De Trekvaart Haarlem-Leiden

Hoofdwacht Coornhertzaal
Marca_Bultink_lezing_trekvaart
Datum: dinsdag 3 oktober 2023 20:00 - 22:00

Lezing door Marca Bultink in De Hoofdwacht op dinsdag 3 oktober om 20.00 uur. Toegang 5 euro p.p voor leden van de Historische Vereniging Haerlem, niet-leden en introducees betalen 7.50 euro p.p.

Klik hier om je aan te melden.

In de 17de eeuw ontstond in Nederland een netwerk van trekvaartverbindingen, bedoeld voor personenvervoer tussen de steden. In 1657 werd de Trekvaart Haarlem-Leiden aangelegd. Twee eeuwen lang werden, volgens een vaste dienstregeling, miljoenen reizigers vervoerd met deze ‘Intercity van de Gouden Eeuw’. Tegen het midden van de 19de eeuw streefde de trein de trekschuit voorbij en was het gedaan met de trekschuit.
Tijdens deze lezing zal Marca Bultink vertellen hoe de Trekvaart Haarlem-Leiden in anderhalf jaar tijd werd aangelegd, wat de effecten waren voor het landschap en hoe het trekschuitbedrijf werkte.

Marca Bultink is cultuurhistoricus en actief voor organisaties en projecten op het gebied van cultuurhistorie, landschap en erfgoed. Zij werkte mee aan vele publicaties over de geschiedenis van de Bollenstreek en het gebied tussen Haarlem en Leiden, waaronder het jubileumboek Blauwe ader van de Bollenstreek, 350 jaar Haarlemmertrekvaart-Leidsevaart 1657-2007.

Fotobijschriften:
- De volkstrekschuit omstreeks 1850 (Scheepvaartmuseum Amsterdam)
- Marca Bultink, eindredacteur van het boek Blauwe ader van de Bollenstreek, 2007 (Foto Corine Zijerveld).
- Jubileumboek Blauwe ader van de Bollenstreek (Primavera Pers, 2007)

 

Marca Bultink, eindredacteur van het boek Blauwe ader van de Bollenstreek, 2007 (Foto Corine Zijerveld)

 

 

 Jubileumboek Blauwe ader van de Bollenstreek (Primavera Pers, 2007)-

 

 

 

Powered by iCagenda

Agenda

Wist u dat ook veel activiteiten toegankelijk zijn voor niet-leden?