HVH Facebook

Activiteiten

Veel activiteiten zijn ook toegankelijk voor niet-leden. Kijk in deze agenda of ga naar ons evenementen-overzicht.

ma di wo do vr za zo
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
Datum : zaterdag 13 juli 2024
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31

Podcast 't Sant erover

  in het Archeologisch Museum Haarlem

 

Wat is bouwhistorie en hoe komen wij meer te weten over de gebouwen in onze stad? Achter de gevels gaat vaak nog een hele biografie van de panden schuil, als je weet waar je moet kijken en hoe je deze sporen moet lezen. Bouwhistoricus Maarten Enderman vertelt over de Haarlemse praktijk op woensdagavond 12 februari in het Archeologisch Museum Haarlem.

Maarten Enderman is bouwhistoricus bij Team Erfgoed van de gemeente Haarlem. Hij verricht bouwhistorisch onderzoek in oude panden. Hij doet daarbij soms verrassende ontdekkingen en stuit op onverwachte pareltjes, zoals sporen van een klooster in de Warmoesstraat. Tijdens zijn lezing gaat hij in op de werkwijze van het onderzoek, wat voor sporen kan je allemaal aantreffen en wat zegt dit over de biografie van het pand. Maar ook: hoe bepaal je hoe oud iets is? En natuurlijk onthult hij zijn verrassende ontdekkingen in Haarlem. Een kijkje in de dagelijkse praktijk van een bouwhistoricus voor iedereen die nieuwsgierig is naar de historie van de stad!

Tentoonstelling Gat in de Gierstraat

De lezing wordt georganiseerd bij de tentoonstelling 'Gat in de Gierstraat', over archeologisch en bouwhistorisch onderzoek van een pand in de Gierstraat. Voorafgaand aan de lezing is het mogelijk de tentoonstelling te bekijken. De deuren van het museum gaan om 19.30 uur open, de lezing begint om 20.00 uur.

Toegang gratis, wel aanmelden

De lezing wordt gehouden op woensdagavond 12 februari 2020 in het Archeologisch Museum Haarlem, Grote Markt 18K. De deuren van het museum gaan om 19:30 uur open. De lezing begint om 20:00 uur en duurt tot ongeveer 22:00 uur. De toegang is gratis. Aanmelden via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

...

Onze werkgroepen

De vereniging kent verschillende werkgroepen. De oudste zijn de Historische Werkgroep, die zich richt op onderzoek en publikaties en Gebouw & Omgeving op het beschermen van het Haarlems stadsgezicht. De Stichting Gevelltekens Haerlem stelt zich ten doel gevelstenen en -tekens te restaureren en voor de stad te bewaren. Voorts mag de werkgroep Jonge Muggen niet onvermeld blijven. Zij hebben diverse educatieve programma's opgesteld om de Haarlemse jeugd omgevingsgeschiedenis bij te brengen. Daarbij wordt nauw samengewerkt met de andere stedelijke erfgoedinstellingen, zoals de musea en het Noord-Hollands Archief.

Klik op de tegels hieronder, voor meer informatie