De Hoofdwacht

Van stadhuis van Haarlem tot zetel van Haerlem

De Hoofdwacht, Grote Markt 17 is een van de oudste en meest interessante monumenten van Haarlem en vermoedelijk het oudste stenen huis van de stad. Haarlem kreeg in 1245 stadsrechten en dit pand dateert in aanleg uit dezelfde tijd. Het is vermoedelijk gebouwd als woonhuis van een van de topadviseurs van de graaf. Er zijn aanwijzingen dat dit huis in de dertiende en veertiende eeuw ook gebruikt is als stadhuis. In de praktijk zal dit betekend hebben dat het stadsbestuur hier af en toe in vergadering bijeenkwam. Dat duurde tot 1370, toen het huidige stadhuis werd opgeleverd. Het pand werd daarna lang bewoond door verschillende belangrijke Haarlemse families. Het onderhuis werd vaak als winkel verhuurd. Rond 1560 had de humanist Coornhert hier een drukkerij, samen met burgemeester Jan van Zuren, wiens familie zo’n 125 jaar eigenaar van dit monumentale pand is geweest.

De huidige gevel dateert uit 1641.

In 1755 kocht de stad dit huis voor de schutterij. Hier kwam het hoofdwachtlokaal van de schutters, die ’s avonds en ’s nachts voor orde en veiligheid in de stad zorgden. Vanuit deze Hoofdwacht liepen zij hun rondes. Op de benedenverdieping was het wachtlokaal, op de eerste verdieping waren houten cachotten waarin ordeverstoorders konden worden opgesloten.

Sinds 1919 is De Hoofdwacht de zetel van de in 1901 opgerichte Historische Vereniging Haerlem. De gemeente is overigens nog steeds eigenaar. De Hoofdwacht, een rijksmonument, is in 1995, mede ter gelegenheid van het 750-jarig bestaan van de stad gerestaureerd. De Hoofdwacht is een prachtig en waardig ‘clubgebouw’ van de Vereniging Haerlem, een van de oudste historische verenigingen van ons land.

Bijgaand artikel van Heemschut beschrijft de restauratie van De Hoofdwacht (1994/1995), waarin ook het bouwhistorisch onderzoek is uitgewerkt.

Klik hier om foto's van De Hoofdwacht te zien.

De Hoofdwacht wordt opengehouden door onze gastvrouwen en -heren. Lees verder

Vanaf zaterdag 29 april is De Hoofdwacht op vrijdag-, zaterdag- en zondagmiddag open van 13.00 uur tot 17.00 uur.

Kunstlijn-Rode-oortjescollier-Rosita-van-Wingerden.jpeg

In De Hoofdwacht is tijdens de Kunstlijn 2019 werk van tien kunstenaars te zien.

 

onderhuis-De-Hoofdwacht.jpg

Steun de member funding van het Onderhuis van de Hoofdwacht! 

 

Spoed!

Sinds 1995 is in het seizoen De Hoofdwacht in het weekend toegankelijk voor geïnteresseerde bezoekers. Dit jaar met een tentoonstelling over Kenau. We zijn geopend van 13.00 tot 17.00 uur.

Openstelling is echter alleen mogelijk indien er gastvrouwen en gastheren aanwezig zijn.

b2ap3_large_IMG_E9016.JPG

De Hoofdwacht is al 100 jaar de zetel van de Historische Vereniging Haerlem.

kelderproject-IMAG8982-1.jpg

Op 1 november 2018 is de huur van de kelder, oftewel het souterrain of onderhuis, (hierna onderhuis) van De Hoofdwacht officieel ingegaan. 

 

Film-Hoofdwacht---Wim2.jpg
Door Marius Bruijn en Wim Cerutti

In Corona-tijd en met de 1,5 meter-regel, zijn lezingen en rondleidingen niet of nauwelijks te realiseren. Zo moest de lezing van Wim Cerutti over De Hoofdwacht, gepland voor medio maart vervallen. Dat bracht stadsgids, theater- en tentoonstellingsmaker Marius Bruijn en Haarlem-publicist en historicus Wim Cerutti op het idee om enkele korte films te maken over Haarlemse thema's, waarbij de kijker wordt meegenomen op een historische speurtocht. 

 

HVH-logo2012.jpg

U gaat vast af en toe naar een museum, tentoonstelling of andere evenement. 

 

IMG_0824.JPG


Kinderrondleidingen in de Hoofdwacht

'Het is paardenleuk in de Hoofdwacht'. Dat zei een van onze jonge bezoekers, kijkend naar de kaart van het riddertournooi op 't Sant.

 

De-Verbeelding.jpg

Expositie van de werken van beeldhouwers Mathilde Loerts en Peter Van Borssum Waalkes in het Onderhuis van De Hoofdwacht.

Onze werkgroepen

De vereniging kent verschillende werkgroepen. De oudste zijn de Historische Werkgroep, die zich richt op onderzoek en publikaties en Gebouw & Omgeving op het beschermen van het Haarlems stadsgezicht. De Stichting Gevelltekens Haerlem stelt zich ten doel gevelstenen en -tekens te restaureren en voor de stad te bewaren. Voorts mag de werkgroep Jonge Muggen niet onvermeld blijven. Zij hebben diverse educatieve programma's opgesteld om de Haarlemse jeugd omgevingsgeschiedenis bij te brengen. Daarbij wordt nauw samengewerkt met de andere stedelijke erfgoedinstellingen, zoals de musea en het Noord-Hollands Archief.

Klik op de tegels hieronder, voor meer informatie