Stadsherstel monumenten

Activiteiten buiten De Hoofdwacht
01_Grote_opkomst_in_de_kapel_van_het_Rosenstock-Huessy_Huis_tijdens_de_lezing_op_4_mei_2023_klein
Datum: zaterdag 4 mei 2024

Nu echt de laatste keer om Het Joods Gemeentegebouw te bezoeken vóór restauratie én u kunt ook het verzetsverhaal horen en het glas-in-lood raam van de drukker in het Rosenstock- Huessy Huis, Harry Habraken, bekijken.

Het Joods Gemeentegebouw

Hier opende in 1888 het Joods Gemeentegebouw zijn deuren. Nabij de synagoge bood het allerlei voorzieningen voor de bloeiende Joodse gemeenschap: schoollokalen, een ritueel bad en zalen voor vieringen en vergaderingen. Aangevuld met een bibliotheek, een café en een kleuterschool toen de Joden in de oorlog steeds meer uit het openbare leven geweerd werden. Voor het gebouw liggen de struikelstenen van Nathanni Moses Zilversmit en zijn vrouw Minna, het conciërge-echtpaar, en van hun jongste dochter Friederika. Stichting Joods Gemeentegebouw Haarlem en Stadsherstel verzorgen op 4 mei een herdenkingsprogramma rond het gezin Zilversmit en geven een toelichting op de plannen.
Lange Wijngaardstraat 14, Haarlem, 4 mei 11-16 uur

Lees HIER meer over dit pand.

Helaas kan er niet vooraf gereserveerd worden, maar wel geldt ‘vol is vol’.


Kapel Rosenstock-Huessy Huis

Het Rosenstock-Huessy Huis is het voormalige Sint Jacobs Godshuis voor wezen, armen en bejaarden, van oudsher een vangnet voor kwetsbare mensen. Een deel van het complex  heeft die insteek nog altijd. Het was een hele opgave om het huis in de oorlog draaiende te houden met bovendien tal van onderduikers. De drukkerij, waar weesjongens het vak leerden, draaide door zolang er stroom, papier en personeel was. Directeur Harry Habraken (1883-1945) verzorgde er in 1944 verzetsdrukwerk. Toen de bevrijding uitbleef werd het materiaal elders in het complex verstopt. Habraken werd echter verraden, van zijn bed gelicht en zonder afscheid afgevoerd. In april 1945 is hij met 19 anderen als represaille door een vuurpeloton gefusilleerd. Vandaag vertellen twee kleinkinderen van Habraken het indrukwekkende verhaal van hun opa. Binnenkort wordt een herinneringsraam geplaatst in de oude woning van Habraken, die kan ook die dag bekeken worden.
Hagestraat 10, Haarlem, 4 mei 15-16 uur

Lees HIER meer over de drukkerij.

Helaas kan er niet vooraf gereserveerd worden, maar wel geldt ‘vol is vol’.

 

 

Powered by iCagenda

Agenda

Wist u dat ook veel activiteiten toegankelijk zijn voor niet-leden?