HVH Facebook

Activiteiten

Veel activiteiten zijn ook toegankelijk voor niet-leden. Kijk in deze agenda of ga naar ons evenementen-overzicht.

ma di wo do vr za zo
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
13
14
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
27
28
29
30
31

Podcast 't Sant erover

'De straat waarin wij in Haarlem wonen'  volgeplakt met krantenknipsels over Haarlemse straten

 

In de bibliotheek op de zolder van De Hoofdwacht vond ik twee exemplaren van 'De straat waarin wij in Haarlem wonen', geschreven door Dr. Gerda Kurtz*, historica en gemeentearchivaris. De boeken zijn beide uit 1965.
Je zou denken dat ze dus identiek zijn, maar niets is minder waar: één boek is 'gewoon' een boek, maar dat tweede is twee keer zo dik; het is volgeplakt met krantenknipsels over Haarlemse straten.
Voorin zit een stickertje met de naam en het adres van de voormalige eigenaar: Alph. M. Barnhoorn, Tempeliersstraat 36-rood, Haarlem-1, Holland. Erbij staat geschreven 8-11-1969.

Bij het doorbladeren viel mijn oog op een los velletje, waarop vermeld staat: 'Dit exemplaar geven aan de Vereniging Haerlem', dubbel onderstreept en daaronder een prachtige handtekening.

De knipsels zijn vaak ingenieus gevouwen om ze mooi binnen de bladmaat te krijgen en soms staat er – in datzelfde secure handschrift als op het briefje – een opmerking bij: 'Voorzichtig openvouwen', een enkele keer staat er een opmerking door een artikeltje dat niets met de straten te maken heeft. Zo staat er door een verhaaltje over een mevrouw wier spaargeld (f 30.000,-) uit het kolenhok is gestolen heel groot STOM !

Het is fascinerend al die oude informatie door te nemen, alleen al bij het 'koppensnellen'. Hier een kleine selectie over de Grote Markt:
- Van Brinkmann-passé tot Brinkmann-passage (1981)
- Loutje wankelt… Emotioneel drama op Grote Markt (1978)
- Holle boom Kraantje Lek verhuist volgende week naar Grote Markt (1 aprilmop, 1981)

De knipsels komen o.a. uit het Haarlems Dagblad (zag o.a. columns van Wim Helversteijn en Ko van Leeuwen), de Echo, het Haarlems Weekblad en de Koerier, maar ik heb niet kunnen achterhalen tot wanneer de heer Barnhoorn is blijven knippen noch wanneer hij het boek aan de Vereniging Haerlem heeft geschonken. Helaas heeft hij niet alles gedateerd.

Wie een keer wil komen bladeren, is van harte welkom op de middagen dat de Bibliotheekcommissie op zolder is, en die data zijn na te vragen bij Machteld Tilanus, bibliotheekcommissie, Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Machteld Tilanus

* In 1938 werd zij het eerste vrouwelijke bestuurslid van de Historische Vereniging Haerlem, in 1961 kreeg zij de zilveren legpenning en in 1969 werd zij benoemd tot erelid van de vereniging. (Redactie)

Onze werkgroepen

De vereniging kent verschillende werkgroepen. De oudste zijn de Historische Werkgroep, die zich richt op onderzoek en publikaties en Gebouw & Omgeving op het beschermen van het Haarlems stadsgezicht. De Stichting Gevelltekens Haerlem stelt zich ten doel gevelstenen en -tekens te restaureren en voor de stad te bewaren. Voorts mag de werkgroep Jonge Muggen niet onvermeld blijven. Zij hebben diverse educatieve programma's opgesteld om de Haarlemse jeugd omgevingsgeschiedenis bij te brengen. Daarbij wordt nauw samengewerkt met de andere stedelijke erfgoedinstellingen, zoals de musea en het Noord-Hollands Archief.

Klik op de tegels hieronder, voor meer informatie