Historisch Café ‘Schoten’

Activiteiten buiten De Hoofdwacht
3FD8489C-FB8F-11DF-9E4D-523BC2E286E2_0
Datum: maandag 9 oktober 2023

Maandag 9 oktober 2023, aanvang 20.00 uur, inloop vanaf 19.30 uur
Janskerk, Jansstraat 40, Haarlem

Het Historisch Café van maandagavond 9 oktober heeft ‘Schoten’ als thema. Deze gemeente werd in 1927 door Haarlem geannexeerd, waardoor de oppervlakte van de Spaarnestad bijna verdubbelde. Vandaar de slagzin: ‘Schoten, de gemeente die Haarlem groot heeft gemaakt’. Historicus en oud-gemeentearchivaris van Haarlem Lieuwe Zoodsma gaat in op deze annexatie. Vervolgens is het woord aan Jan de Roos, die zich als historicus heeft verdiept in een onderduikgeschiedenis tijdens de Tweede Wereldoorlog in de Indische buurt en daarover het boek Lyda & Liesje heeft geschreven.

De muziek wordt verzorgd door Paul Marselje. Hij zal in elk geval zijn lied ‘Schoten zal steeds Schoten heten’ ten gehore zal brengen. Hij schreef dit in 2005 ter gelegenheid van de onthulling van het Schoten-naambord bij de Jan Gijzenvaart. Joost Mulder neemt de gesproken column voor zijn rekening. De toegang bedraagt € 5,00 (uitsluitend te voldoen per pin). Aanvang 20.00 uur, inloop vanaf 19.30 uur.

Aanmelden via dit formulier.

Het Historisch Café is een avond voor iedereen met belangstelling voor de geschiedenis van Haarlem en omstreken en wordt elke twee maanden gehouden. Het is een initiatief van het Noord-Hollands Archief en wordt georganiseerd in samenwerking met de Historische Vereniging Haerlem, de Stichting Historisch Schoten, Verwey Museum Haarlem en de Stichting Vrienden van het Noord-Hollands Archief. Het Historisch Café trekt gemiddeld ruim 100 bezoekers.

Foto: NHA De Rijksstraatweg ter hoogte van het voormalige raadhuis van Schoten, 1927

 

 

 

Powered by iCagenda

Agenda

Wist u dat ook veel activiteiten toegankelijk zijn voor niet-leden?