gesloopt, omdat het houtwerk te slecht was geworden. Daarna heeft het stadhuis het lange tijd zonder toren én zonder klok moeten doen. Pas begin 20e eeuw werd begonnen aan de bouw van een nieuwe toren. Dat is te danken aan de Vereniging Haerlem, die hiervoor geld inzamelde onder particulieren. Dat leverde 7000 gulden op, in die tijd een groot bedrag. In 1915 was de nieuwe toren klaar. Blijkbaar was de oude klok al die tijd bewaard gebleven en hij is teruggehangen in de nieuwe toren.

 

 

De herbouw van de toren, met geld van Vereniging Haerlem. Foto uit 1914. Noord-Hollands Archief

Onze werkgroepen

De vereniging kent verschillende werkgroepen. De oudste zijn de Historische Werkgroep, die zich richt op onderzoek en publikaties en Gebouw & Omgeving op het beschermen van het Haarlems stadsgezicht. De Stichting Gevelltekens Haerlem stelt zich ten doel gevelstenen en -tekens te restaureren en voor de stad te bewaren. Voorts mag de werkgroep Jonge Muggen niet onvermeld blijven. Zij hebben diverse educatieve programma's opgesteld om de Haarlemse jeugd omgevingsgeschiedenis bij te brengen. Daarbij wordt nauw samengewerkt met de andere stedelijke erfgoedinstellingen, zoals de musea en het Noord-Hollands Archief.

Klik op de foto's hieronder voor meer informatie.